Majoritatea dintre noi ne-am obişnuit cu un anumit ritual de frumuseţe, astfel încât de multe ori nici nu ne mai întrebăm dacă procedăm corect, dacă alegem exact cosmeticele de care tenul nostru are nevoie sau pe unele le ignorăm desconsiderăndu-le importanţa, ori dacă le aplicăm aşa cum ar trebui.
Diana Marandiuc, trainer Naturys România, ne explică rolul produselor cosmetice în îngrijirea tenului cât şi modul corect de folosire a acestora.
Primul produs esenţial pentru îngrijirea tenului care nu trebuie să lipsească din portofoliul de produse folosite acasă, este produsul de demachiere sub formă de emulsie. Demachierea tenului este o operaţiune cu o mare importanţa în întreţinerea corectă a feţei şi a gâtului. Ca etapă de îngrijire a tenului, aceasta se consideră cea mai importantă etapă care ar trebui să o parcurgem în fiecare zi, atât dimineaţa, cât mai ales seara, pentru a îndepărta machiajul, surplusul de sebum şi impuritaţile depuse în timpul zilei.
Diana Marandiuc |
Este important să distrugem mitul că demachierea nu se face dimineaţa. De-a lungul nopţii o parte din compuşii rezultaţi în urma proceselor metabolice specifice, se elimină prin pori. Printr-o curăţare eficientă, stratul de celule moarte este îndepărtat, în acest fel fiind stimulată reînoirea celulară şi activitatea fibroblaştilor. Astfel este accelerată producţia de colagen şi elastină.
Recomandarea este ca să se opteze pentru un produs demachiant sub formă de emulsie, lapte demachiant, deoarece acesta este mai cremos dar nu şi vâscos şi în procesul de demachiere a tenului oferă prospeţime, supleţe şi catifelare a pielii. În schimb, trebuie sa fim atenţi atunci când alegem produsul pentru demachiere. Acesta trebuie să fie un produs cu un PH de 5,5, care să nu distrugă filmul hidrolipidic al pielii.
Produsele din piată sunt de obicei produse demachiante care au un PH neutru, care intră mult prea în profunzime în bariera de protecţie a pielii, fiind produse astringente. O demachiere eficientă începe cu ochii, buzele şi gâtul, terminându-se întotdeauna cu decolteul. Nu trebuie evitată zona gâtului şi a decolteului, deoarce este o zonă care ne trădează vârsta şi care necesită îngrijire specială, chiar începând cu etapa de curăţare.
Trebuie evitate ingredientele de origine petrochimică, săpunul, parfumul şi formulele pe bază de alcool.
După demachiere, ca să îndepărtăm impurităţile de pe faţă şi să ne asigurăm că nu au mai rămas pe faţă, aplicăm o loţiune tonică. Loţiunea tonică nu trebuie să fie astringentă şi nu trebuie să conţină alcool. Recomandat să fie un produs care are la bază doar principii active care vor stimula regenerarea celulară având un efect revigorant asupra tenului.
Chiar dacă laptele demachiat folosit are un PH de 5,5, apa de la chiuvetă dezechilibrează PH-ul natural şi prin urmare utilizarea loţiunii tonice după demachiere este obligatorie. Multe femei nu dau importanţă acestui produs, lăsându-l undeva pe un raft de la baie să expire. Dar acesta are funcţia de a reechilibra PH-ul pielii, restabileşte bariera de protecţie a pielii.
O loţiune micromicelară nu este suficientă pentru a îndepărta fondul de ten de pe faţă, care nu este liposolubil în apă. De obicei, fondurile de ten conţin ingrediente precum silicon, dimethicon, ingrediente chimice care vor fi îndepărtaţi eficient cu un produs sub formă de emulsie (lapte demachiant).
Apa micelară poate fi folosită dimineaţa sau persoanele care nu se machiază pe parcursul zilei. Este foarte important să nu uităm nici de ritualul de demachiere de dimineată. De ce? Pentru că în timpul nopţii creşte cantitatea de sebum secretată de piele şi toxine, care trebuie îndepărtată în fiecare dimineaţă înainte de a aplica crema de îngrijire.
Următorul pas după demachiere este aplicarea cremei de îngrijire facială. Aceasta va fi aleasă în funcţie de tipul de ten şi de problemele pe care le are pielea. Este recomandat să se apeleze la un specialist în domeniu pentru a determina tipul de ten şi nevoile principale ale pielii.
În general, nu putem vorbi despre o rutină de îngrijire universal valabilă în funcţie de vârstă, dar putem în schimb enumera nişte principii generale pe care să le luăm în calcul atunci când vine vorba de îngrijirea pielii, în funcţie de vârsta pe care o parcurgem. Şi aici este obligatoriu de luat în calcul folosirea unei creme de îngrijire facială pe timpul zilei cât şi pe timpul nopţii.
De obicei, crema de zi este o cremă mai uşoară, mai fluidă, care ne oferă multă hidratare pe parcursul zilei, cea de seară va fi un produs de îngrijire mai nutritiv. Procesele de regenerare celulară se instalează pe parcursul nopţii şi din acest motiv produsul nutritiv este indicat să fie utilizat pe timpul nopţii pentru a avea rezultat asupra pielii.
Să nu uităm şi de produsul de îngrijire contur ochi. Începând cu vârsta de 25 ani produsul de îngrijire a zonei perioculare trebuie folosit şi dimineaţa şi seara. De obicei, acesta se aplică înainte de aplicarea cremei de faţă. Mişcările de aplicare a cremei de ochi sunt ascendente, de jos în sus şi circulare pentru a combate gravitaţia.
În general, produsele de îngrijire facială sunt de mai multe feluri, în funcţie de consistenţa acestora: creme, gel sau loţiuni. Loţiunile şi gelurile sunt mult mai hidratante, sunt special pentru persoanele care au zona de contur a ochilor foarte deshidratată. Dacă persoana are acestă zonă deshidatată şi uscată (lipsa sebumului), atunci este indicat să folosească un produs de îngrijire pentru ochi sub formă de cremă. Acesta din urmă este un produs care are la bază acizi graşi şi va oferi nutriţie acestei zone.
Serumul, se consideră cel mai concentrat produs din orice gama de îngrijire facială. Prin urmare este un produs valoros, care se recomandă să se aplice înainte de aplicarea cremei pentru îngrijirea facială, pe timpul nopţii.
Nu este neapărat ca serumul să fie din aceeaşi gamă din care face parte crema de îngrijire facială. În funcţie de ce nevoie are pielea, profesionistul va recomanda combinaţia cea mai potrivită.
Produsul de exfoliere nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire acasă, dar acesta nu trebuie utilizat mai des decât o dată pe săptămână. Este recomandat de evitat exfolianţi agresivi în cazul în care aveţi o piele sensibilă, mai ales cei sub formă de soluţii – având molecula mica acestea tind să penetreze adânc pielea sensibilă şi astfel să provoace o reacţie. La fel, peeling-urile tip scrub, deoarece folosesc particule abrazive care pot distruge bariera naturală a pielii sensibile.