Dacă te confrunți cu disconfort la nivelul scalpului, precum mâncărime și scuame, cel mai probabil te întrebi dacă este vorba despre mătreață sau psoriazis. Aceste afecțiuni se pot manifesta asemănător, dar sunt două patologii diferite care necesită tratamente diferite.
Află mai jos cum îți dai seama dacă este vorba despre mătreață sau psoriazis, din ce cauze apar și care sunt cele mai bune soluții pentru eliminarea mătreții, sebumului în exces și a mâncărimii de la nivelul scalpului.
Mătreața este o afecțiune foarte comună în care celulele moarte ale pielii sunt eliminate în cantități foarte mari pe suprafața scalpului, ele devenind astfel vizibile. Când aceste celule moarte se lipesc între ele, cel mai des din cauza uleiului natural din păr, capătă aspectul unor fulgi pe scalp, care ajung pe haine.
Mătreața este o formă ușoară de dermatită seboreică, iar cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, fiind mai mult o problemă estetică decât una medicală.
De asemenea, pe lângă partea estetică, mătreața poate fi foarte inconfortabilă din cauza senzației neplăcute de mâncărime și iritare a scalpului.
Pe de altă parte, psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii care provoacă scuame și inflamații.
Celulele pielii se multiplică de până la 10 ori mai rapid decât în mod normal în cazul psoriazisului. Acest lucru duce la apariția unor pete roșii acoperite cu solzi albi. Aceste pete pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai des apar pe scalp, în jurul coatelor, genunchilor și partea inferioară a spatelui.
Foarte important: psoriazisul nu se transmite de la persoană la alta, deci nu este o boală contagioasă!
Petele cauzate de psoriazis se pot vindeca și apoi pot apărea din nou, de-a lungul vieții.
Cea mai mare diferență dintre psoriazis și mătreață este că în cazul afecțiunii autoimune zona afectată este și inflamată, îngroșată, față de mătreață, unde sunt prezente doar mâncărimea, scuamele și roșeața.
Deseori, nu poate fi identificată cauza care duce la apariția mătreții, însă există câțiva factori de risc:
Dermatita seboreică – cei care suferă de această afecțiune au pielea iritată și grasă și au astfel mai multe șanse să facă mătreață. Pielea va fi roșie, uleioasă și acoperită de fulgi de culoare albă sau galbenă. Poate afecta scalpul, zona din spatele urechilor, sprâncenele, pieptul și alte părți ale corpului.
Anumite boli de piele – precum eczema, pecinginea sau dermatita de contact.
Pielea grasă – deseori acesta este mediul propice pentru ca ciuperca Malassezia să se dezvolte. Aceasta se hrănește cu uleiurile secretate de foliculii de păr.
Malassezia nu este o problemă, însă la unele persoane sistemul imunitar reacționează excesiv la aceasta. Apar astfel celule suplimentare ale pielii care duc la iritarea scalpului.
Produse de păr și de piele nepotrivite – anumite produse pot irita scalpul, ducând la apariția mătreții. Atunci când un produs îți provoacă astfel de reacții, e indicat să nu-l mai folosești.
De asemenea, atunci când șamponarea nu este efectuată corect (dacă e făcută insuficient), acest lucru poate duce la acumularea celulelor de piele moartă. Dacă șamponarea este făcută în mod excesiv, atunci poate duce la înlăturarea uleiului natural al pielii, creându-se mătreața.
Alți factori mai puțin comuni care ar putea duce la formarea mătreții sunt: stresul, o dietă dezechilibrată, perioada adolescenței sau dezechilibrele hormonale.
După zeci de ani de cercetări, medicii au ajuns la concluzia că există doi factori-cheie implicați în apariția psoriazisului: genetica și sistemul imunitar.
Sistemul imunitar – psoriazisul este o boală autoimună. În cazul psoriazisului, celulele albe din sânge cunoscute sub numele de celule T atacă greșit celulele pielii.
În mod normal, celulele albe atacă și distrug bacteriile invadatoare pentru a combate infecțiile.
Acest atac greșit face ca procesul de producție a celulelor pielii să fie unul excesiv. Astfel apar scuamele albe, inflamația și mâncărimea.
Genetica – unii oameni moștenesc genele care îi predispun la apariția psoriazisului. Dacă ai o rudă apropiată care suferă de această afecțiune, atunci există un risc mai mare să o dezvolți și tu la rândul tău.
Psoriazisul în zona scalpului nu este la fel de ușor de tratat precum mătreața. Medicul îți poate prescrie un șampon special ce conține corticosteroizi pentru a reduce inflamația.
În cazurile mai severe, tratamentul constă în medicamente specifice care au rolul de a suprima sistemul imunitar hiperactiv, responsabil de apariția simptomelor neplăcute.
De asemenea, tratamentul psoriazisului include eliminarea factorilor care ar putea declanșa apariția lui, precum: tutunul, alcoolul, stresul, infecțiile și temperaturile extreme.
Mătreața este extrem de comună și poate fi tratată cu ușurință acasă. Tratamentul constă, cel mai des, în utilizarea unui produs blând cu scalpul, care să se potrivească tipului tău de piele.
Șampoanele Vichy din gama Dercos Technique acționează țintit împotriva ciupercii care duce la apariția mătreții și elimină excesul de sebum și impuritățile, chiar și pe cele aderente.
Acestea au efect încă de la prima utilizare, având în același timp acțiune anti-recidivă de 6 săptămâni pentru controlul și confortul de lungă durată.
Produsele au în compoziție disulfură de seleniu, acid salicilic sau pirocton olamina și au la bază o formulă blândă, hipoalergenică, testată pe scalp sensibil.
Aplicarea șamponului pentru mătreață se poate face zilnic, dar și de două sau trei ori pe săptămână, cu o durată de acționare de minimum 2-3 minute. Părul trebuie clătit foarte bine deoarece orice urmă de șampon rămasă pe scalp poate avea acțiune iritantă.
Chiar și după ce s-a încheiat perioada de tratament, este indicat să îți speli părul din când în când cu șampon anti-mătreață pentru a preveni apariția ei. De asemenea, reducerea pe cât posibil a situațiilor stresante și o alimentație sănătoasă pot grăbi procesul de vindecare.