Ingrediente active puternice în concentraţii mari, capacitatea de a pătrunde rapid în piele, dar şi designul sticluţelor dichisite sunt doar câteva dintre motivele pentru care serumuruile nu ar trebui să lipsească din rutina noastră zilnică de îngrijire.
Aplicările demachiantului, loţiunii tonice şi a cremei (hidratantă, antirid şi de protecţie solară), toate adaptate tipului de ten, sunt paşii esenţiali ai rutinei de îngrijire zilnică. Însă specialiştii spun la unison că printre acestea trebuie introdus neapărat şi serumul. Aplicat înaintea cremei, dimineaţa şi seara, are efect miraculos asupra tenului, fiind considerat dacă nu cel mai important, unul dintre cele mai importante. Atuurile serumului? ”Rapiditatea de pătrundere în piele, lejeritatea texturii şi bogăţia în ingrediente active”, evidenţiază medicul specialist dermatolog Oana Spânu.
Oana Spânu ne răspunde: “Serumurile conţin în concentraţii mari ingrediente active de tipul antioxidanţilor, peptidelor, vitaminelor şi agenţilor anti îmbătrânire necesari zilnic în rutina de îngrijire a pielii. Datorită structurii extrem de fluide şi a dimensiunilor mici ale acestor ingrediente, acestea intră rapid în piele şi acţionează la nivel celular împotriva radicalilor liberi, pentru a frâna procesul de îmbătrânire şi a atenua efectele nocive ale ultravioletelor”.
Iată şi câteva sugestii de serumuri din care să alegi!
Serumurile nu conţin ingrediente ocluzive, de tipul petrolatum sau uleiuri minerale care împiedică apa să se evapore şi blochează porii. Sunt formule în bază apoasă, foarte hidratante pentru piele, lasând-o să respire, dar cu ingrediente active în concentraţii importante. Serumurile se aplică singure pe piele, fiind ideale pentru tenul gras şi mixt sau se pot aplica înaintea cremei sau loţiunii pe o piele normală sau uscată.
“Face oil” sau uleiul pentru faţă oferă hidratare şi hrăneşte pielea, în timp ce un serum are şi alte avantaje (deci poate înlocui un ulei pentru ten): are ingrediente care oferă luminozitate, încetinesc procesul de îmbătrânire, unele elimină petele pigmentare. De fapt, serumurile variază mult ca texură (pot avea sau nu bază uleioasă, pot fi emulsii de ape florale sau doar uleiuri şi alte extracte), ca probleme tratate sau ca modalităţi de folosire.
1. Pe pielea curată, proaspăt spălată, demachiată, încă umedă sau pe pielea demachiată pe care s-a pulverizat o apă termală hidratantă, aplică cu ajutorul degetelor câteva picături de produs.
2. Aplică uşor, cu mişcări circulare de masaj pe frunte, pomeţi, bărbie. Presează uşor cu degetele şi ai grijă că ajungi şi în zona gâtului, sub bărbie şi chiar spre decolteu. Dacă pielea este încă umedă, nu vei avea nevoie de mai mult de câteva picături de serum.
3.Aşteaptă câteva minute ca serumul să intre în piele şi apoi aplică crema hidratantă (sau cea antirid ori de protecţie solară) şi apoi poţi începe să te machiezi. Dacă eşti la rutina nocturnă, ai grijă ca produsul să intre bine în piele înainte să îţi pui faţa pe pernă.
Cum procedezi dacă ai pielea sensibilă?
Chiar dacă ai tenul sensibil, predispus la acnee, introducerea unui serum facial în rutina de îngrijire va oferi beneficii pielii tale. Chiar dacă nu îl vei folosi zilnic, aplică-l măcar de două, trei ori pe săptămână. Pentru faptul că nu au în compoziţie ceară sau alte ingrediente care pot bloca porii, serumurile sunt o alegere potrivită pentru acest tip de piele. Important este să testezi mai multe şi să nu te opreşti la primul care îţi poate cauza roşeaţă sau iritaţii. Ai răbdare şi alege-l pe cel care ţi se potriveşte.
Problemele apar atunci când pielea nu este exfoliată frecvent (o dată pe săptămână) şi la suprafaţă sunt celule moarte acumulate. Din această cauză serumul nu poate pătrunde în straturile profunde. Sau dacă foloseşti un serum cu ingrediente active foarte puternice pe o piele extreme de sensibilă, aceasta poate avea o reacţie alergică, înroşindu-se sau apărând iritaţii. În cazul în care tenul tău are eczema sau rozacee, un serum potrivit peste care adaugi o cremă hidratantă poate ajuta la protecţia pielii
Antioxidanţii sunt cele mai importante substanţe care luptă împotriva îmbătrânirii, remarcabili fiind vitamina C, glutationul, silimarina, extractele din seminţe de struguri, resveratrolul, acidul alfa lipoic. De asemenea, roluri importante antioxidante au şi AHA (alfahidroxiacizii), acidul citric combinat cu vitamina E, polifenolii extraşi din ceaiul verde, coenzima Q10 şi flavonoizii. Pe lângă rolul antirid, anti îmbătrânire, unii dintre aceşti agenţi au şi rol de exfoliere, de îndepărtare a petelor pigmentare şi a imperfecţiunilor pielii, rol comedolitic (de topire a punctelor negre).
Specialiştii în cosmetică au gândit formule speciale pentru nevoile tenului (antirid, anti imperfecţiuni, hidratare intensă, anti-pete pigmentare), dar şi ale anumitor zone (ochi, buze, decolteu). Pe piaţă poţi găsi diverse mixuri unice de ingrediente ce asigură rezultate vizibile, în funcţie de nevoile tenului tău.
Pentru îmbunătăţirea elasticităţii pielii şi reducerea liniilor fine poţi încerca o formulă creată fără apă care activează ciclul de regenerare celulară, având la bază un complex extrem de concentrat din 7 plante nordice care permit menţinerea unui ten mai tânăr (Time Miracle Ser antirid, Madara) sau variante mai puternice pe bază de celule stem (Ser cu efect de lifting Ecollagen Oriflame).
Pentru zona delicată din jurul ochilor, există serumuri pe bază de uleiuri (seminţe de struguri, ulei de jojoba, ulei de argan, ulei de măceşe şi uleiuri esenţiale: patchouli, palmarosa, lavandă şi lemn de trandafir) care aduc confort imediat pielii fragile şi fine din jurul ochilor. Ele pot fi îmbogăţite cu ingrediente cu efect dermoreparator, precum pantenolul (provitamina B5) şi vitamina E (cu efect tonic) şi de amestecuri de uleiuri esenţiale (Serum antioxidant pentru ochi, Sabio).
Dacă ai un ten lipsit de strălucire, tern, agresat de atâţia factori externi (raze UV, fum de ţigară, poluare, stres), poţi alege formule cu derivat de acid salicilic care acţionează la nivelul epidermului şi corectează calitatea pielii la suprafaţă (Idealia Serum Vichy) sau formulele pe bază de polifenoli stabilizaţi, din sâmburi de struguri şi vitamine (în special vitamina C), îmbogăţite cu acid hialuronic, care hidratează şi netezeşte (Serumul antirid Caudalie Polyphenol C15).
Iar dacă ai nevoie de hidratare, variantele cu peste 98% ingrediente naturale, cu extract activ în concentraţie mare de aloe vera şi cu acid hialuronic, oferă hidratare instant şi de durată, cresc vitalitatea tenului, stimulând toate procesele de hidratare ale pielii (Ser cu aloe vera şi acid hialuronic Apivita) sau variante bifazice ca HydraQuench Clarins.