Strawberry legs sau pielea „de căpșună” pe picioare este un simptom des întâlnit, mai ales în cazul femeilor. Acesta constă în apariția unor punctulețe mici roșii sau maronii pe suprafața picioarelor, cel mai frecvent ca urmare a blocării foliculului de păr cu celule moarte, bacterii, sebum sau diverse reziduuri.
De regulă nu apar mâncărimi sau durere, dar aceste punctulețe pot fi aspre la atingere și sunt comparabile cu semințele de pe suprafața căpșunelor, motiv pentru care simptomul poartă denumirea de strawberry legs sau piele „de căpșună” pe picioare.
Epilarea cu lama este cea mai frecventă cauză a apariției acestor punctulețe pe piele, însă există și anumite afecțiuni dermatologice care pot fi implicate. Deși acest simptom nu ascunde probleme de sănătate grave, aspectul pielii poate fi inestetic pentru majoritatea persoanelor. Din fericire, pielea „de căpșună” pe picioare poate fi prevenită și tratată acasă, cu produse specifice.
În majoritatea cazurilor, pielea „de căpșună” pe picioare survine pe fondul epilării cu lama de ras sau cu ceară. Dar sunt situații când acest simptom poate apărea și ca urmare a unei infecții sau probleme dermatologice. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale strawberry legs:
Dacă folosești o lamă de ras veche, uzată sau nu aplici înainte o cremă specială de ras pe piele, e foarte posibil să apară nesuferitele punctulețe „de căpșună”. De asemenea, există riscul să te confrunți cu fire de păr crescute sub piele.
Atunci când îndepărtăm firele de păr, porii rămân „descoperiți” o perioadă, timp în care se pot astupa cu bacterii, celule moarte, cosmetice sau diverse reziduuri. Riscul de strawberry legs este mai mare în cazul adolescentelor sau persoanelor care au pielea grasă, cu exces de sebum.
Combinația de sebum și oxigen duce la apariția punctelor închise la culoare pe piele după epilare.
Și persoanele cu pielea foarte uscată sunt mai predispuse la apariția iritațiilor post-epilare și a punctulețelor „de căpșună” pe picioare.
O altă cauză a pielii „de căpșună” este foliculita, o infecție dermatologică destul de comună, determinată de inflamarea (umflarea) foliculului de păr.
Și în acest caz, epilarea cu lama de ras sau ceară poate sta la baza punctelor roșii pe piele. Totodată, sunt mai expuse iritațiilor pe piele persoanele care transpiră excesiv.
Deși pot fi confundate cu acneea, aceste mici punctulețe roșii însoțite de mâncărime sau chiar durere sunt, de fapt, determinate de foliculită.
Chiar dacă din punct de vedere estetic sunt similare, keratoza pilară (foliculară) și pielea „de căpșună” pe picioare au cauze oarecum diferite.
În cazul „pielii de găină”, așa cum mai este numită keratoza foliculară, bubițele roșii (sau albe ori maronii, vineții) apar în special pe brațe și au o textură aspră la atingere, fiind cauzate de acumularea de celule moarte și keratină ce blochează foliculul de păr.
Citește aici mai multe despre cauzele, simptomele și tratamentul keratozei pilare.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a preveni sau ameliora pielea „căpșunie” de pe picioare este să folosești o lamă de ras nouă și o cremă de ras pentru a înmuia firul de păr. Ideal este să exfoliezi ușor înainte suprafața picioarelor cu un produs tip scrub și apă caldă (pentru a elimina sebumul în exces și celulele moarte) și abia apoi să aplici crema de ras și să te epilezi cu lama.
Nu uita să clătești lama de ras pe măsură ce te epilezi. Firele de păr care rămân blocate în lamă vor îngreuna procesul de epilare și astfel vei fi nevoită să treci de mai multe ori cu lama pe suprafața pielii, crescând astfel riscul apariției iritațiilor.
Exfolierea este importantă la fiecare duș, nu doar când te epilezi. Aceasta ajută la îndepărtarea reziduurilor de pe piele, dar și la „scoaterea” firelor de sub piele. Așadar, folosește un produs special de exfoliere sau un burete mai aspru, dar evită cosmeticele care conțin parfumuri sau coloranți, deoarece au potențial iritant.
O altă variantă de exfoliere delicată a pielii este periajul uscat, care îndepărtează celulele moarte, deblochează porii și oferă o textură netedă pielii. De asemenea, este o metodă care poate reduce temporar celulita. Citește aici mai multe despre beneficiile periajului uscat.
O altă metodă prin care poate fi prevenită pielea „de căpșună” pe picioare constă în folosirea epilatorului electric. Acesta îndepărtează firul de păr de la rădăcină, dar este un proces mai puțin traumatizant pentru piele decât epilarea cu ceară și prezintă un risc mai mic de foliculită, în comparație cu epilarea cu lama de ras.
Citește și: Cum să folosești un epilator pentru a evita durerea cât mai mult?
Dacă îți permite bugetul, o altă variantă este epilarea definitivă cu laser sau prin electroliză. Acestea sunt opțiuni indicate mai ales persoanelor cu fir de păr gros, creț și închis la culoare.
Ține cont însă că sunt necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultate și există și anumite contraindicații.
Citește și: Epilarea definitivă cu laser nu e pentru oricine! Când este contraindicată și ce reguli trebuie respectate
Nu în ultimul rând, strawberry legs își poate găsi rezolvarea prin utilizarea zilnică a unor creme speciale. Spre exemplu, există în farmacii creme și loțiuni pentru strawberry legs care conțin substanțe precum acid glicolic, niacinamide, acid lactic, acid hialuronic, retinoizi, acid salicilic sau alfa hidroxiacizi (AHA).
Astfel de compuși activi „dizolvă” punctulețele roșii fără riscul apariției iritațiilor care ar putea surveni în urma exfolierii cu un scrub. Totuși, trebuie menționat că expunerea neprotejată la soare după folosirea unor produse de acest tip este contraindicată, deoarece sensibilizează pielea. Din acest motiv se recomandă aplicarea unei creme cu factor de protecție ridicat pentru a preveni arsurile solare sau alte complicații dermatologice.
Surse: medicalnewstoday.com, clevelandclinic.org, womenshealthmag.com, healthline.com