Sfatul specialiștilor: soluții pentru a controla petele pigmentare

  • Publicat:
Sfatul specialiștilor: soluții pentru a controla petele pigmentare

Expunerea prelungită la soare, fără protecție solară, precum și înaintarea în vârstă sau dereglările hormonale duc la apariţia petelor pigmentare. Fie că se află pe pomeți, frunte, decolteu sau mâini, acest fenomen are loc atunci când melanina, pigmentul natural din piele, este produsă în exces.

Toamna când lumina scade în intensitate și odată cu ea și acțiunea razelor UV este cel mai bun moment pentru a corecta aceste pete și a reda tenului aspectul uniform, tenul poate profita de un tratament de depigmentare în deplină siguranță

Hiperpigmentarea este cauzată, de regulă, de expunerea la soare excesivă și fără o protecție adecvată, însă modificările hormonale, inflamațiile pielii, anumite substanțe folosite (în creme sau ceaiuri), contraceptivele, boala Addison și anumite medicamente, care cresc sensibilitatea la soare, pot fi alte cauze pentru aceste pete des întâlnite. Nivelului crescut de hormoni determină o sinteză mai mare de melanină, la fel cum și expunerea la soare are același efect.

Experții în cosmetică de la El Studio Style susțin că pielea poate fi protejată de apariția altor pete pigmentare, iar cele existente pot fi estompate dacă urmăm câteva sfaturi importante:

Produse cu protecția solară

Toamna este anotimpul ideal în care să începi un tratament de estompare al petelor pigmentare. Pentru că razele UV pot dauna pielii și în această perioadă, specialiștii recomandă continuarea folosirii produselor cu protecție solară, dar cu un factor UV mai mic. Este imperios necesar să faci acest lucru deoarece soarele este atras de o piele bronzată, mai ales după sezonul estival.

Bariera naturală a pielii

Tot acum este momentul să te concentrezi pe susținerea și repararea barierei naturale de protecție a pielii. Aceasta redă hidratarea pierdută pe timpul verii și îmbunătățește mecanismul de protecție al pielii. Caută produse cu ingrediente precum ceramidele și acizi grași, le găsești mai ales în untul de shea, cacao și chiar în cel de floarea soarelui.

Ingrediente esențiale în cosmetice contra petelor pigmentare

Antioxidanții

Antioxidanții împiedică reacțiile inflamatorii care duc la deteriorarea pielii. Prin urmare nu evita produsele pe bază de ceai verde, vitamina C sau E, extract de licorice, ulei de avocado, morcov sau struguri.

Poți încerca o crema Anti-Age cu Peptide și Vitamina C pentru a lupta împotriva îmbătrânirii premature, și a stimula formarea de colagen, a asigura fermitate, rezistență și elasticitate, plus luminozitate tenului.

Vitamina C, faimoasă pentru capacitatea de a stimula sinteza colagenului, redă luminozitatea pielii, este un anti-oxidant puternic, care combate stresul oxidativ. În plus, are rolul de a inhiba acțiunea tirosinasei, enzima care stimulează producerea de melanină care ne pigmentează pielea și astfel, contribuie la prevenirea apariției petelor cauzate de soare sau alți factori nocivi pentru piele.

Acizi din fructe – Alpha Hydroxy (AHA)   

Acizii din fructe oferă beneficii oricărui tip de ten. Aceștia au efect antirid, exfoliant, de stimulare a reînnoirii celulare cutanate, de estompare a ridurilor și petelor pigmentare. Ei reprezintă un prim pas către o piele cu textură sănătoasă și un ton mai uniform. Produsele cosmetice ce conțin Acizi Alfa Hidroxi stimulează rejuvenarea celulară, luminează și uniformizează tonul pielii, hidratează și îmbunătățesc aspectul ridurilor oferind elasticitate, fermitate și catifelarea pielii de pe față și gât.

Exfoliere cu Acid glicolic

Da, putem folosi și produse care conțin ingrediente exfoliante și care stimulează reînnoirea pielii, atent concepute de experți pentru a trata pielea cu cea mai mare grijă. Incluzându-le în rutina zilnică putem să reducem și chiar să ștergem inesteticele pete.

Acidul glicolic este un exfoliant ce trebuie inclus în rutina zilnică. Nu doar că stimulează reînnoirea pielii prin acțiunea sa de exfoliere, ci și ajută ca celelalte ingredient să pătrundă mai bine în piele. În plus, ajută la uniformizarea tonului pielii și stimulează producerea de noi celule (procesul de reînnoire a celulelor), care este un aspect cheie în orice tratament împotriva petelor pigmentare.

Niacinamida – un ingredient esențial pentru pielea cu probleme

Niacinamida este un alt ingredient cu multe proprietăți remarcabile, printre care cea de combatere a petelor hiperpigmentare, prin inhibarea transferului melanozomilor către straturile superficiale ale pielii. Ea nu este un depigmentant activ în sine, ci inhibă procesul de trecere a pigmentului la suprafață, în keratinocite. Dacă pigmentul nu mai ajunge în straturile superioare ale pielii, efectul observat este de diminuare a petelor. De asemenea, contribuie la întărirea barierei pielii, menținând hidratarea și stimulând sinteza de colagen.

Dacă vrei să începi bătălia contra petelor pigmentare caută în comerț produsele cosmetice specializate în combaterea petelor pigmentare (care conțin cât mai multe din ingredientele de mai sus), dar în același timp mergi și la un cabinet de cosmetică pentru un tratament cu produse profesionale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”