Suntem atât de obișnuiți cu gândurile noastre și cu dialogul intern, încât nici nu le mai acordăm atenție. Asta chiar dacă modul în care ne raportăm la noi este unul toxic, neproductiv. Curios? Fă un simplu exercițiu de observație. Cum vorbești cu tine? Când te zărești într-o oglindă, care este primul gând care îți vine în minte? Vezi cea mai dragă ființă din viața ta? Vezi omul care îți este mereu alături? Vezi cât de frumos corpul tău îți urmează cursul prin trecerea prin viață? Sau vezi o ființă de care nu îți este drag? Vezi defecte? Ei bine, modul în care ne vorbim nouă înșine este direct conectat cu stima de sine și cu modul în care ne percepem.
De ce unii oameni vorbesc urît cu ei înșiși?”Ar fi bine dacă ar fi doar unii ar face asta. Cu toții cred că avem momente. Pentru că am internalizat un model de parenting pe care îl aplicăm inconștient în relația cu noi. De undeva am învățat critica, judecata, evaluarea, perfecționismul, nevoia de performanță, standardele și cam tot ce trebuie ca să fim… iubiți, acceptați, demni, incluși” a explicat Camelia Păduraru, trainer NLP. Specialiștii în psihologie, NPL susțin că ne putem dezvolta personal și profesional și dacă avem un dialog plăcut.
”Prin conștientizare inițial, căci de multe ori nici nu ne dăm seama că ne vorbim urât. Pune-ți o alarmă de 5 ori pe zi și când sună, oprește-te și întreabă-te: ce-mi spun acum în minte? Observă ce simți. Și apoi prin exercițiu. Despre asta este NLP-ul. Cum să schimbi dialogul intern (căci cel extern vine ca o consecință firească) prin practica limbajului. Există procese specific concepute pentru asta” a mai explicat Camelia Păduraru.
Iată un exercițiu simplu dar de efect pentru a conștientiza modul în care îți vorbești dar și pentru a corecta dialogul. De exemplu: găsește o poză cu tine de când erai copil. Pune-o screen saver pe telefon, desktop, lipește-o pe oglindă. Și când te surprinzi vorbindu-ți urât, uită-te la ea știind că acelui copil te adresezi.