Rinoplastie, iarna? O alegere bună, dar atenție la complicațiile care pot apărea din cauza frigului!

Rinoplastie, iarna? O alegere bună, dar atenție la complicațiile care pot apărea din cauza frigului!
Foto: Shutterstock

Intervențiile pentru corecția nasului pot fi făcute în orice anotimp, însă recuperarea este, de regulă, mai ușoară iarna, pentru că două dintre cele mai importante interdicții post-operatorii visează expunerea la temperaturi ridicate și la soare. Nu e însă totul roz, dacă faci rinoplastie iarna. Sunt posibile și complicații, favorizate tocmai de frig, dar și de umezeala scăzută.

De ce e bine să faci rinoplastie iarna?

Procesul de vasoconstricție favorizat de temperaturile scăzute face ca nasul să se dezumfle mai repede după operație. Apoi, riscul de apariție a unor depigmentări la nivelul nasului și al zonelor adiacente, din cauza expunerii la soare, este aproape inexistent.

Tot iarna, emisiile de polen sunt zero, așadar, persoanele alergice nu sunt predispuse la crize de strănut și rinoree, care pot periclita rezultatul rinoplastiei.

Nu în ultimul rând, este vorba și de confortul personal. Perioada de recuperare petrecută acasă e mai ușor de suportat iarna decât în timpul verii, când tentația de a ieși la distracție, cu prietenii, e mare! Stând în vârful patului, cu o carte sau un film bun, orele trec acum mult mai ușor.

Sunt foarte multe elemente în favoarea efectuării rinoplastiei în sezonul rece, însă, până la urmă, ține de fiecare persoană cum își planifică intervenția. Medicii pot doar să prezinte beneficiile alegerii unui anumit sezon și să vină cu sfaturi adaptate perioadei respective și situației pacientului, explică dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică şi doctor în ştiinţe medicale.

Există și riscuri în cazul rinoplastiei efectuate iarna

Cea mai mare problemă o reprezintă virozele specifice acestui sezon, care provoacă rinoree și/sau congestie nazală, strănut și tuse, toate contraindicate după o intervenție la nivelul nasului.

În primele două săptămâni după operație, suflatul nasului cu putere, strănutul și tusea pot provoca leziuni în zona unde s-a intervenit, lucru care întârzie recuperarea și care poate duce la complicații.

Cum previi îmbolnăvirea, ca să nu periclitezi rezultatul rinoplastiei:

  • Evită aglomerația în primele săptămâni după operație.
  • În caz că mergi, totuși, în zone aglomerate, poartă mască. La fel, în preajma oamenilor care sunt răciți.
  • Evită trecerea bruscă de la temperaturi foarte ridicate la unele foarte scăzute.
  • Întărește-ți sistemul imunitar mâncând sănătos și odihnindu-te suficient.

Alți doi dușmani ai recuperării rapide și ai obținerii unor rezultate optime după rinoplastie, pe timpul iernii, sunt băile fierbinți și umezeala redusă.

Băile fierbinți, sauna, chiar și băuturile și alimentele fierbinți sunt contraindicate, pentru că favorizează vasodilatația, împiedicând dezumflarea nasului și a zonelor adiacente. Din același motiv este recomandată, vara, evitarea căldurii excesive imediat după rinoplastie – temperaturile ridicate împiedică reducerea inflamației și restabilirea volumului normal al nasului, explică dr. Cristian Niţescu.

În ceea ce privește umezeala redusă din sezonul rece, aceasta duce la uscarea căilor respiratorii, iar o respirație îngreunată întârzie procesul de vindecare. Această problemă se rezolvă prin utilizarea unui umidificator, care va regla umiditatea din încăperea în care îți petreci cel mai mult timp, după operație.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Nițescu - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Dr. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică și estetică, doctor în științe medicale și își desfășoară activitatea în cadrul Royal Hospital, fiind și director medical al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București, timp de zece ani. Are ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”