Pune punctul pe… acnee!

Acneea este o afectiune a tenului extrem de raspandita care se intalneste frecvent in randul adolescentilor, incepand de la varsta de 15 ani. De asemenea, o regasim si la varste mai inaintate, la femeia matura, chiar si la barbati, insa in acest caz acnee
  • Publicat:
Pune punctul pe... acnee!
Pune punctul pe... acnee!

Acneea poate fi rezultatul mai multor afectiuni, cum ar fi: cele endocrinologice la fetite (disfunctiile ovariene) sau disfunctii ale glandelor suprarenale. De asemenea, acneea poate fi cauzata si de o serie de factori fizici (caldura sau frigul excesiv) sau factori chimici, precum produsele cosmetice neadecvate sau expirate, la care se mai adauga si excesul de sebum. Din cauza unei exfolieri inadecvate produse de deshidratarea accentuata, sebumul nu se mai poate elibera din pori, ii inflameaza, iar acestia se pot infecta din cauza germenilor saprofiti ce se afla la nivelul pielii. Acneea se poate exacerba in perioadele de stres, de scadere a imunitatii, premenstrual sau in timpul sarcinii.

Cum se trateaza acneea?
Tratamentele pentru acnee incep cu o igiena riguroasa la nivelul pielii, dar si a parului, pe care se afla foarte multi microbi, care, in momentul aparitiei ranilor, excoriatiilor, favorizeaza patrunderea germenilor cat mai in profunzime, instalandu-se de obicei o adevarata infectie la nivelul fetei.

Orice tratament pentru acnee va incepe obligatoriu cu o vizita la medicul dermatolog, dupa care se va trece la o curatire in profunzime a pielii, cu ajutorul unor peelinguri ce au in componenta lor extracte naturale din lapte, care vor duce la normalizarea PH-ului pielii.

Dupa aplicarea primului peeling, va urma un alt peeling cu acizi de fructe, dar si cu extract de arnica, care vor exfolia fiziologic tegumentul, iar colectiile purulente existente la suprafata vor fi adunate, iar extragerea lor se va efectua in conditii de igiena maxima si cu foarte mare atentie (orice extragere brutala poate duce la infectarea si mai in profunzime sau difuzarea infectiei la distanta, precum si formarea de cicatrice).

Sunt necesare minimum doua tratamente pe luna in prima perioada (pana cand infectia se stinge), iar pentru intretinere, este suficient un tratament pe luna sau la o luna si jumatate.

Investigatii si terapii hormonale

In cadrul tratamentelor medicale, se recomanda in primul rand o analiza specifica, cum ar fi cultura din pustula cu antibiograma specifica, care poate fi urmata sau nu de un autovaccin in functie de particularitatile fiecaruia. In cazul fetelor cu acnee si ovar polichistic, sunt necesare o serie de analize speciale, care orienteaza medicul asupra unui tratament adecvat.

Sunt o serie de anticonceptionale care actioneaza asupra acestui sindrom asociat, dar terapia hormonala de acest tip trebuie atent monitorizata de medic. Chiar si vindecarea acneei atrage dupa sine o serie de neplaceri – cicatricele se realizeaza prin mai multe metode: peelinguri cu acizi de fructe, acid tricloracetic, peelinguri fizice, cum ar fi dermoabraziunea, ultrasonoforeza si laserul.

4 mituri despre acnee 

– Alimentatia poate influenta exploziile unor secretii purulente la nivelul fetei.

– Acneea poate fi influentata de excitanti, precum cafeaua, tutunul, bauturile alcoolice, condimentele, frigul si caldura.

– Autovaccinul nu poate rezolva in totalitate aceasta problema.

– Viata sexuala nu influenteaza in mod pozitiv disparitia acneei.

MIRELA MIERTOIU, medic estetician

Agricultura conventionala pierde teren, atentia fiind acum indreptata catre agricultura organica. Numeroase studii stiintifice au demonstrat efectele nocive produse de ingrasamintele chimice – risc de aparitie a afectiunilor sistemului nervos, a cancerului sau malformatiilor fetale. De aceea, interesul pentru hrana organica este tot mai crescut.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Secretele unui ten perfect mat
Secretele unui ten perfect mat