De mai multi ani, medicii prescriu terapia de substitutie hormonala folosind estrogen sau progesteron, sau ambele, pentru a compensa pierderea naturala a acestora o data cu inaintarea in varsta. Studii recente din lumea intreaga arata acum ca, desi ajuta la usurarea simptomelor menopauzei, aceasta terapie este insotita si de riscuri serioase pentru starea de sanatate.
Se stie ca hormonii regleaza functiile organismului, dar, in acelasi timp, ajuta si la regenerarea tesuturilor afectate de radicalii liberi. Una dintre teoriile imbatranirii se bazeaza pe scaderea nivelului acestor hormoni o data cu trecerea timpului, consecinta fiind declinul functiilor de autoreparare si autoreglare. De aceea, specialistii preocupati de terapia de substitutie hormonala, considera ca, in ziua de astazi, pot regla ceasul hormonal al organismului si prin urmare si instalarea consecintelor imbatranirii.
„Daca hormonii nostri sunt produsi la nivelul din tinerete, celulele organismului sunt stimulate sa fie metabolic active si, in consecinta, intreg organismul ramane tanar”, afirma V. Dilman, unul din parintii terapiei anti-aging prin substitutie hormonala. Poate ca ai observat cum, o data cu instalarea menopauzei, unele femei imbatranesc accelerat, corpul isi schimba alura, apar cresteri in greutate.
Acest fenomen nedorit se produce de fapt cand nivelul progesteronului si al estrogenului scade rapid la menopauza si astfel efectele de imbatranire sunt vizibile, femeile respective schimbandu-se radical. Andropauza, in schimb, ramane controversata, iar simptomele variaza foarte mult de la un individ la altul. In plus, diminuarea productiei de hormoni masculini este progresiva, survenind incepand cu 30 ani si continuand in urmatoarele decenii de viata.
Echilibrul hormonal scade cu varsta
Dupa cum s-a demonstrat, nivelele sanguine ale multor hormoni ajung la maximum in jurul varstei de douazeci de ani, apoi incep sa scada progresiv pe parcursul mai multor decade, printre acestia numarandu-se si hormonul uman de crestere (HGH), testosteronul, DHEA si melatonina. In ceea ce priveste melatonina, un hormon secretat de glanda epifiza, derivat din serotonina, acesta este un puternic antioxidant care ajuta la suprimarea si minimalizarea manifestarii unor gene ale cancerului.
Prin actiunea sa asupra hipotalamusului si hipofizei, melatonina are o influenta importanta asupra reproducerii. De asemenea, joaca si un rol important in procesele de imbatranire si in bolile asociate batranetii prin reglarea ritmului sezonier si diurn. Organismul feminin si in special sistemul reproducator sunt un biosistem complex in care se amesteca o infinitate de factori fizici si emotionali, cea mai mare parte din ei fiind influentati de grupe specifice de hormoni.
Majoritatea femeilor ajung la varsta de 40 de ani cu acesti hormoni lucrand in armonie si echilibru. Pe masura ce se apropie de varsta de 40 de ani, se produce o pierdere graduala a armoniei si echilibrului hormonal, acesta fiind de fapt principala cauza a menopauzei. Menopauza are doua stadii: perimenopauza si, bineinteles, menopauza.
Ambele sunt rezultatul direct al scaderii naturale graduale a productiei de estrogen si progesteron cauzate de inaintarea in varsta. Menopauza este un proces inevitabil pentru fiecare femeie, simptomele asociate cu perimenopauza si menopauza, putand fi inconfortabile si stresante atat pe plan fizic, cat si pe plan emotional.
DHEA, hormonul minune
Nivelurile crescute de DHEA te pot ajuta sa arati mai tanara si iti redau placerea sexuala. DHEA, cunoscut sub numele de „hormon-mama“, este produs in glandele suprarenale. Organismul sintetizeaza pornind de la el alti hormoni precum: estrogenul, testosteronul, estradiolul si androstendionul. O data cu procesul imbatranirii, nivelul DHEA din sange scade progresiv rezultand o diminuare a nivelului energetic si o vulnerabilitate mai mare in fata afectiunilor cardio-vasculare. In mod normal, nivelul DHEA din organism atinge punctul maxim la varsta de 25 de ani.
Acest nivel scade insa vertiginos, iar la varsta de 50-60 de ani ajunge sa lipseasca aproape de tot. Info administrare DHEA – se administreaza aproximativ 50 mg pe zi – o capsula, de obicei fix la aceeasi ora, fie dimineata, fie seara. Melatonina -de exemplu Biomelatonina – 1 comprimat de 3 mg seara, cu 20 de minute inainte de culcare.
Testosteron – fiole, intramuscular, dar administrarea se face numai dupa analize riguroase si in cadrul unui program de monitorizare. Pentru informatii suplimentare acceseaza site-ul www.hgh-clinique.com, care detine si informatii in limba romana.
Influente pe plan sexual, de bioritm si de greutate
In ceea ce priveste activitatea sexuala, fenomenele ce conduc la orgasm sunt diminuate la barbatul de varsta mijlocie. De asemenea, se observa o alterare cantitativa si calitativa a erectiilor, in special cele nocturne. Spermatogeneza persista insa pana la o varsta avansata. Alte modificari hormonale privesc melatonina si leptina.
Melatonina este un hormon secretat de glanda epifiza si joaca un rol important in reglarea bioritmului si in ciclul somn-veghe al organismului. Leptina este un hormon de natura proteica, secretat in tesuturile adipoase si care joaca un rol important in controlarea masei grase a organismului, regland aporturile alimentare si cheltuielile energetice.
Verdict stiintific
Initial, pe baza observatiilor, dar apoi si in urma cercetarilor fundamentate se bazeaza si propunerile revolutionare in ceea ce priveste terapia de substitutie hormonala, considerata ca fiind viitorul medicinei anti-aging. Studii recente efectuate de Dr. Elizabeth Barett-Conner, publicate in New England Journal of Medicine, furnizeaza informatii relevante asupra acestui proces.
Studiul a urmarit 242 persoane de sex barbatesc cu varste intre 50-79 ani, timp de 12 ani. Rezultatele au aratat ca nivelul DHEA (dehidroepiandrosteronul) nu numai ca a scazut cu varsta, dar la cei suferinzi de boli de inima nivelul DHEA in sange era foarte mic.
Un alt experiment al Dr. Vincent P. Calabrese de la Medical College din Virginia a demonstrat legatura dintre folosirea DHEA si ameliorarea starii de oboseala. De asemenea, alte studii clinice au aratat ca DHEA contribuie la scaderea riscului aparitiei cancerului la san, colon, plamani, ficat, piele etc.
Foto: PHOTOLAND