Îţi place să mergi la piscină sau să te scalzi în valurile mării? Dacă înotul poate fi benefic pentru organismul tău, razele UV, apa sărată şi clorul afectează structura firului de păr. Astfel, pletele tale se pot usca şi rupe mult mai uşor. Specialiştii cred însă că soluţiile sunt la îndemâna ta. Iată ce poţi face!
„Părul tău este format 80% din apă, ceea ce îi oferă elasticitate şi hidratare. Atunci când pierzi din umezeală prin evaporare, părul tău devine deshidratat şi casant, deoarece apa de mare are un conţinut ridicat de sare, ceea ce duce la eliminarea apei din acesta. Rezultatul? Păr uscat, aspru şi fragil. Aşadar e clar: clorul şi apa sărată pot face culoarea să se mătuiască”, ne-a declarat Violeta Palovici, membru în echipa Londa Professional.
Stiliştii îţi recomandă următorii paşi pentru prevenirea degradării părului în vacanţă:
Poartă cască. Cea mai bună metodă pentru a proteja părul de clor şi de sarea în exces este casca de baie. Există sub formă de silicon sau latex. În cazul în care nu-ţi place să foloseşti o cască, poţi alege să-ţi legi părul cu o eşarfă. Chiar dacă va pătrunde apa prin ţesătura acesteia, impactul nu va fi unul atât de mare.
Umezeşte-ţi părul. Înainte de a intra în piscină, udă-ţi părul cu apă normală. Odată ud, părul nu va mai absorbi sarea şi clorul din apă. În această fază, nu trebuie să foloseşti şampon. Acesta tinde să elimine sebumul, care are rol de barieră naturală împotriva apei tratate chimic.
Foloseşte balsam. Acesta are nivelul cel mai mare de hidratare şi este absolut necesar pentru a păstra sănătatea părului şi pentru a diminua efectele dăunatoare ale apei sărate. Este foarte important să alegi un produs cu protecţie UV. Cu ajutorul unui pieptene cu dinţi mari, aplici balsam pe păr, distribuindu-l uniform. Acesta va crea o barieră protectoare.
„Este important să aplici produsul înainte să mergi la plajă, astfel încât acesta să fie absorbit complet şi să asigure o acoperire şi, totodată, o protecţie completă. De asemenea, e bine să aplici balsamul în mod repetat şi regulat, după fiecare baie”, recomandă Violeta Palovici.
Spală-ţi părul cât mai curând posibil. Cu cât clorul şi sarea rămân mai mult în el, cu atât sunt mai mari daunele pe care acestea le provoacă. Clăteşte-ţi părul cu apă normală, până când vei putea folosi şampon şi balsam.
Răsfăţă-ţi podoaba capilară. Foloseşte pentru spălarea acesteia un şampon de calitate şi continuă prin aplicarea unui balsam bogat. Lasă părul să se usuce în mod natural, evitând orice sursă de căldură cât mai mult posibil. Dacă e neapărat nevoie să foloseşti uscătorul de păr, apelează mai întâi la un spray termoprotector. Pulverizezi pe păr şi abia apoi usuci cu feonul.