Plânsul: cum îți afectează sănătatea pielii

Plânsul este o modalitate prin care organismul menține un echilibru între factorii de stres interni și externi. Dar cum afectează pielea?
  • Publicat:
Plânsul: cum îți afectează sănătatea pielii
Foto: shutterstock

Știai că plânsul este eficient în eliminarea stresului? Ei bine, află că stresul se poate manifesta asupra întregului corp și dacă stăm bine să ne gândim, atunci când suntem stresați transpirăm, ne confruntăm cu insomnii și chiar dureri de cap, iar pielea nu reprezintă o excepție Există numeroase afecțiuni de piele care pot fi declanșate sau agravate din cauza stresului precum acnee, psoriazis și dermatită atopică.

Interesant este faptul că plânsul este o modalitate prin care organismul menține un echilibru între factorii de stres interni și externi. Există trei tipuri de lacrimi potrivit Academiei Americane de Oftalmologie: bazale, care acționează ca un sct protector asupra ochilor, reflexe, care îndepărtează factorii iritanți și emoționale, care sunt produse de corp ca răspuns al unei stări emoționale intense.

Lacrimile emoționale conțin hormoni de stres care nu se regăsesc în celelalte tipuri de lacrimi. În urma unui studiu publicat în jurnalul Emotions s-a descoperit că plânsul atunci când ești stresat este o metodă care te ajută să te calmezi și să-ți reglezi pulsul, dar alte studii arată că acest tip de lacrimi elimină oxitonice și endorfine.

Cum afectează plânsul pielea?

Oricât de bun ar părea plânsul, efectele asupra pielii nu sunt tocmai plăcute. Lacrimile sunt sărate, iar acestea pot dezechilbra pielea și pot produce deshidratare. Mai mult, pielea din jurul ochilor fiind delicată, sensibilă, se irită mult mai repede. De asemenea, frecatul ochilor în timp ce-ți ștergi lacrimile distruge bariera protectoare a pielii, iar astfel pielea devine mai vulnerabilă în fața factorilor iritanți precum expunerea la razele UV, alergenii și poluarea.

În schimb, în cazul tenului cu tendință de îngrășare, lucrurile nu stau atât de rău. Pentru tenul gras, lacrimile sărate au beneficiul de la usca excesul de sebum și au potențialul de a distruge bacteriile care provoacă acneea.

Cum să-ți îngrijești pielea după ce plângi

Dacă ai avut parte de o sesiune de plâns, pentru a-ți proteja pielea trebuie înainte de toate să reduci inflamațiile. Aplică pe față un prosop umed, rece, pe care eventual să-l ții 15 minute la frigider. Folosind o compresă rece te ajută să reglezi vasele de sânge și țesuturile. Următorul pas este de a aplica pe față o cremă hidratantă, de preferat una care conține acid hialuronic, ceramide, sau scualen.

Pentru zona ochilor, cremele de ochi cu cafeină pot ajuta la retragerea umflăturilor, mai ales că este un antioxidant care ajută la reducerea inflamațiilor. Rezistă tentației de a aplica produse care conțin retinol, sau să aplici creme pentru fermitatea ochilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult