Pe măsură ce trec anii, aspectul tânăr al chipului nostru se transformă. Primul lucru la care ne gândim este că dispare fermitatea musculaturii feţei şi a pielii din cauza scăderii nivelului de elastină şi colagen, plus că intervine şi gravitaţia care accentuează această “cădere a feţei”. Am aflat, însă, de la medicul dermatolog estetician Daniela Taher, că şi structura osoasă are un rol foarte important în menţinerea unui aspect tânăr al chipului.
CSÎD: De ce avem impresia că ne cade faţa ?
Daniela Taher: Această impresie se datorează faptului că ţesuturile moi, grăsimea şi pielea se lasă pentru că nu mai au un suport adecvat pentru a fi susţinute, dar şi din cauza unor modificări ale fiecăruia dintre aceste ţesuturi. Pielea devine atrofică, nu mai este aşa de elastică şi fermă pentru că proteinele de suport reprezentate de colagen şi elastina sunt sunt alterate şi producţia lor scăzută. Grăsimea devine atropfică şi migrează şi nici muşchii nu mai au acelaşi tonus şi aceeaşi formă. Suportul tuturor acestor ţesuturi este reprezentat de scheletul facial care suferă modificări importante odată cu înaintarea în vârstă, cu apariţia unei resorbţii osoase a anumitor segmente. În plus, odată cu această atrofie osoasă, se modifică şi inserţia muşchilor şi a ligamentelor, iar forţele mecanice vor fi diferite. Iar toate acestea cumulate dau impresia că “ne-a căzut” faţa.
CSÎD: Ce rol are resorbţia osoasă în conceptul de îmbătrânire facială?
D.T.: Conceptul tradiţional al îmbătrânirii faciale se axa pe modificările ţesuturilor moi şi era strict corelat cu forţa de gravitaţie. În ultimii 10 ani, studiul imaginilor de tomografie computerizată a craniului au arătat că la nivelul feţei se produce o resorbţie osoasă selectivă a anumitor zone. Aceasta începe în jurul vârstei de 40 de ani la femei şi 60 de ani la bărbaţi şi se observă, în special la nivelul maxilarului şi mandibulei, la nivelul osului orbitei şi nasului. Astfel, faţa pare mai scurtă, pielea şi grăsimea par că sunt în exces sau se formează riduri profunde şi apar cearcăne, iar vârful nasului coboară. De aceea orice procedură de rejuvenare trebuie să ţină cont şi de aceste modificări.
CSÎD: Cum se poate preveni şi trata această resorbţie ?
D.T.: În primul rând trebuie evitate fumatul şi consumul de alcool care promovează pierderea masei osoase. Vizitele regulate la dentist sunt importante pentru că vor preveni paradontoza şi pierderea dinţilor. În plus, s-a dovedit că osteoporoza se asociază şi cu resorbţia oaselor faciale. De aceea, toate măsurile de prevenire a acestei maladii cum ar fi practicarea unui sport în mod regulat, menţinerea unui nivel de vitamina D3 recomandat, poate terapia cu hormoni atunci când este necesar, sunt binevenite.
CSÎD: Care e rolul hormonului de stres şi a vitaminei D3?
D.T.: Cortizolul, hormonul ce se secretă în exces în situaţiile de stres, poate afecta nivelul vitaminei D în sânge. Stresul cronic induce o producţie neregulată de cortizol şi, în final, un nivel crescut. Acesta scade numărul de receptori disponibili pentru vitamina D. Ori aceasta este foarte importantă în absorbţia calciului. În lipsa acesteia, numai 10 % din calciul alimentar este absorbit. Fixarea calciului în oase necesită şi un nivel adecvat de magneziu. În perioade de stres şi nivelul acestui element scade. Munca în birou, în spaţii închise fără expunere la soare, alimentaţia săracă în vitamina D, stresul permanent fac că această vitamină să fie deficitară la mai mult de 50% din populaţie şi cu precădere la cea feminină.