Întâmplarea nefericită petrecută recent, când o femeie a murit în urma unei liposucţii, a atras atenţia asupra unui fapt cât se poate de real: chiar şi atunci când nu suntem bolnavi, o intervenţie chirurgicală, cu toate că singurul său ţel este estetic, implică nişte riscuri.
Extractţia grăsimii (liposucţia sau lipoaspiraţia) din anumite regiuni ale corpului cu ar fi partea superioară a braţelor, abdomen, fese, şolduri, coapse, genunchi este o tehnică de îndepărtare a ţesuturilor adipoase nedorite.
“Trebuie reţinut faptul că pacientul trebuie să fie sănătos din punct de vedere clinic, ca la orice altă intervenţie chirurgicală, şi să fie conştient de toate riscurile pe care le presupune aceastaă operaţie”, a subliniat Dr. Dan Mihai Stana, chirurg estetician.
Ce trebuie să ştii înainte de o operaţie de liposucţie
Decizia de a se supune unei operaţii de liposucţie este o alegere personală. Cu toate acestea, medicii de specialitate trag un semnal de alarmă. În pofida progresului tehnologiei ce asigură siguranţa şi succesul acestei proceduri, întotdeauna există un risc, minim atunci când sunt respectate toate indicaţiile postoperatorii, iar consultul preoperator este riguros.
Preoperator, pacientul are datoria să ajungă la greutatea dorită, prin sport şi dietă şi abia după poate recurge la o lipoaspiraţie pentru a elimina şi ultimele urme de grăsime, pentru a căpăta formele dorite.
Totodată, înainte cu cel puţin 2 săptămâni, pacientul trebuie să întrerupă administrarea de aspirină, i se recomandă câteva şedinţe de endermologie (înlăturarea posibilei celulite cu un apart special), apoi sunt necesare o serie de analize: hemoleucograma, uree, creatinină, glicemie, timpi de coagualare a sângelui, teste hepatice, EKG.
“Dacă pacientul suferă de anumite boli, este necesar să avertizeze medicul chirurg pentru analize suplimentare. Preoperator, pacientul trebuie examinat amăunţit de către medic pentru a putea observa dacă peretele abdominal nu prezintă unele neregularităţi, dacă pacientul nu are vreo hernie, sau prezintă cicatrici în urma unei alte intervenţii, dacă intestinele sunt foarte apropiate de ţesutul adipos sau dacă prezintă varice în zona picioarelor. De comun acord cu medicul anestezist se decide dacă pacientul este apt pentru intervenţie”, a adăugat Dr. Dan Mihail Stana.
Liposucţia este contraindicată atunci când pacientul are boli grave de sange, dermatologice, infecţioase, caşecxii, boli cardiovasculare cronice, diabet zaharat sau boli care afecteazş anumite zone, ca de exemplu: hernii, eventraţii în zona abdominală, varice în zona gambelor sau a coapselor. În condiţiile în care ţesutul gras este slab reprezentat nu poate fi practicată această metodă de remodelare corporală chirurgicală.
Complicaţiile lipoaspiraţiei
Acestea sunt de obicei rare, dar pot să apară. Iată care sunt:
– sângerarea şi acumularea de fluide la locul operaţiei (costumul special care trebuie purtat după liposucţie este o contenţie elastică puternică ce are rolul de a împiedica acest lucru);
– infecţia – trebuie tratată cu promptitudine;
– modificari de sensibilitate – se manifestă în mod particular la pacienţii cu volum mare de grăsime aspirat, dar este o complicaţie temporară care dispare după câteva săptămâni;
– iregularităţi – liposucţia poate cauza unele neregularităţi în ţesutul moale la locul operaţiei; ele trebuie rezolvate uneori cu unele proceduri operatorii secundare; purtarea corectă a imbrăcăminţii post-operatorii ajută la eviterea problemei (aceste neregularităţi se pot rezolva ulterior prin şedinţe de endermologie şi prin masaje).
– decolorarea pielii – de obicei este temporară şi dispare cu timpul.