Stresul. Acest prieten şi duşman al vieţii şi sănătăţii noastre. Stresul este necesar pentru a ne pune în acţiune, însă prea mult stres duce la îmbolnăvire pe termen lung. Astăzi se vorbeşte despre stres aproape la fel de des ca despre starea vremii. Iată ce sfaturi de a ţine stresul sub control am primit când am trecut pragul unui spa de cinci stele din Portugalia.
Nu doar o dată mi s-a întâmplat ca atunci când am trecut pragul unui medic pentru diverse probleme de sănătate să aud că şi perioadele stresante prin care din întâmplare sau nu treceam îmi slăbiseră sistemul imunitar şi m-au adus în pragul bolii. Sinceră să fiu, mult timp am considerat că stresul este doar un ”moft” şi că nu poate constitui chiar un motiv de îmbolnăvire serios. Însă simt pe propria piele din ce în ce mai des ce înseamnă să fii prins în tentaculelei caracatiţei numite stres şi că a fi stresat nu este chiar o glumă. Stresul afectează atât sănătatea, cât relaţiile şi munca. Există persoane care au chiar simptome fizice din cauza stresului – dureri de cap, tulburări digestive şi evident insomnii. Psihologii americani susţin că nivelul stresului creşte de la an la an. Mai mult decât atât astăzi, stresul este considerat un ucigaş tăcut din cauze efectelor negative pe care le poate avea pe termen lung. Un nivel crescut al cortizolului poate avea pe termen lung impact negativ asupra memoriei, capacităţii de concentrare şi a capacităţii de a lua decizii.
Am ajuns într-un spa renumit din Portugalia, dar nu pentru a combate stresul în mod intenţionat însă nu m-am putut abţine să nu aflu ce soluţii de managment al stresului au specialiştii în domeniul relaxării şi al stării de bine. Iată ce informaţii am primit.
Stresul poate fi combătut prin diverse metode, de la tehnici de respiraţie la masaj. Însă fiecare persoană trebuie să verifice metodele care funcţionează.
Scrie un jurnal al stresului – mai exact descrie factorii care te stresează, momentele în care simţi tensiunea şi cum se manifestă.
Petrece cât de mult timp cu familia ta, cu prietenii tăi. Este un excelent mod de a alunga stresul şi de a te încărca pozitiv.
Chiar şi alimentaţia te poate ajuta să reduci din nivelul de stres. Alege fructe, legume, dar şi fasole, peşte, cereale integrale, nuci.
Chiar şi în cazul stresului, apa suficientă are efecte pozitive. Lipsa apei în organism creşte nivelul de cortizol, hormon al stresului. Aşadar, apa vă menţine bunădispoziţie, un nivel de energie crescut şi vă ajută să păstraţi sănătatea.
Cât de des se poate apelaţi la muzică de relaxare, masaj, meditaţie. Toate acestea au un efect de relaxare dovedit asupra sistemului nervos şi sunt de folos în managmentului stresului.
Un alt motiv pentru care oamenii sunt stresaţi este că nu se iubesc îndeajuns. Este important să ajungem să ne simţim bine în propria piele, să ne respectăm organismului şi limitele lui, să restaurăm starea de sănătate dacă este cazul. Pauze, vacanţe şi încetinirea ritmului din când în când sunt necesare pentru reducerea stresului.
De asemenea, se consideră că persoanele îndrăgostite de viaţă, de oameni, persoanele care au pasiuni, planuri reuşesc să facă mai bine faţă provocărilor vieţii cotidiene şi implicit stresului.