Sunt cosmeticele BIO mai bune pentru frumuseţe? Cosmetice BIO vs NATURALE

Multe persoane confundă produsele cosmetice naturale cu produsele cosmetice bio, ce înseamnă pentru frumuseţea noastră un produs cosmetic natural, dar un produs cosmetic bio?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sunt cosmeticele BIO mai bune pentru frumuseţe? Cosmetice BIO vs NATURALE

Multe femei vor cosmetice naturale sau chiar cosmetice bio pentru a evita anumite ingrediente despre care cercetătorii au arătat ca pot fi dăunătoare.
Acestea includ conservanţii, cum ar fi parabenii, şi alte ingrediente, inclusiv cele petrochimice şi ftalaţii, care unele studii arată că pot imita efectele hormonilor din organism sau, la un nivel ridicat, eventual, pot creşte riscul de cancer.

Din păcate, a cumpăra produse cosmetice naturale nu garantează că nu vei găsi acele ingrediente în produsele respective, deoarece termenul de „cosmetice naturale” nu este definit corespunzător, adică nu există reglementări cu privire la ce ingrediente pot sau nu pot să conţină aceste produse.

Diana Marandiuc

În plus, multe persoane confundă produsele cosmetice naturale cu produsele cosmetice bio. Deci, ce înseamnă de fapt pentru frumuseţea noastră un produs cosmetic natural, dar un produs cosmetic bio?

Am stat de vorba cu Diana Marandiuc, trainer Naturys România, pentru a înţelege mai bine ce au special aceste produse, de ce sunt considerate a fi mai bune pentru frumuseţe, care este diferenţa între ele, precum şi diferenţa între acestea şi cosmeticele clasice existente pe piaţă.

Ce înseamnă cosmetice certificate BIO?

Regulile principale sunt următoarele:

  • Produsele cometice BIO trebuie să fie certificate de către un organism de certificare care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu normele europene. Câteva din aceste organisme sunt ICEA din Italia, Soil Association din UK, Ecocert din Franţa. Sigla “certificat organic” trebuie să fie prezentă pe ambalajul produsului cosmetic, urmat de logo-ul organismului certificator.
    Acest lucru înseamnă ca toate ingredientele din componenţa produsului cosmetic au fost certificate de către organismul abilitat cu aceasta funcţie.
  • Un produs BIO de obicei are un termen de valabilitate maxim de 6 luni. Aceste produse sunt conservate cu ajutorul conservanţilor de origine vegetală şi din acest motiv condiţiile de păstrare şi utilizare ar trebui respectate cu rigurozitate.
  • Un produs cosmetic BIO certificat va avea întotdeauna următoarele menţiuni: fără coloranţi, fără parfumuri de sinteză, fără PEG sau PPG, fără parabeni, fără silicon, fără parafină, fără OMG şi nu este testat pe animale.
  • Pentru a fi un produs apreciat de client dar mai ales de a răspunde reglementarilor în vigoare, un produs BIO trebuie să aibă un parfum agreabil. În cazul produselor BIO nu se folosesc parfumuri sintetice. Parfumul discret este dat de uleiurile esenţiale care sunt prezente în aceste produse cosmetice pentru beneficiile pe care le au asupra pielii.
  • Un produs BIO este mai eficient decât un produs standard pentru că are la bază principii active concentrate obţinute prin metode ecologice de extracţie, ca de exemplu: extracţie cu ajutorul CO2. În urma acestei metode de extracţie ecologice se obţine un principiu activ foarte concentrat şi prin urmare eficienţa produsului cosmetic se datorează faptului că acesta conţine principii active funcţionale care acţionează gradual şi pe durată îndelungată.
    În cazul produselor standard, procesul de absorbţie încetează după câteva ore ( 6/8 ore). În condiţii de mediu similare, un produs BIO are o acţiune de 3 ori mai eficientă, prin urmare poate acţiona până la 24 ore.
  • Printre particularităţile cosmeticelor BIO se mai numără şi creşterea abilităţii pielii de a se repara şi de a funcţiona în parametri normali. Odată ce creştem imunitatea cutanată, vom avea o piele sănatoasă si frumoasă.
  • În plus, produsele cosmetice BIO au o moleculă foarte mică, care se aseamănă din punct de vedere fizico-chimic cu celula pielii. Receptorii cutanaţi depistează ingredientele de origine vegetală din compoziţia produselor cosmetice BIO, care acţionează mult mai eficient asupra epidermei. Acest fenomen este cunoscut sub numele de biocompatibilitate.

Ce înseamnă cosmetice naturale? Care e diferenţa între cosmetice naturale şi cosmetice bio?

În prezent, legea europeană este mult prea permisivă în ceea ce priveste reglemantările făcute pentru a legifera domeniul industriei cosmetice naturale. Ca să fie declarat un produs cosmetic „natural”, acesta trebuie să conţină minimum 15 % din ingrediente de origine naturală.

În schimb, regula pentru a obţine certificarea unui produs BIO este ca 95 % din ingrediente trebuie sa fie de origine naturală şi trebuie sa fie obţinute din agriculturi certificate bioecologic.

Produsele naturale nu trebuie confundate cu produsele certificate BIO, chiar dacă pe ambalajul produsului cosmetic regăsim cuvântul NATURAL. Aceste produse sunt obţinute printr-o metodă clasică de extracţie a principiilor active şi prin urmare concentraţia acestora este foarte redusă.

Un element foarte important este şi termenul de valabilitate. Un produs natural poate avea termenul de valabilitate intre 12-18 luni de la deschidere, în comparaţie cu un produs Bio certificat care are un temen maxim de 6 luni de la deschidere, deoarece acestea sunt conservate cu ajutorul conservanţilor de origine vegetală.

Cat de naturale sunt cosmeticele handmade?

Produsele handmade au o viaţă mai scurtă dacă le comparăm cu produsele cosmetice certificate BIO. De obicei aceste produse sunt create de către mici interprinzători care folosesc ingrediente naturale, cum ar fi latişor de matcă, miere de albine, unt de shea, ulei de cocos etc, care sunt produse naturale perisabile.

De obicei, cosmeticele homemade care au în compoziţie o cantitate mare de apă, au un termen de valabilitate scăzut (maxim 2 săptămâni), în lipsa unui conservant. Produsele cosmetice uleioase, cele care au o concentraţie mare de acizi graşi la bază, au un termen de valabiltate mai mare (în funcţie de uleiurile şi principiile active folosite, cât şi antioxidanţii prezenţi în formula produsului).

Dacă facem o comparaţie între produsele cosmetice din categoria produse naturale şi produsele cosmetice handmade, acestea din urmă nu ar trebui să conţină conservanţi. Din acest motiv, au şi termenul de valabilitate mai mic decât cosmeticele naturale. Ele de obicei sunt stabilizate şi consevate cu ajutorul Vitaminei E şi C, care sunt antioxidanţi puternici şi sunt vitaminele cele mai utilizate în cosmetica naturală.

Prin urmare, trebuie verificată şi eticheta produselor handmade ca şi orice etichetă cu ingrediente de pe orice produs cosmetic consumat.

Produsele de curăţare din piaţă conţin un ingredient chimic foarte agresiv cu pielea, care se numeşte Sodium Lauryl Sulphate, care este un degresant foarte puternic şi glicerină nevegetală. Este imperios necesar verificarea etichetei şi identificarea doar ingredientelor de origine naturală si/sau vegetală în compoziţia produsului, care de obicei sunt scrise în limba latină.

 

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult