Toamna se (mai) numără ridurile. Dacă în sezonul cald foarte multe doamne şi domnişoare acordă o atenţie deosebită îngrijirii tenului speriate fiind de soarele arzător ce lasă urme vizibile pe pielea corpului, pe mâini, pe picioare şi pe faţă şi aplică din belşug creme cu factor de protecţie UVA – UVB ridicat, folosesc apă termală, se hidratează, au o alimentaţie care ajută pielea să facă faţă asaltului razelor ultraviolete (legume şi fructe bogate în betacaroten – morcovi, piersici, caise), toamna multe se relaxează şi renunţă la aceste obiceiuri.
Care este rutina de îngrijire a tenului toamna în funcţie de vârste? Ce tratamente se recomandă la saloanele profesionale toamna? Ce tratamente se recomandă pentru îngrijirea tenului acasă? La toate acestea răspunde Mirela Păvăloiu, make-up artist şi cosmetician.
Înainte de a afla ce ritual de îngrijire a tenului adoptăm în funcţie de vârstă toamna atât acasă cât şi la salon, avem o întrebare arzătoare Ce tip de machiaje se mai poartă în această toamnă? ”Tendinţe de toamnă în machiaj arată un ten luminos şi natural în primul rând. Este un sezon în care se poartă gene foarte bine definite. Eyeliner se aplică inclusiv pe linia inferioară a genelor în stilul anilor 60. Rămân în top clasicul smokey eyes şi buzele bine conturate în diferite nuanţe de roşu mat”, explică Mirela Păvăloiu.
O altă întrebare ce stă pe buzele celor care s-au săturat de truse de cosmetice generoase este ”De ce nu putem folosi aceleaşi produse şi de ce nu apelăm la aceleaşi terapii tot timpul anului?„
„În funcţie de anotimp se schimbă rutina îngrijirii faciale având în vedere tipul de ten şi nevoile sale. Dacă în sezonul cald texturile au fost lejere, dar cosmeticele folosite au avut un factor de protecţie ridicat, toamna este timpul pentru texturi mai nutritive şi hidratante”, crede Mirela Păvăloiu.
Indiferent de vârsta şi de tipul de ten se recomandă demachierea şi tonifierea înaintea aplicării cremei, săptămânal un gomaj şi o mască adecvată nevoii tenului. În funcţie de vârstă, în funcţie de anotimp, în funcţie de buget ritualurile de îngrijire se schimbă. Iată un ghid al îngrijirii corecte a tenului acasă şi la salon. ”Persoanelor 20 de ani le sunt recomandate pentru folosirea acasă creme lejere de hidratare, ce au în formulă antioxidanţi, dar au şi factor de protecţie solară„ consideră cosmeticianul Mirela Păvăloiu.
La 30 de ani începe un ritual mai complex, în sensul că adăugăm înainte de cremă un ser bogat în ingredinte active. ”De exemplu, serul poate conţine acid hialuronic, vitamina C, colagen marin, ce luptă împotriva primelor riduri de expresie. Nu uităm nici de crema de îngrijire a zonei ochilor care îmbunătăţeşte elasticitatea şi textura fină a acestei zone”, sfătuieşte cosmeticianul.
La 40 de ani, pielea tinde să piardă din elasticitate şi din fermitate. ”Este momentul să începem să o ajutăm cu creme anti-aging pentru revitalizare pe bază de retinol/ceramide ce îmbunătăţesc aspecul general al pielii” explică Mirela Păvăloiu.
La vârsta de peste 50 de ani se recomandă începerea folosirei cremei cu efect de lifting şi regenerare. ”Ingredientele din cremele cu efect de revitalizare, hidratare luptă pentru fermitatea şi elasticitatea pielii, pierdute din cauza lipsei de elastină şi a fibrelor de colagen” a mai adăugat cosmeticianul.
Terapiile de ten profesionale se fac la salonele specializate în funcţie de tipul de ten şi de nevoile acestuia. Iată câteva etape:
Demachiere
Tonifiere
Exfoliere
Extracţii ale comedoamelor
Închidrea porilor cu aparate profesionale
Aplicarea măştilor
Calmarea tenului
Creme de final cu factor de protecţie
”În funcţie de nevoile clientei, în acest sezon, se poate opta şi pentru terapii pentru ten cu ultrasunete, dermoporaţii sau mezoterapie virtuală, tratamente antiacneice, tratamente de lifting facial şi tratamente antirid” a mai adăugat Mirela Păvăloiu.