Calcaiele crapate sunt mai degraba semnul neglijarii picioarelor decat al supraexpunerii or a lipsei de hidratare. Fisurile sunt crapaturi la nivelul primului strat al pielii, dar uneori se pot adanci, provocand dureri destul de mari. Presiunea excesiva asupra talpilor face ca partea cea mai expusa acestei presiuni, calcaiul, sa se extinda spre exterior. Daca pielea calcaielor este uscata, aceasta nu se dilata cum ar fi normal, ci se crapa. Aparitia crapaturilor la nivelul calcaielor poate indica o lipsa de zinc si acizi omega 3.
Desi crapaturi ale pielii pot aparea oriunde pe suprafata corpului, acestea apar de obicei in zona calcaielor si degetelor de la picioare, pentru ca acestea sunt printre cele mai folosite parti ale corpului.
Crapaturile apar de cele mai multe ori in cazul persoanelor care stau foarte mult in picioare sau in cazul persoanelor in varsta. In principiu, fisurile nu prezinta un pericol foarte mare pentru sanatate, decat in cazurile in care sunt adanci si produc sangerari sau in cazul persoanelor care sufera de diabet.
Calcaiele crapate pot fi semnul unei ingrijiri proaste la nivel extern sau pot indica o activitate interna deficitara. Daca observi modificari la nivelul calcaielor, piele uscata, exfoliata, mici crapaturi, nu astepta ca problema sa se inrautateasca. Cel mai bine este sa actionezi chiar de la primele semne.
Cauze:
– Piele groasa sau uscata in jurul calcaielor prezinta un risc mai mare de a crapa datorita mersului pe jos.
– Statul in picioare acasa sau la serviciu. Podelele dure contribuie de asemenea la craparea calcaielor.
– Supraponderalitatea creste presiunea asupra pernutelor de grasime de la nivelul calcaielor, cauzand extinderea acestora in exterior si craparea pielii uscate.
– Incaltamintea decupata la spate (sandalele, papucii) permit pernutelor de grasime din calcai sa se extinda, crescand astfel riscurile aparitiei crapaturilor.
– Probleme de sanatate, precum diabetul, psoriazisul, eczeme, afectiuni ale glandei tiroide si altele.
– Varsta – odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea
– Igiena inadecvata a picioarelor.
– Lipsa unor vitamine si minerale (vitamina E, calciu, fier, zinc, acizi grasi omega 3)
Remedii
Calcaiele merita atentia ta, daca vrei sa fie frumoase si sanatoase. Remediile pe care le poti aplica acasa, nu sunt deloc costisitoare si sunt foarte eficiente. Iata cateva dintre cele mai cunoscute remedii pentru calcaiele crapate:
Un tratament zilnic de curatare si hidratare este ideal pentru vindecarea calcaielor cu probleme. La sfarsitul zilei, tine-ti picioarele timp de 15 minute in apa calda cu sapun. Curata-le bine, incearca sa indepartezi pielea moarta, fara a-ti provoca leziuni. Sterge-te si lasa-ti picioarele sa se usuce inainte de a aplica urmatorul amestec: o lingurita de vaselina si sucul unei lamai. Maseaza-te cu acest amestec pana cand este absorbit de piele.
Inmoaie-ti picioarele in suc de lamaie pentru 10 minute. Urmeaza aceasta procedura saptamanal. Daca fisurile sunt adanci sau sangereaza, ar trebui sa eviti aceasta metoda pentru ca iti va provoca durere.
Aplica pe zona cu crapaturi o bucata de tifon imbibat cu ulei hidrogenat, dupa ce ai spalat foarte bine picioarele. Deasupra pune-ti o pereche de sosete. Daca pastrezi acest pansament pe toata durata noptii si repeti de cateva ori procedura, in cateva zile vei putea observa rezultate pozitive.
Un alt amestec traditional este cel pe baza de parafina. Topeste ceara de parafina si amestec-o cu putin ulei de mustar. Aplica amestecul seara si curata-te a doua zi dimineata. Urmeaza aceast procedura timp de 15 zile.
Alte sugestii pentru ingrijirea calcaielor:
– pastreaza-ti picioarele curate, departe de praf
– fa exercitii pentru picioare regulat
– alterneaza apa calda cu cea rece asupra picioarelor, pentru a intensifica circulatia
– exfoliaza si hidrateaza-ti calcaiele de cate ori ai ocazia
– evita sa mergi desculta pe cat este posibil.
Articol exclusiv online