Puterea Proteomului. Descoperirea secretului longevității celulare (P)

  • Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Proteomului. Descoperirea secretului longevității celulare (P)

Ce este proteomul?

Secretul esențial pentru sănătatea pielii

Dacă în deceniile trecute s-au făcut cercetări extraordinare ale ADN-ului cu privire la îmbătrânirea și sănătatea pielii, profesorul Miroslav Radman, genetician, biolog molecular și cercetător de renume internațional, a fost cel care a făcut o descoperire cu adevărat revoluționară și anume că proteinele noastre sunt cele care joacă un rol crucial în rezistența și vitalitatea celulelor pielii. Longevitatea celulelor nu depinde de integritatea ADN-ului lor, ci de rezistența proteomului lor. Proteomul reprezintă totalitatea proteinelor unei celule sau ale unui organism, al doilea cel mai mare component al corpului, după apă, însumând mai mult de 20% din acesta. Fiind un bun cu adevărat vital, acesta asigură numeroase funcții-cheie la nivelul tuturor organelor.

Având în vedere că deteriorarea proteomului este cauza principală a îmbătrânirii pielii, este important să înțelegem cum diferă proteomul de genom. Genele, caracterizate prin stabilitate, poartă informații biologice constante. Altfel spus, „Ce s-ar putea întâmpla” stă scris în ADN-ul nostru. Cu toate acestea, proteinele, așa cum sunt conținute în Proteom, asigură structura, produc energia și permit comunicarea și reproducerea, constituind „ceea ce se întâmplă cu adevărat” în expresia genelor. Proteomul se modifică în mod activ ca răspuns la diverși factori sau la stresul oxidativ, iar fără paza și protecția acestor proteine, celulele îmbătrânesc, la fel și pielea.

Protejarea proteomului: cheia longevității celulare și a frumuseții pielii

Dacă deteriorarea ireversibilă a proteomului este direct corelată cu consecințele vizibile la nivelul pielii, și nu există aproape niciun remediu pentru repararea proteinelor, protecția proteomului și supraviețuirea acestor proteine este imperativă atunci când acordăm prioritate sănătății pielii și longevității celulelor.

Alterarea proteomului se datorează cel mai frecvent carbonilării sau oxidării lanțurilor laterale ale proteinelor. Putem observa această deteriorare în toate straturile pielii. În stratul superior de la exterior, un proteom deteriorat are ca rezultat scăderea capacității de retenție a apei, (TEWL) lucru ce afectează hidratarea și strălucirea pielii. La nivelul epidermei, proteinele sensibile la keratină sunt ținte principale pentru oxidare, perturbând transmiterea luminii și alterând strălucirea și uniformitatea tonusului pielii. La nivelul mai profund al dermului, oxidarea declanșează modificări morfologice la nivelul fibroblastelor, rupând fibrele de colagen și elastină, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii, pierderea densității, fermității și elasticității acesteia.

Deși antioxidanții tradiționali oferă o anumită protecție la nivelul pielii, aceștia nu sunt specifici pentru proteine, deoarece protecția ideală a proteomului necesită două moduri de acțiune: protejarea fizică a structurii proteinelor și reducerea sensibilității acestora la oxidare, ca o moleculă de tip chaperon, precum și protejarea biochimică a proteinelor împotriva carbonilării, ca un antioxidant.

Inspirați de cercetările profesorului Miroslav Radman și în colaborare cu acesta în ceea ce privește bacteriile extremofile și capacitatea lor de a rezista la condiții dure și la stresul oxidativ, cercetătorii NAOS au extras antioxidanți puternici cu efect de chaperon (însoțitor), capabili să protejeze proteomul și să restabilească funcționalitatea proteomului pielii tinere. Prin scăderea nivelului de carbonilare a proteinelor, acesta previne daunele ireversibile și ajută la restabilirea unei mai bune funcționalități a întregii vieți celulare. Această nouă abordare este un răspuns de primă mână la îngrijirea pe termen lung pentru îmbătrânirea pielii.”

Protecție dovedită

Având o rată de eficacitate de 80% în auto-repararea împotriva factorilor de stres din mediul înconjurător și o protecție de neegalat împotriva oxidării și îmbătrânirii pielii, biotehnologia brevetată Age Proteom™ depășește CoQ10, glutationul, acidul ascorbic și licopenul prin proprietățile sale antioxidante.

Cu peste patru decenii de cercetare științifică și o protecție inegalabilă a proteinelor, Biotehnologia brevetată Age Proteom™ reprezintă o descoperire revoluționară în lupta împotriva factorilor de stres oxidativ al pielii.

Află mai multe: www.institutesthederm.ro





Urmărește CSID.ro pe Google News