A venit în sfârșit vara! La pachet cu ea, binemeritatul concediu la mare sau la munte, unde ne putem bucura din plin de vitamina D oferită de razele soarelui. Atenție – soare cu măsură și cu protecție, avertizează specialiștii! În caz contrar, bucuria concediului poate fi înlocuită de chinuitoarele arsuri solare și pete inestetice. Iar dacă avem un obicei din a ne expune la soare fără fotoprotecție, ar fi bine să ne schimbăm puțin optica. Lipsa factorului de protecție ne îmbătrânește prematur pielea.
Riduri, piele uscată, pătată, lipsită de elasticitate și luminozitate – acestea sunt doar câteva dintre consecințele expunerii neprotejate la soare, în intervale orare când razele ard puternic, respectiv orele 11:00-17:00. Și nu vorbim doar despre expunerea la soare pe plajă sau la piscină în timpul verii, ci și despre expunerea de zi cu zi. Protecția solară este esențială indiferent de anotimp, având un rol major în prevenirea semnelor îmbătrânirii.
Cum poți evita neplăcerile cauzate de soare? Ei bine, ai nevoie de produse de protecție potrivite, cu ingrediente de calitate, adaptate nevoilor tale. Și, firește, trebuie să respecți anumite reguli pentru o protecție adecvată, dar și pentru obținerea unui bronz frumos și sănătos, fără urmări neplăcute pe termen lung asupra pielii.
Pielea este foarte sensibilă la factori interni și externi, totalitatea acestor elemente care afectează aspectul sănătos al pielii purtând numele de expozom.
Profesorul Christopher Wild, fost Director al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IRAC), a definit expozomul ca fiind „măsura cumulativă a influențelor mediului și a răspunsurilor biologice asociate acestora, inclusiv expunerea la factori de mediu, dietă, stil de viață și procese endogene.
Dintre acești factori, cel mai agresiv este soarele. Radiațiile ultraviolete distrug colagenul și fibrele elastice, ducând la apariția semnelor de îmbătrânire: riduri, lipsa fermității, aspectul aspru al pielii și dereglări de pigmentare.
Alte cauze ale îmbătrânirii premature a pielii sunt reprezentate de poluare, lipsa somnului, stres psihologic, fumat, consum excesiv de alcool și sedentarism.
Nu mai puțin importantă este nutriția, care influențează direct aspectul pielii și abilitatea sa de a rezista factorilor de agresiune externi. O dietă deficitară poate cauza îmbătrânirea prematură a pielii, dar are și un potențial impact asupra acneei și asupra diverselor afecțiuni ale pielii (rozaceea, dermatita atopică și psoriazis).
Pe termen scurt, expunerea neprotejată la soare duce la arsuri solare dureroase și un bronz neuniform.
Efectul cumulat al factorilor mai sus menționați – de mediu, comportamentali, hormonali – afectează funcțiile biologice ale pielii și accelerează îmbătrânirea acesteia.
Studiile arată însă că razele UVA contribuie în mod semnificativ și la dezvoltarea cancerului de piele, ca urmare a modificărilor genetice care au loc la nivelul celulelor.
De departe însă, expunerea neprotejată la soare este responsabilă de 80% din semnele de îmbătrânire vizibile:
Ne putem bucura de calitățile terapeutice ale soarelui fără ca pielea noastră să fie afectată, dacă avem grijă să respectăm ritualul de protecție și folosim produse cu ingrediente active anti-ageing care previn sau ameliorează semnele de îmbătrânire cutanată.
Astfel, crema de protecție solară este indispensabilă în orice bagaj de vacanță. Dar trebuie ținut cont că aceasta trebuie folosită zilnic dacă ne expunem la razele soarelui, chiar și în drum spre magazin sau serviciu, pentru a preveni arsurile și îmbătrânirea prematură a tegumentului.
Un produs eficient în acest sens trebuie să aibă minim SPF 25 și să se potrivească tipului de ten. Important însă este să îl aplicăm și corect: produsul trebuie aplicat pe zonele fotoexpuse cu 30 de minute înainte de expunere și apoi la fiecare 2 ore petrecute în aer liber, în special dacă transpiri abundent sau dacă faci baie în piscină, mare, atât pe perioada verii, cât și pe perioada iernii și în zilele înnorate.
Dincolo de folosirea de produse adecvate de protecție solară, hainele joacă, de asemenea, un rol important. Astfel, folosirea unei pălării cu boruri largi poate asigura o protecție sporită, iar hainele ar trebui să fie din fibre naturale, cât mai vaporoase şi în culori deschise.
Nu uita de ochelarii de soare și de balsamul de buze cu minim SPF 25!
Pentru a suplimenta gradul de protecție asupra pielii și a reduce riscul de apariție a semnelor de îmbătrânire, poți include în rutina de îngrijire una dintre cele două creme cu SPF din gama Vichy Liftactiv.
Crema de zi antirid Liftactiv Supreme de la Vichy oferă protecție UVA/UVB cu spectru larg (SPF 30), acționează asupra ridurilor deja existente și previne formarea de noi riduri cauzate de razele UVA.
Datorită acidului hialuronic cu efect gradual de reumplere, ridurile sunt netezite, iar fermitatea este recăpătată. Apa vulcanică Vichy este bogată în 15 minerale esențiale și fortifică bariera naturală a pielii.
Pe de altă parte, Crema de zi Liftactiv Collagen Specialist de la Vichy cu spectru larg (SPF 25) protejează pielea și corectează semnele îmbătrânirii cauzate de scăderea nivelului de colagen din piele.
Datorită acidului glicolic și a biopeptidelor de origine naturală din compoziție – proteine extrase din mazăre verde și vitamina Cg, un antioxidant cunoscut pentru proprietățile sale de a oferi strălucire pielii –, ridurile sunt vizibil reduse, pielea capătă un aspect mai neted, ferm, luminos, iar petele pigmentare sunt reduse cu până la 30%*.
Ambele produse au o textură lejeră, proaspătă și hidratantă, fiind rapid absorbite în piele după aplicare, dimineața.
* Test instrumental 57 de femei, după 2 luni de folosire a cremei
Pentru a atenua sau opri în evoluție semnele de îmbătrânire cutanată, ține cont și de următoarele sfaturi: