SPF: cum a inceput povestea cremelor cu protectie solara

La inceputul secolului al XX-lea, am inceput sa fim constienti, pentru prima data de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Oamenii au observat ca expunerea prelungita la soare nu lasa in urma doar arsuri, ci pot modifica evolutia alunitelor, transformandu-le in cancere de piele.
  • Publicat:
SPF: cum a inceput povestea cremelor cu protectie solara
SPF: cum a inceput povestea cremelor cu protectie solara

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au stiut ca trebuie sa se fereasca de soare. Daca in trecut se „ascuneau” sub tinute deloc sumare, esarfe, umbrelute ori preferau umbra in timpul zilei, iata ca astazi ne putem bucura de beneficiile soarelui simplu si sanatos, cu ajutorul SPF.

La inceputul secolului al XX-lea, am inceput sa fim constienti, pentru prima data de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Oamenii au observat ca expunerea prelungita la soare nu lasa in urma doar arsuri, ci pot modifica evolutia alunitelor, transformandu-le in cancere de piele. Acesta a fost momentul in care au aparut primele creme si lotiuni cu factor de proectie, care insa nu erau la fel de eficiente precum cele de astazi.

Chimistul Franz Greiter este cel care a inventat un soi de protectie solara in anul 1938. La vremea respectiva, el a lansat un produs, Gletscher Creme, care a stat mai apoi la baza primei creme cu protectie solara. Comparativ cu produsele din zilele noastre, Gletscher Crème avea un nivel de protectie scazut, fiind un SPF 2. Din pacate, pentru ca nu toata lumea avea acces la informatie si nici resursele necesare, produsul nu a capatat prea multa celebritate.

Abia in 1944, se pare, si-a facut intrarea pe piata un produs care a captat atentia maselor. Red Vet Pet se numea produsul si fusese inventat de farmacistul Benjamin Green. Acesta era conceput sa opreasca ultravioletele de la a penetra pielea in profunzime insa intr-un mod destul de dezagreabil: avea o culoare rosie si era lipicios. Insa cei care il foloseau cel mai mult erau soldatii in cel de-al doilea Razboi Mondial trimisi in misiune in zona Pacificului. Vanzarile au inregistrat un boom cand o companie celebra a obtinut licenta pentru a o compercializa sub doua denumiri: Coppertone girl si Bain de Soleil, in 1950.

Conceptul de SPF asa cum il intalnim astazi a aparut in 1962 si a fost brevetat de acelasi Franz Greiter care inventase, cu cativa ani in urma, ceva similar. Incepand cu acel an, si-au facut aparitia uleiurile si gelurile, imbogatite si ele, la randul lor, cu – de acum celebrul! – SPF. Apoi factorul de protectie a inceput sa fie divizat pe categorii, UVA si UVB, ajungandu-se astazi ca cele mai eficiente produse sa ofere protectie inalta impotriva ambelor tipuri de raze UV.

In zilele noastre, cei mai multi dintre noi suntem constienti de pericolul expunerii necontrolate la soare, fara nici un fel de protectie. Stim ca nu doar vara, cand mergem la plaja trebuie sa folosim lotiuni cu SPF, insa pe tot parcursul anului e necesar sa folosim pentru fata numai crème cu SPF. Persoanele cu ten deschis la culoare ar trebui sa foloseasca cel putin SPF 30, iar tipurile mai inchise pot folosi SPF 15. In cazul unui tip de piele sensibila, se recomanda dermatocosmeticele cu SPF, avand o formula fara ulei. Copiii trebuie sa evite expunerea la soare fara sa se protejeze cu lotiuni avand cel putin SPF 50.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Parul gras, dusmanul tenului frumos
Parul gras, dusmanul tenului frumos