Se spune că ridurile sunt harta vieţii sau mai degrabă o carte deschisă a temperamentului unui om.
Chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos ne dă câteva soluţii pentru un ten mai tânăr.
“Gesticulaţia” feţei determină caligrafia ridurilor, aşa că dacă sunteţi o persoană care râde mult, veţi avea riduri în jurul ochilor şi gurii, iar dacă vă încruntaţi des, atunci veţi observa că, în timp, între ochi şi pe frunte se formează cute verticale.
„Ce se poate face?
În primul rând trebuie să ştiţi că există două tipuri de riduri, cele de expresie, legate de activitatea muşchilor mimici care apar de fiecare dată când zâmbim, râdem sau ne încruntăm încă de la vârsta de 10-15 ani şi cele de îmbătrânire, care apar după vârsta de 50 de ani”, ne explică chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos, medic în cadrul clinicii Metamorphosis Center.
În zilele noastre, există o gamă variată de tratamente şi proceduri ce luptă cu succes împotriva ridurilor. În funcţie de amplitudinea ridurilor, putem opta pentru:
Chirurgia pleoapelor sau blefaroplastia reduce echimoza de la pleoapele inferioare şi elimină excesul de piele de pe pleoapele superioare.
Această operaţie se face, de obicei, din motive cosmetice. Este, de asemenea, un mod eficient de îmbunătăţire a vederii, care este obstrucţionată din cauza deformării pleoapelor.
Chirurgia pleoapelor îmbunătăţeşte aspectul fizic, vederea în unele cazuri şi ajută la întărirea încrederii de sine. Cu toate acestea, blefaroplastia nu conduce la look-ul perfect şi nu modifică structura feţei.
Intervenţia se realizează sub anestezie generală iar activităţile normale se pot relua după aproape 7 zile.
Preţul unei blefaroplastii este de 1.600 euro.
Dermabraziunea estetică utilizează predominant discurile abrazive, acoperite cu cristale de diamante sau alte minerale sau materiale cu duritate mare. Procedura elimină ridurile fine şi regenerează pielea în profunzime şi este indicată, în mod particular, persoanelor fumătoare (atât femei cât şi bărbaţi).
Înaintea interventiei, timp de 15 zile este necesar să se aplice pe suprafaţa tenului hidrochinonă şi vitamina C. După finalizarea procedurii timp de aproximativ 30 de zile se aplică creme grase, apoi creme hidratante şi regeneratoare cu protecţie UV ridicată.
În Paris, la Clinica Dr. Frederic Sarfati, preţul unei dermabraziuni estetice este de 1500-1800 Euro.
În România este practicată mai degrabă dermabraziunea cosmetică, ce utilizează doar cristale de corondum cu duritate foarte mare. Procedura este recomandată pentru ştergerea ridurilor superficiale şi a cicatricilor provocate de acnee.
Sunt recomandate 6-8 şedinţe de dermabraziune la intervale de 1-2 săptămâni, urmate de 6-8 şedinţe la intervale de 3-4 săptămâni şi de şedinţe de întreţinere ori de câte ori este nevoie.
Preţul unei şedinţe este de 50 euro.
Modificările aduse de liftingul facial, atât cel frontal cât şi cel cervico-facial, nu pot fi făcute de alte tratamente de întinerire nechirurgicale. Acesta nu schimbă fizionomia caracteristică, nici nu poate stopa procesul ireversibil al îmbătrânirii, dar redă un aspect întinerit prin îndepărtarea excesului de grăsime, întinderea muşchilor sub piele şi repoziţionarea pielii de pe faţă.
Aceste două proceduri se efectuează sub anestezie generală cu sedare intravenoasă. Reluarea activităţilor curente este posibilă după câteva zile de la intervenţie, iar activităţile fizice intense pot fi reîncepute în 2-3 săptămâni. De obicei, inciziile se vindecă în aproximativ 7-10 zile, timp în care se îndepărtează şi firele de sutură. Liftingul facial se adresează persoanelor de ambele sexe, cu vârsta peste 35 de ani.
Preţurile încep de la 1.800 de euro şi pot ajunge până la 3.800 euro, în cazul liftingului cervico-facial.
Peelingul chimic este o metodă de eliminare a ridurilor care presupune exfolierea epidermei cu ajutorul unei substanţe chimice, având rolul de a îndepărta celulele moarte şi de a stimula regenerarea celulară.
Intervenţia non-invazivă are capacitatea de a rezolva personalizat imperfecţiunile tenului, prin posibilitatea alegerii nivelului de penetrare a epidermei: superficial, mediu sau profund. În funcţie de caracteristicile pielii se poate opta pentru una dintre cele trei variante, ele putând fi parcurse şi progresiv dacă este nevoie. Mai apoi, în funcţie de profunzimea stratului de piele care trebuie revitalizat se alege şi tipul de agent folosit.
Peelingul nu trebuie aplicat pe pielea deja bronzată. Deoarece în urma acestor tratamente pielea este sensibilizată, nici expunerea ulterioară la soare nu este recomandată. Aşadar, perioadele de evitat sunt atât vara, cât şi iarna, atunci când zăpada reflectă razele UV.
Preţul unui peeling porneşte de la 100 de euro şi poate ajunge la 200 euro în funcţie de substanţa folosită.
Botoxul este unul dintre cele mai cunoscute remedii în estomparea ridurilor. Acesta acţionează asupra ridurilor prin vasodilataţie, determinând relaxarea şi “îngheţarea” tegumentului. Efectele unei injecţii cu toxină botulinică sunt vizibile după primele 48 de ore de la intervenţie, dar rezultatul final poate fi apreciat după o perioadă de 7-14 zile.
“Injectiile cu botox şi acid hialuronic sunt cel mai des cerute de către pacientele mele. Tratamentul cu botox duce la relaxarea pielii şi reducerea ridurilor de la ochi, frunte sau gât.
Totodată, pentru a obţine un efect anti-aging asemănător cu al liftingului facial recomand pacientelor mele să opteze pentru injecţiile cu acid hialuronic”, spune chirurgul estetician.
Costurile unei injectări cu acid hialuronic şi/sau toxină botulinică pornesc de la 250 euro per injecţie, ce conţine 1 mm de substanţă.
Ridurile apar din cauza subţierii epidermei şi ruperea fibrelor elastice ale dermului, ce duc la slăbirea şi încreţirea expresivă a pielii.
„Acest fenomen, de cele mai multe ori, este accentuat şi influenţat de expunerea îndelungată la soare care duce la distrugerea colagenului şi elastinei din piele, fumat, hidratare insuficientă a pielii, expresiile feţei (încruntarea sau mirarea), înaintarea în vârstă, vântul şi frigul care duc la uscarea feţei şi astfel la apariţia ridurilor, lipsa protecţiei solare”, avertizează chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos.