Ştergerea petelor şi a hiperpigmentărilor: tehnologii avansate şi remedii naturale pentru o piele perfectă

Care sunt cauzele petelor de pe piele şi cum poţi scăpa de ele cu tratamente cosmetice şi remedii naturale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ştergerea petelor şi a hiperpigmentărilor: tehnologii avansate şi remedii naturale pentru o piele perfectă

Petele de culoare închisă apărute pe piele sunt consecinţa hiperproducţiei de melanină, adică pigmentul care dă culoare pielii. Aceasta survine pe fondul îmbătrânirii, al expunerii neprotejate la soare, al acneei, dar şi ca urmare a administrării de anticoncepţionale, a arsurilor, a unei boli precum lupusul ori a dezechilibrelor hormonale, în special în timpul sarcinii sau la menopauză.

Faţa, gâtul, pieptul, braţele şi picioarele sunt cele mai frecvente zone în care apar astfel de pete, iar persoanele care au un ton al pielii mai închis sunt mai predispuse la apariţia acestora.

Pete pe piele: tipuri şi cauze

Petele de culoare apărute pe piele pot fi de mai multe tipuri, în funcţie de cauza care le-a produs, şi anume:

Pete pigmentare sau cauzate de îmbătrânire

Petele pigmentare sau de îmbătrânire sunt cauzate de expunerea pe termen lung la soare, fără protecţie. Din acest motiv, petele apar în zone frecvent expuse soarelui, cum ar fi faţa, decolteul, braţele sau picioarele.

Astfel de pete maro închis, de mici dimensiuni iniţial, apar deoarece razele ultraviolete determină producţia în exces de melanină, pentru a proteja pielea de efectul lor nociv. Pe măsură ce îmbătrânim, producţia de melanocite scade, însă cele care rămân tind să provoace apariţia unor pete mai mari şi mai închise la culoare, motiv pentru care după vârsta de 40 de ani sesizăm cu mai mare uşurinţă existenţa acestora.

Pete cauzate de dezechilibre hormonale (melasma)

Aceste pete de culoare închisă apar cu precădere pe faţă, iar cauza principală a melasmei este dezechilibrul hormonal marcat de creşterea producţiei de estrogen şi progesteron, care stimulează producţia de melanină. Potrivit specialiştilor, între 10 şi 15% dintre gravide şi între 10 şi 25% dintre femeile care iau anticoncepţionale sesizează apariţia unor astfel de pete pe piele. De asemenea, melasma poate apărea şi pe fondul terapiei de substituţie hormonală de la menopauză.

Hiperpigmentări postinflamatorii

Petele pigmentare postinflamatorii sunt consecinţa unor leziuni ale pielii, cum ar fi acneea tratată prin dermabraziune, tratamente cu lase sau peeling chimic. De asemenea, aceste pete de culoare închisă pot fi cauzate de cicatrici, dermatită atopică, psoriazis, eczeme, lupus, arsuri solare, keratoză actinică sau chiar cancer de piele. Dacă aceste pete îşi schimbă forma, culoarea, dimensiunea sau încep să sângereze ori cauzează mâncărime, adresează-te cât mai curând unui medic dermatolog!

Pete cauzate de anumite medicamente sau afecţiuni

Antimalaricele, chimioterapicele, antibioticele, antiepilepticele sau antidepresivele pot cauza apariţia unor pete de culoare gri închis pe piele. Afecţiuni mai grave care pot determina apariţia unor astfel de pete pe piele sunt boala Addison şi hemocromatoza. În cazul bolii Addison, petele apar cu precădere în faldurile pielii (la subraţ, sub sâni etc.), pe coate sau genunchi şi pot fi însoţite de simptome precum slăbiciunea musculară, oboseala, ameţeala, greaţa, vărsăturile, diareea, scăderea în greutate şi durerile de stomac.

Hemocromatoza este o afecţiune genetică în care organismul absoarbe în exces fier din alimente, ceea ce duce la hiperpigmentarea pielii, care va avea un aspect bronzat, oboseală, crampe abdominale, dureri articulare şi scădere neintenţionată în greutate.

Hiperpigmentarea poate fi cauzată şi de tulburări gastrointestinale, boli metabolice sau carenţe vitaminice.

Cum pot fi şterse petele şi hiperpigmentările

Pentru a ameliora sau chiar elimina complet petele maronii de pe piele există tratamente de top, dar şi remedii eficiente. Iată cum pot fi şterse petele închise la culoare de pe piele:

Creme şi loţiuni pentru albirea pielii

Există numeroase creme, geluri, loţiuni şi serumuri ce conţin substanţe eficiente contra petelor pigmentare, însă acestea ar fi bine să fie recomandate de medicul dermatolog, pentru a evita apariţia efectelor secundare. Astfel de produse trebuie aplicate constant şi conţin atât factor de protecţie solară, pentru a limita efectul nociv al razelor ultraviolete, cât şi substanţe care inhibă producţia de melanină şi ameliorează petele maronii, cum ar fi: tiamidol, arbutin, acid azelaic, acid kojic, rezorcinol, vitamina C, hidrochinonă, tretinoină, vitamina B3 (niacinamidă) sau extract de lemn dulce.

