Probioticele ne ajută nu doar să avem o digestie corectă, ci și să ne menținem frumusețea chipului. Ele modulează imunitatea pielii și refac bariera cutanată, prevenind sau ameliorând probleme precum eczemele, acneea, ridurile, petele pigmentare și uscăciunea excesivă.
Stresul este unul dintre factorii majori care contribuie la dezechilibrul stării de sănătate. Iar efectele lui se fac simțite și la nivelul pielii. Legătura între stres și piele este una cercetată îndelung și merită să ne îndreptăm atenția asupra ei în cele ce urmează.
Când suntem stresați, organismul secretă mai mult cortizol – hormonul de stres. În exces, acest hormon are consecințe directe asupra pielii noastre:
Poluarea, lipsa somnului odihnitor, stresul psihologic, fumatul, consumul de alcool, expunerea la soare fără cremă de protecție, dezechilibrele hormonale și, nu în ultimul rând, dietele dezechilibrate din punct de vedere nutrițional sunt factori de stres interni și externi – reuniți sub denumirea de expozom – care afectează funcția de barieră fizică a pielii, microbiomul și apărarea imună.
Probioticele sunt cunoscute mai ales pentru efectul lor benefic asupra sistemului imunitar și buna funcționare a digestiei. Însă noi cercetări scot la suprafață faptul că și pielea poate avea de câștigat de pe urma probioticelor.
Dar ce sunt, de fapt, probioticele?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, probioticele sunt „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă gazdei un beneficiu pentru sănătate”.
Mai multe studii arată că probioticele pot preveni sau ameliora afecțiuni dermatologice precum eczema, acneea și pielea uscată.*
De asemenea, probioticele au un rol important în prevenția și atenuarea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii, cauzate în principal de razele ultraviolete, dar și de factori comportamentali sau hormonali.
Printre aceste semne se numără: pielea ternă, ridurile și liniile fine din jurul ochilor, gurii, frunții, petele maronii (pete solare), lipsa de fermitate, luminozitate și strălucire a pielii.
Probioticele sporesc producția de ceramide, esențiale pentru o piele sănătoasă.**
Nivelul scăzut de ceramide este asociat cu afectarea funcției de barieră a pielii și numeroase patologii dermatologice, de la piele uscată până la iritații, eczeme, leziuni acneice și semne de îmbătrânire prematură la nivel cutanat.
Totodată, probioticele ar putea avea rol de echilibrare a pH-ului, care are tendința de a crește odată cu înaintarea în vârstă, cauzând uscăciunea pielii și diverse probleme dermatologice.***
Cele mai nocive surse de radicali liberi pot fi, de asemenea, combătute cu ajutorul probioticelor. Acestea „hrănesc” bacteriile sănătoase de la suprafața pielii și echilibrează nivelul pH-ului, putând avea rol inclusiv de protecție împotriva cancerului de piele.****
Am vorbit despre stres și imunitatea pielii, despre factorii interni și externi care favorizează sau agravează probleme dermatologice, dar și despre importanța probioticelor.
Este rândul să aflăm acum ce putem face pentru a ne menține aspectul sănătos al pielii.
Vichy vine în ajutorul nostru cu un produs special formulat pentru tenul stresat, tern, lipsit de fermitate – Vichy Mineral 89 Probiotic Fractions, Serum Regenerator și Reparator.
Produsul 3 în 1 este formulat cu:
Vichy Mineral 89 Probiotic Fractions este un produs hipoalergenic conceput fără parfum și fără alcool, care redă aspectul sănătos al pielii, îmbunătățește luminozitatea cu până la 45%, crește elasticitatea pielii și reduce liniile fine.*****
* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24364369/
** https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647515000155
*** https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647515000155
**** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31049923/
***** Scor clinic la 42 de femei după 4 săptămâni