Pielea neagră la subraț poate fi uneori primul semn de diabet, pe care multe persoane au tendința să-l ignore. De asemenea, poate ascunde și sindromul ovarelor polichistice la femei. Însă în majoritatea cazurilor, pielea neagră la subraț este consecința folosirii unor produse cosmetice, a transpirației abundente sau a iritațiilor cauzate de frecarea de hainele prea strâmte ori de metodele de epilare. La fel cum este posibil ca pielea neagră la subraț să fie o trăsătură moștenită de la unul dintre părinți.
Dacă observați că aveți pielea neagră la subraț sau există pete pigmentare de culoare închisă, nu e cazul să intrați în panică.
De cele mai multe ori, această problemă este doar de ordin estetic, fiind cauzată în general de produsele cosmetice sau de îngrijire cu alcool, parfumuri, coloranți și conservanți. Într-o astfel de situație, cel mai bine este să evitați produsele cu multe chimicale și să optați pentru cele cu ingrediente cât mai naturale.
Citește și: Coate uscate și negre – cauze și remedii naturale pentru coate aspre
Alteori însă, pielea neagră de la subraț poate semnala și o problemă de sănătate. Spre exemplu, uneori poate fi primul semn de prediabet sau diabet la o persoană care nu prezintă nicio altă manifestare specifică.
Denumirea medicală este de acanthosis nigricans și aceasta este o tulburare de pigmentare a pielii frecvent asociată cu diabetul zaharat de tip 2.
Alte posibile cauze ale axilelor de culoare închisă sunt:
Citește și: Călcâie crăpate – ce remedii te ajută să scapi de pielea aspră de pe călcâie?
Dacă pielea neagră de la subraț nu este cauzată de o afecțiune medicală, puteți încerca acasă câteva remedii. În primul rând, înlocuiți produsele cu mult parfum, coloranți și conservanți cu unele naturale.
Citește și: 5 substanțe care îți distrug pielea și dereglează hormonii. Sunt folosite în multe cosmetice!
Apoi, încercați să limitați numărul produselor cosmetice care vizează această zonă – săpunul și antiperspirantul sunt suficiente. Cu cât numărul produselor folosite este mai mare, cu atât riscul să apară iritații la subraț este mai ridicat.
Cât privește remediile pentru albirea pielii de la subraț, aveți mare grijă ce puneți în aplicare. Internetul abundă în „soluții-minune” care promit multe, dar nu fac nimic sau chiar favorizează apariția altor probleme dermatologice.
Astfel de remedii testate de unele persoane sunt: sucul de cartof stors, aplicarea de ulei combinat cu gălbenuș de ou, uleiul de cocos, uleiul din arbore de ceai, amestecul de lapte cu apă de trandafiri și coajă de portocală sau măștile de „detoxifiere” cu cărbune medicinal și oțet din cidru de mere sau pasta obținută din bicarbonat ori amidon de porumb amestecat cu apă.
O soluție pentru iluminarea axilelor aprobată de medicul dermatolog – dar numai dacă nu aveți iritații la subraț, altfel pielea va avea de suferit – este frecarea pielii cu felii de lămâie. Acidul citric din lămâi are efect similar acidului glicolic, un ingredient care ajută la exfolierea pielii.
Frecați pielea de la subraț cu felii de lămâie, așteptați 10 minute să acționeze, apoi clătiți cu apă rece și lăsați să se usuce. Aplicați ulterior o cremă hidratantă la subraț.
Citește și: Remedii pentru iritații sub sâni. Cum previi iritațiile dacă ai sâni mari și transpiri abundent
O altă metodă care ar putea funcționa este amestecul de suc de lămâie cu turmeric. Pasta obținută se aplică pe axile și se lasă să acționeze 30 de minute, după care se clătește pielea cu apă rece.
Dacă nu sunteți adepții remediilor naturiste și nu aveți încredere în eficiența acestora, medicul dermatolog vă poate prescrie creme sau loțiuni pe bază de niacinamide, tretinoin, acid kojic, aciz azelaic, uree, lactat de amoniu sau hidrochinonă.
Alte opțiuni pot fi peelingul chimic, dermabraziunea sau microdermabraziunea.
În concluzie, pielea neagră de la subraț nu este, de cele mai multe ori, un motiv de îngrijorare, putând fi luate măsuri pentru ameliorarea acestui simptom inestetic. Totuși, dacă observați și alte manifestări care persistă, adresați-vă medicului pentru a afla care este cauza și tratamentul care se impune.
Surse: nhs.uk, health.clevelandclinic.org, healthline.com