Produsele de albire a pielii sunt eficiente în cazul petelor cauzate de îmbătrânire sau al melasmei, dar specialiştii recomandă precauţie în folosirea acestora şi, mai ales, recomandarea medicului dermatolog, pentru a preveni apariţia altor simptome neplăcute, precum iritaţiile, roşeaţa sau uscăciunea pielii.

Peeling chimic

Acest tratament se realizează doar la saloanele cosmetice şi presupune exfolierea superficială a pielii cu produse pe bază de acizi (glicolic, lactic, citric, malic, tartaric, azelaic, kojic, salicilic etc.).

Peelingul chimic ameliorează sau elimină petele pigmentare, melasma, petele cauzate de expunerea la soare şi conferă tenului un aspect uniform. Trebuie menţionat însă că un astfel de tratament presupune şi posibile reacţii adverse, precum roşeaţă, iritaţii sau apariţia unor vezicule dureroase pe piele ori cicatrici inestetice, motiv pentru care se recomandă efectuarea acestuia doar de către personal cu experienţă şi numai la recomandarea medicului dermatolog.

Peeling cu laser

Acest tratament pentru eliminarea petelor şi a hiperpigmentărilor utilizează diferite tipuri de laser care înlătură stratul superficial al pielii sau pătrund în derm şi promovează producţia de colagen, având astfel şi efect de diminuare a ridurilor. La fel ca peelingul chimic, cel laser poate avea şi posibile reacţii adverse, mai ales în cazul persoanelor cu tenul închis, care pot constata că petele de culoare se accentuează, în loc să se estompeze.  De aceea este indicat consultul dermatologului, care stabileşte cu precizie cauze petelor pigmentare şi cea mai bună metodă de tratament în funcţie de tonul pielii.

Terapia cu lumină intens pulsată (LIP)

Această metodă stimulează producţia de colagen şi are drept principal scop diminuarea ridurilor, dar s-a constatat că poate fi benefică şi în cazul persoanelor care se confruntă cu pete pigmentare, pori măriţi sau telegiectazii (vene în formă de pânză de păianjen). Terapia LIP vizează melanina din leziune şi o distruge cu ajutorul căldurii, fiind indicată şi în tratamentul hemangioamelor, cuperozei, cicatricilor etc.

Microdermabraziune

Microdermabraziunea este o procedură cosmetică minim invazivă, care are multiple utilizări. Aceasta presupune utilizarea unui aplicator special cu o suprafaţă abrazivă pentru a îndepărta stratul exterior gros al pielii. Astfel, pielea este mai luminoasă, are un aspect uniform, ridurile sunt diminuare, iar petele de vârstă şi cele lăsate în urmă de acnee sunt estompate. Pentru rezultate vizibile sunt necesare însă mai multe şedinţe, iar cel mai bine răspund la tratament persoanele care au pielea deschisă la culoare.

Dermabraziune

Dermabraziunea este o metodă de îndepărtare a stratului superficial al pielii afectate prin folosirea unor dispozitive abrazive, de variate granulaţii, sub anestezie locală sau sedare. Astfel, procedura expune noi straturi de piele mai netede şi cu aspect mai uniform, iar tenul este reîntinerit. De asemenea, dermabraziunea poate ajuta şi la tratarea petelor cauzate de vârstă, a ridurilor fine, a cicatricilor postacneice sau survenite după intervenţii chirurgicale ori a petelor solare. O astfel de intervenţie cosmetică este contraindicată însă persoanelor cu tonul pielii foarte închis.

Remedii naturale pentru pete şi hiperpigmentări

Petele pigmentare ar putea fi ameliorate şi cu ajutorul unor remedii naturale. Deşi nu există studii care să le ateste eficienţa, persoanele care le-au încercat au sesizat o îmbunătăţire a simptomelor.  Aceste remedii constau în:

  • Aloe vera (capsule sau gel) – această plantă conţine o substanţă numită aloezină care ar putea albi în mod natural pielea, prin inhibarea producţiei de melanină.
  • Lemn dulce – substanţa numită glabridină din lemul dulce are potenţial antiinflamator, antioxidant şi de albire a pielii. De altfel, multe produse cosmetice pentru depigmentarea pielii conţin extract de lemn dulce.
  • Ceai verde – acest remediu natural ar putea reduce arsurile solare şi aspectul petelor cauzate de dezechilibrele hormonale (melasma), datorită proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii.

Dacă doriţi să încercaţi un astfel de remediu pentru petele pigmentare, testaţi înainte produsul pe o porţiune mică de piele. În cazul în care apar reacţii adverse (iritaţii, înroşire, usturime etc.), renunţaţi la idee şi cereţi mai bine sfatul medicului dermatolog.

Cum pot fi prevenite petele şi hiperpigmentările

Cea mai eficientă metodă de prevenire a petelor pigmentare constă în folosirea produselor de protecţie solară, inclusiv în zilele înnorate sau iarna, când razele ultraviolete sunt la fel de dăunătoare pielii precum vara, pentru că razele de soare se reflectă în zăpadă şi în gheaţă. De asemenea, se recomandă purtarea unor haine vaporoase, cu mânecă lungă, şi a unor pălării cu boruri largi în timpul verii, pentru a limita pe cât posibil expunerea pielii la razele ultraviolete.

În cazul petelor cauzate de dezechilibre hormonale sau diverse afecţiuni, se recomandă tratamentul cauzei, care va ameliora şi aspectul pielii.

Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult