Pot adolescenţii să apeleze la rinoplastie?

Ar trebui sau nu să apelez la rinoplastie? – dacă sunteţi adolescent sau părintele unui adolescent, cel mai probabil vă luptaţi cu întrebarea dacă rinoplastia sau altă intervenţie de chirurgie estetica facială este potrivită pentru pentu copilul dumneavoastră.
  • Publicat:
Pot adolescenţii să apeleze la rinoplastie?

Ar trebui sau nu să apelez la rinoplastie? – dacă sunteţi adolescent sau părintele unui adolescent, cel mai probabil vă luptaţi cu întrebarea dacă rinoplastia sau altă intervenţie de chirurgie estetica facială este potrivită pentru pentu copilul dumneavoastră.

Răspunsul la această întrebare ridică o problemă personală şi emoţională complexă. Dacă un nas diform te face să nu te simţi bine în pielea ta sau îţi cauzează şi alte probleme, cum ar fi cele de respiraţie, trebuie să ştii că poţi face ceva în această privinţă. Pentru unii adolescenţi, schimbarea aspectului aduce, literalmente, şi o nouă atitudine, o nouă şi îmbunătăţită imagine de sine, o nouă perspectivă asupra vieţii – aceea de a te simţi bine şi confortabil în pielea ta.

„Cu ajutorul noilor tehnologii în materie, poţi obţine chiar o previzualizare, o imagine simulată a , înainte de lua orice decizie în ceea ce priveşte o intervenţie chirurgicală de acest gen, şi, cu ajutorul tehnicilor chirurgicale moderne, perioada de recuperare s-a micşorat semnificativ. După doar două săptămâni, viaţa pacienţilor revine la normal, însă este un normal în care sunt mult mai încrezători”, suţine chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos, specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Faţa noastră defineşte cine suntem, cum ne văd alţii şi cum vedem noi lumea înconjurătoare. Nasul este caracteristica cea mai proeminentă de pe faţă. Un important studiu ştiinţific asupra atractivităţii fizice şi a percepţiei asupra sinelui susţine că „atractivitatea fizică poate fi o caracteristică importantă în primul rând în perioada adolescenţei.

“Cei care sunt în favoarea chirurgiei plastice realizează că se poate merge până la consolidarea imaginii de sine încă din timpul anilor de formare ai adolescentului, într-un moment în care încrederea în sine şi adaptarea socială poate fi foarte importantă. Alţii consideră că este prea devreme ca adolescenţii să suporte o astfel de intervenţie chirurgicală. Personal, am văzut un mare număr de adolescenţi care reuşesc să iasă din cochiliile lor, în special după corectarea unui nas mare sau diform. Susţin această procedură, însă numai pentru acei adolescenţi care au o motivaţie solidă la baza alegerii lor”, a ţinut să precizeze chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos.

Adolescenţii şi chirurgia plastică facială

Rinoplastia este o procedură de specialitate, în care chirurgul plastician corectează şi modifică unităţile estetice ale nasului, îmbunătăţeşte forma şi profilul în funcţie de dorinţele fiecărui pacient. În acelaşi timp, în timpul intevenţiei chirugicale, se pot face ajustări pentru a uşura dificultăţi de respiraţie şi sinuzita la pacienţii care au anomalii structurale care afectează capacitatea lor de a respira cu uşurinţă . Aceste anomalii au diverse cauze, cum ar fi traume, anatomia congenitală, sau proceduri chirurgicale anterioare şi supra-agresive.

În timp ce unii pacienţi pot ajunge la bisturiu din cauza unor probleme de respiraţie sau anomalii, alţii doresc pur şi simplu maximizarea frumuseţii faciale. Marea întrebare este la ce vârstă ar trebui să luăm în considerare rinoplastia?

ŢCandidaţii pentru intervenţia de remodelare a nasului trebuie să aibă peste 16 ani în cazul fetelor, şi peste 18 ani în cazul băieţilor, deoarece, după acest interval, oasele nazale au ajuns la maturitate şi operaţia poate fi realizată fără reţineri. Ce este mai important decăt maturitatea fizică este vârsta la care un adolescent poate lua o decizie responsabilă şi matură în ceea ce priveşte o eventuală intervenţie chirurgicală”, spune Dr. Stănculescu-Vasalos.

Pentru această intervenţie, durata spitalizării este de 48 ore. Rinoplastia se face sub anestezie generală cu sedare intravenoasă, timp de aproximativ o oră. În timpul operaţiei, pielea nasului se separă de os şi cartilaj, care sunt apoi sculptate în forma dorită.
După operaţie, pe piramida nazală se pune o atelă, care se menţine de regulă 7 zile. În primele zile postoperator, pacientul îşi poate simţi faţa umflată, cu edem şi echimoze în special la nivelul pleoapelor inferioare. De regulă, echimozele şi edemul persistă în prima săptămână, iar la finalul acesteia, atela şi firele pot fi scoase.

Timp de 2 săptămâni trebuie evitate activităţile solicitante, care pot creşte tensiunea arterială, fapt ce poate favoriza unele sângerări. La pacienţii care poartă ochelari, pe o perioada de 6-7 săptămâni este contraidicat ca aceştia să se sprijine pe piramida nazală. Nasul operat rămâne sensibil pe o perioadă de 21 zile şi ia un aspect natural după 2 luni, însă cel definitiv va putea fi observat după trecerea unei perioade de un an.
Momentul cel mai potrivit pentru realizarea rinoplastiei este în anotimpurile de primăvară şi toamnă, deoarece temperaturile foarte ridicate sau scăzute pot afecta perioada recuperării.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Despre şamponul uscat
Despre şamponul uscat