Prof. dr. Ioan Nedelcu: ce înseamnă programele antiaging eficace INTERVIU

Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, cu experienţă în tratamentele antiaging explică modul cum putem influenţa procesul de îmbătrânire asociat cu înaintarea în vârstă şi cum putem fi mai sănătoşi toată viaţa
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prof. dr. Ioan Nedelcu: ce înseamnă programele antiaging eficace INTERVIU

Terapiile antiaging sunt şi vor fi tot timpul în trend. La ora actuală, speranţa de viaţă este în creştere şi vrem din ce în ce mai mult să ne menţinem un aspect îngrijit toată viaţa. În plus, industria cosmetică şi lumea medicală au o ofertă fabuloasă care cuprinde de la creme, suplimente la injectări cu substanţe de tot felul până la terapii cu lumină şi diete. Însă îmbătrânirea e un proces complex şi pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul se confruntă cu o serie de schimbări care duc la îmbătrânire. În plus, aceasta poate fi accelerată de poluare şi stres. Aşadar, programele antiaging trebuie să vizeze organismul în ansamblu, iar câteva dintre strategii sunt explicate de prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, cu experienţă în abordările antiaging complexe.

CSÎD: Cum se arată 2020 din perspectiva unui specialist în antiaging? Ce rămâne în vigoare şi care sunt noutăţile?

Prof. dr. Ioan Nedelcu: S-au făcut paşi formidabili pe câteva direcţii. În primul rând, s-au făcut paşi în înţelegerea modului în care acţionează diverse dispozitive care folosesc cuantele de energie, interferând cu biologicul, cu viul, declanşând fie efecte benefice, fie efecte negative, distructive. Lucrurile nu sunt noi: încă din vechime, de când i-a picat omului piatra în cap şi a văzut efectele negative, şi-a dat seama că e vorba de o energie înaltă. Apoi, când prima săgeată i-a străpuns prietenul, şi-a dat seama că este vorba tot despre energie înaltă, la fel ca şi în cazul trăsnetului. Ulterior, oamenii au făcut tot felul de experimente, au apărut religiile, mantrele, descântecele, rugăciunile.

Era o vreme când existau o mulţime de mantre de rugăciune pentru a vindeca. Puterea sunetului este extraordinară. Călugării tibetani pot levita, iar aşezaţi în anumite dispozitive, cu anumite trâmbiţe şi tobe, izbutesc să ridice blocuri de zeci de tone şi să le mute. Probabil că acesta a fost unul dintre mecanismele folosite în construcţiile megalitice din întreaga lume. Lucrurile acestea se ştiau, acum au rămas doar la câţiva iniţiaţi. Ce sunt descântecele? Sunt cuvinte rostite cu o anumită vibraţie şi o anumită frecvenţă. Ce înseamnă vibraţia şi frecvenţa? Înseamnă informaţie. Toate structurile vii sunt structuri informaţional-energetice. În condiţiile în care eu aplic o cuantă de energie, cu o anumită vibraţie, intensitate, lungime de undă, iar aceasta cuantă va rezona cu nevoia celulei, atunci celula va face un lucru bun sau un lucru rău. Vezi blestemul care face lucrurile pe dos.

CSÎD: Aceste poveşti au fost cumva dovedite în ultimii ani?

Prof. dr. Ioan Nedelcu: Fizica cuantică a arătat ce v-am spus. Ce este cuanta? Este un pachet energetic, caracterizat printr-o putere/ intensitate energetică, cu o anume frecvenţă de vibraţie şi o anumită lungime de undă. Cuantele acestea sunt în tot universul, de la structura materială până la cea psihică şi ele ne influenţează, ne definesc şi creează lumea organică prin modul în care se combină. Deci acum suntem într-o perioadă în care fizica cuantică şi religia se unesc, spunând că nu este nicio deosebire: creaţia este făcută prin cuante, iar observatorul este cel care materializează şi creează evenimentul. Atomul, electronul, cuarcii şi alte minunăţii până la particula lui Dumnezeu, toate acestea au anumite particularităţi în funcţie de observatorul care le creează şi le vede. Deci suntem structuri informaţionale energetice. În timp, oamenii s-au apucat să studieze care sunt frecvenţele, nivelul de intensitate şi lungimile de undă cu efect benefic. Şi s-au făcut o mulţime de aparate. Unul dintre aparatele pe care le folosim frecvent este acel dispozitiv care este implantat pentru a comanda funcţia inimii, pacemakerul. Este un device pe care îl înţelegem toţi, cu o mulţime de aplicaţii ca să putem produce efecte benefice. Un alt exemplu: laserul bisturiu, cu efect distructiv pentru o tumoră, dar în realitate, efectul este benefic.

Pornind de la studierea  ADN-ului, s-au mai făcut descoperiri: ADN-ul poate fi modificat, lanţurile dintre diversele structuri şi legăturile dintre ele pot fi modificate, astfel încât putem să activăm gene benefice sau să le inactivăm pe cele producătoare de boală. Se pare că evoluţia este realizată şi prin modificările ADN-ului sub influenţa impactului energetic, fie că este energia vibraţională a cuvântului sau a semnului cum este semnul crucii. Atunci când preotul face cruce deasupra apei şi o transformă în agheazmă nu face decât să energizeze informaţional benefic acea apă. Noi suntem 70 la sută apă, apa respectivă energizată este purtătoare de informaţie cu cuante, iar aceste informaţii cuantificate, intrând în rezonanţă cu apa din organismul nostru, ne pot însănătoşi. S-a constatat aşadar că ADN-ul poate fi modificat prin intermediul cuantelor energetice, prin sunet, voce, muzică sau alte modalităţi (simţim anumite cuante, pe altele nu le simţim). Noi putem simţi cuante calorice, putem vedea cu ochii un anumit domeniu, dar în afara domeniului vizibil, cele 7 culori, există o imensitate de alte vibraţii, cu energii care poartă alte informaţii, unele benefice, de la razele X, gamma, până la ultrasunete şi cele înalte. Oamenii au făcut experimente şi pe baza efectelor pe care diverse lungimi de undă le realizează în organism, au făcut device-uri cu care ne putem întineri pe dinafară. Putem întineri pielea, putem şterge ridurile, putem trata celulita, depozitele de grăsime, putem face body reshaping. Există deviceuri care pot topi grăsimea până la 2-4 cm, scăzând într-o şedinţă o talie. Sunt lucruri care au evoluat fantastic.

Au apărut şi dispozitive combinate: relativ, recent, în Israel, s-a făcut un dispozitiv care produce într-un hand piece vibraţii cu anumite caracteristici. În capătul acestuia, se pune o capsulă care conţine anumite substanţe, iar pe piele, se pune un gel care conţine substanţe benefice pentru regenerarea cutanată. În momentul în care se porneşte aparatul şi capsula aceasta vine în contact cu gelul, vibraţiile fac ca substanţele puse în capsulă să genereze bioxid de carbon. Bioxidul de carbon este împins în piele (efectul Bohr, cunoscut de ani de zile), antrenează substanţele active în profunzime, face vasodilataţie care înseamnă mai mult oxigen, mai mulţi nutrienţi şi evident că întinereşte şi atenuează ridurile. Mai punem şi radiofrecvenţa tripolară şi astfel îmbunătăţim colagenul, obţinem efect de lifting, iar ca să acţionăm şi mai în profunzime, adăugăm şi ultrasunete. Şi astfel, cu acest dispozitiv, 3 în 1, obţinem efecte incredibile. Deci se fac paşi importanţi care, an de an, duc la complexarea mai multor principii în diverse combine de utilizare, cu rezultate deosebite.

Dieta în funcţie de gene şi eliminarea metalelor grele din corp

CSÎD: Deci fizica, medicina şi chimia funcţionează perfect în sfera tratamentelor antiaging.

Prof. dr. Ioan Nedelcu: Da, funcţionează perfect. Lucrurile au evoluat. Se ştia de exemplu, că în momentul în care ne naştem şi murim, avem aceeaşi informaţie genetică, avem aceleaşi gene. Păi şi atunci de ce murim? Pe măsură ce trăim, suntem agresaţi de radiaţii cosmice, telurice, infraroşii, ultraviolete, de oncogenii pe care-i mâncăm, de stres şi de câmpurile electromagnetice, de ultrasunete şi de genele predispozante la neoplazie. Şi aşa a apărut epigenetica, diverse procese de metilare sau demetilare a anumitor structuri din gene care inhibă sau exhibă funcţională o genă. De multe ori, se întâmplă să se inhibe o genă bună şi să se activeze o genă producătoare de boală. În plus, acum mergem pe terapia genică care presupune inclusiv stabilirea unei alimentaţii personalizate în funcţie de gene. De asemenea, administrăm antioxidanţi şi eliminăm metalele grele depuse în ţesuturi.

CSÎD: Există voci medicale care contestă acumularea de metale grele în organism şi spun că ficatul şi rinichii îşi fac treaba şi le elimină.

Prof. dr. Ioan Nedelcu: Într-un mediu ideal, aşa este. Însă suntem înconjuraţi de gaze de eşapament, gaze, nitriţi, materiale de construcţii poluante. Am fi tentaţi să nu credem, dar avem dispozitive cu care scanăm 4 puncte din palmă şi primim răspuns despre concentraţiile din ţesuturi a 20 de minerale benefice, răspunzătoare de activarea vitaminelor şi antioxidanţilor, de randamentul metabolic şi de îndepărtarea acelor produşi toxici care îmi blochează genele benefice. De asemenea, primim informaţii despre 14 metale grele toxice (aluminiu, mercur, plumb, cadmiu ş.a.m.d.). Se ştie de exemplu că aluminiul este împlicat în apariţia bolii Alzheimer. Mercurul, de asemenea, face rău la creier, la ficat, la sistemul imun.

CSÎD: Substanţele chelatoare se folosesc demult în tratamentul intoxicaţiilor cu metale grele.

Prof. dr. Ioan Nedelcu: Trebuie să fii specialist în toxicologie ca să fii de acord că există. Toxicologii fac dozările în sânge, însă acestea sunt utile când am o intoxicaţie acută. Organismul nostru este de aşa manieră construit încât el tolerează în sânge o anume concentraţie din ceva, între minim şi maximum. Ce depăşeşte maximum, ne intoxică, ne blochează mecanismul metabolic şi ne omoară. Şi atunci organismul trebuie să scape de aceste toxine. Şi le depozitează în grăsime, în ficat, în creier, în muşchi. Şi acolo, acestea predispun la acidoză tisulară, hipoxie, consecinţele fiind apariţia de infecţii cronice, modicări autoimune, proliferări celulare benigne precum psoriazisul sau proliferări celulare maligne. Otto Warburg a luat premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină pentru că a arătat că un ţesut sănătos ţinut 48 de ore într-un mediu cu hipoxie şi acidoză se cancerizează.

Astfel, au apărut oxigenoterapia, dieta alcalină şi cea ketogenică prin care celulele maligne mor. Sunt studii care au arătat că celulele maligne adună metalele grele. Sunt extrem de bogate în fier, în zinc şi alte metale grele. Acum sunt studii care arată că zincul pe care îl dăm pentru stimularea sistemului imun favorizează multiplicarea celulelor canceroase. Aşa că la toţi pacienţii care-mi vin le scot zincul. Însă seleniul este bun ca antioxidant şi poate avea efect antiproliferativ. În programele antiaging, facem o serie de explorări metabolice, determinând o serie de hormoni, vedem care sunt markerii tumorali potenţiali şi apoi ne apucăm să facem terapii hormonale, detoxifiere cu chelatare şi foarte, foarte important este să controlăm disbioza din tubul digestiv şi modificările alergice cu imunoglobuline IgE. Antiagingul e ceva sistemic, complex. Există de exemplu produse făcute pentru tratamentul căderii firului de păr care conţin cupru şi colagen. Dar colagenul se duce şi la ten, la unghii, la articulaţii, dintr-odată împuşcăm mai mulţi iepuri dintr-un foc.

Probioticele, importante pentru un organism sănătos toată viaţa

Ce ne puteţi spune despre cosmeticele care conţin probiotice?

Prof. dr. Ioan Nedelcu: Există două posibilităţi de utilizare a probioticelor: prima, pe cale orală, cu 50 de miliarde de tot felul de germeni ca să echilibrăm flora intestinală. Dar se face întâi un test pentru disbioza colonului ca să vedem ce are şi ce-i trebuie. Acum, firmele de produse cosmetice au început să facă produse cu microbi benefici pentru a restabili microbiomul cutanat. S-a demonstrat că nu toţi microbii sunt răi. Dar mai trebuie să facem ceva. Se ştie că există o anumită speranţă de viaţă pentru fiecare celulă. Practic, când telomerii celulelor ajung la un anumit nivel care nu mai permite multiplicarea celulei în condiţii de sănătate, celula moare. Acum avem activatorii de telomerază şi activatorii de celule stem. Există în SUA, celebrul TA65 care se administrează injectabil (costă foarte mult) care activează telomeraza. Se ştie că animăluţele şi protozoarele care nu mor au telomeraza activă permanent. La fel, celulele maligne au telomeraza activă. Înainte de face terapiile cu activatori de telomerază, trebuie făcute explorări care să dovedească faptul că pacientul nu are un cancer incipient. În plus, se ştie că stresul afectează sistemul imunitar şi creează inflamaţie, acidoză, hipoxie, intoxicaţie cu metale grele. E nevoie de o echipă care să se ocupe de programul antiaging.

Cum stimulăm producţia de hormoni

Care este impactul scăderii secreţiei de hormoni în procesul de îmbătrânire? Cum afectează organismul scăderea secreţiei de hormoni la menopauză?

Prof. dr. Ioan Nedelcu: Dacă înainte, vârsta primul ciclu era 12-14 ani, acum poate să apară şi la 6-7 ani. Deci din start se pierd un număr de ani în care se pot produce ovule. În plus, în jurul vârstei de 25 de ani, secreţia hormonului de creştere începe să scadă. Dacă la vârsta aceea avem în jur de 400 de unităţi, în fiecare an, începem să pierdem. La 40 de ani, mai avem 200-300, la 60, poate 200 sau chiar sub 200. Pe măsură ce acest hormon de creştere scade, potenţa tuturor hormonilor pe care îi avem în organism se reduce. Şi atunci este logic să încercăm să echilibrăm aceşti hormoni. Pentru aceasta, există în natură boosteri de sinteză de hormoni bioidentici. Deci nu mergem pe injectări, ci există o mulţime de substanţe care au acest potenţial să boosteze sinteza de hormoni de creştere, de testosteron, de estrogeni şi alţi hormoni, în funcţie de ce rezultă în urma determinărilor hormonale pe care fiecare pacient le face. De asemenea, nu trebuie să uităm de vitamina D3 care este un hormon.

Să vorbim şi despre somn! Acesta este afectat de modul în care am izbutit să ne intoxicăm neuronul cu insecticide, pesticide, aluminiu, mercur, plumb, cadmiu. În acest context, se blochează producţia de energie şi de proteine de fixare a memoriei. De acolo şi dificultatea de a aduce în actualitate un anumit cuvânt. Insomnia este consecinţa stresului pe de o parte, a acidozei tisulare, a frecvenţelor electromagnetice care ne înconjoară, dar şi a frecvenţelor muzicii pe care o avem în jurul nostru. Muzica clasică este pe frecvenţă 431, acum rockul şi celelalte au 444. 431 vibrează pozitiv cu frecvenţa de vibraţie a neuronului şi are efecte benefice. La 444, neuronul nu mai recunoaşte nimic, devine agitat şi agresiv. Există şi o serie de substanţe care acţionează fiziologic inducând un somn odihnitor, fără să afectăm cogniţia, abilităţile de conducere. În plus, acestea stimulează secreţia de hormoni de creştere endogeni.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. dr. Ioan Nedelcu - Medic primar dermatolog
Prof. Dr. Ioan Nedelcu este General maior medic, Profesor universitar, Medic primar dermatologie-venerologie, Șef Departament Medicină Regenerativă la Institutul de Medicină Comparată București și Director CMI Nedelcu Ioan, București. Poziții actuale – Profesor universitar – Șef ...
citește mai mult