Porii dilatați: cum îi putem combate?

Porii dilatați pot fi ținuți sub control, dar niciodată eredicați complet. Iată ce trebuie să ai în vedere când vine vorba de rutina de îngrijire.
  • Publicat:
Porii dilatați: cum îi putem combate?
Foto: Shutterstock

Pentru o piele sănătoasă și fină, fiecare dintre noi deține ”acel” produs care promite diminuarea porilor. Dar cât de eficiente sunt aceste produse, fie ele creme, măști sau serumuri, asupra porilor? Este adevărat că produsele de îngrijire pot ajuta la micșorarea lor, dar niciodată porii dilatați nu vor fi eredicați complet.

Tenul fără pori este un mit, în primul rând pentru că porii sunt esențiali pentru o structură normală și sănătoasă a funcțiilor pielii. Aceștia sunt deschizături ale foliculilor de păr, iar fiecare conține propria glandă sebacee care produce ulei sau sebum. Pielea are nevoie de sebum pentru lubrifiere și protecție, chiar dacă experimentează erupții atunci când sebumul este în exces sau pielea devine uscată atunci când există un deficit de sebum.

Genetic vorbind, nu avem niciun control asupra dimensiunii porilor, dar dacă-ți dorești ca aceștia să fie reduși, se poate minimiza aspectul lor.

Este în regulă să ai pori dilatați?

La o primă vedere porii dilatați par destul de înfricoșători, mai ales dacă-i privești într-o oglindă care mărește. Dar în general, aceștia nu prezintă niciun risc. Singurul inconvenient este că fac ca pielea să arate texturată, îmbătrânită și deteriorată, iar asta pentru că porii de mari dimensiuni sunt mai pronunțați și pot crea un spațiu ideal în care să acumuleze impuritățile și produsele cosmetice. Ca rezulat, machiajul aplicat peste pori poate crea un aspect încărcat, ceea ce nu se vede deloc bine în fotografii.

Odată cu înaintarea în vârstă, porii dilatați pot fi chiar benefici, iar asta pentru că un por de mari dimensiuni produce mai mult ulei, iar pentru piele este esențial ca aceasta să nu se usuce sau chiar pentru a preveni apariția ridurilor.

Cum reducem porii dilatați?

Putem vorbi despre tratamente locale și temporare. Ideal este ca atunci când ne alegem produsele cosmetice precum fond de ten sau protecție solară, acestea să conțină dimeticonă, un ingredient care rămâne la suprafața pielii și reduce aspectul porilor. De asemenea, produsele care conțin acid glicolic, acid salicilic sau retinol ca ingrediente active ajută la desfundarea porilor, ulterior rezultând minimizarea lor.

Nu în ultimul rând, utilizarea zilnică a protecției solare poate face o enormă diferență. Produsele care conțin SPF ajută la reducerea roșeții, iritațiilor și decolorării care afectează aspectul porilor. Mai mult, expunerea la soare a pielii înaintate în vârstă contribuie la distrugerea colagenului, ceea ce face pielea să-și piardă elasticitatea, iar astfel porii se dilată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Îngrijirea pielii la menopauză
Îngrijirea pielii la menopauză