Se vorbește tot mai des despre o intervenție chirurgicală la nivelul feței ce întinerește instant. Uneori, această intervenție are și scop medical nu doar estetic. Vorbim evident despre blefaroplastie. Despre această intervenție a stat de vorbă cu dr. Andrei Gregorian, medic primar, specialist în chirurgie plastică şi reconstructivă.
CSÎD: Ce este blefaroplastia?
Dr. Andrei Gregorian: Cuvântul „blefaros” își are etimologia în limba greacă și înseamnă pleoapă. Practic, intervenția este plastia pleoapei. Intervenția chirurgicală este o mini-chirurgie, practic, de corecție a pleoapelor. Atât pleoapa superioară cât și cea inferioară se pot corecta cu ajutorul acestei proceduri.
CSÎD: Ce tip de anestezie este utilizat?
Dr. Andrei Gregorian: Pentru blefaroplastie se utilizează anestezie locală în principiu. Sigur, sunt și pacienți mai temători care își doresc anestezie generală pentru această procedură, în special pentru blefaroplastiile totale.
CSÎD: Cum ne putem da seama dacă avem nevoie de o intervenție de blefaroplastie?
Dr. Andrei Gregorian: Este foarte simplu, ne uităm în oglindă și dacă la nivelul pleoapei superioare observăm un exces mai însemnat de piele, sau un exces tegumentar care ne obturează câmpul vizual, atunci putem să ne gândim că ar fi nevoie de blefaroplastie.
CSÎD: Este o intervenție ce se adresează exclusiv persoanelor în vârstă?
Dr. Andrei Gregorian: Nu. Blefaroplastia se poate efectua și la vârste mai tinere, la persoane care au un exces de piele, grăsime sau mușchi la nivelul pleoapelor.
CSÎD: Ne putem expune la soare sau folosi machiaje în zona ochilor imediat după intervenție?
Dr. Andrei Gregorian: Noi vă recomandăm să nu vă expuneți la soare, să purtați ochelari de protecție cel puțin câteva zile – o săptămână de la intervenție și, evident, să nu vă machiați în zona ochilor deoarece vă puteți infecta și, astfel, compromite intervenția chirurgicală.
CSÎD: Cât durează operația?
Dr. Andrei Gregorian: Pentru blefaroplastia superioară sunt necesare cam 40 de minute respectiv o oră pentru cea inferioară. Blefaroplastia superioară este o intervenție mult mai permisivă, excesul este de obicei mult mai mare decât pe pleoapa inferioară. Pe pleoapa inferioară avem acea complicație numită ectropion. Unele paciente cer blefaroplastie totală, însă la consultație medicul decide dacă blefaroplastia inferioară nu este necesară sau este riscantă. Doctorul realizează intervenția de blefaroplastie doar acolo unde este cazul.