Testul creionului îți arată dacă ai sânii lăsați. Ce soluții există pentru a-ți redobândi fermitatea sânilor

Testul creionului îți arată dacă ai sânii lăsați. Ce soluții există pentru a-ți redobândi fermitatea sânilor
Sursa foto: Shutterstock @ staras

Fie că vorbim despre sâni voluminoși sau despre înaintarea în vârstă care își face simțită efectele, fenomenul de lăsare a sânilor (ptoza mamară) este inevitabil.

Pentru că există mai multe grade de lăsare a sânilor, în funcție de severitate, modul de intervenție este și el adaptat fiecărui caz în parte, explică doctorul Cristian Nițescu, doctor primar în chirurgie estetică și Doctor în Științe Medicale.

Testul creionului sub sâni

Afectați de modificări pe parcursul întregii vieți, sânii își pot modifica forma sau volumul, mai ales atunci când pielea își pierde din fermitate sau elasticitate.

Chirurgia estetică vine cu o soluție care te poate ajuta să remediezi rapid problema sânilor lăsați, însă modul de intervenție trebuie ales de fiecare medic în funcție de severitatea cazului.

Un test specific pentru a evalua prezența ptozei mamare este reprezentat de pencil test sau testul creionului. După ridicarea sânului, se plasează la nivelul șanțului inframamar un creion. După revenirea în poziție a sânului, se evaluează dacă obiectul plasat anterior rămâne pe loc fără sprijin exterior.

Dacă obiectul plasat cade, poate fi vorba doar de o ptoză minimă, incipientă și nu reprezintă indicație pentru efectuarea intervenției chirurgicale de mastopexie, explică doctorul Cristian Nițescu.

Operații estetice pentru sânii lăsați

Mastopexia sau liftingul mamar reprezintă soluția chirurgicală de ridicare a sânilor. Există numeroase tehnici chirurgicale prin care ptoza mamară se poate rezolva, fiecare dintre ele fiind de preferat și de asociat în funcție de particularitățile pacientului, tipul de tegument, gradul de ptoză și, nu în ultimul rând, de dorința pacientului.

Mastopexia periareolară este destinată exclusiv ptozei de grad I, lăsând cicatrici minime la nivel areolar, având ca efect secundar o posibilă mărire în timp a complexului areolo-mamelonar.

Mastopexia cu incizie verticală, asemănătoare tehnicii Le Jour de reducție mamară, este destinată pacientelor cu gradul II de ptoză, efectul secundar fiind că forma finală a sânilor se obține la câteva luni postoperator.

Mastopexia tip Wise se adresează pacientelor cu ptoză severă, având ca dezavantaj incizia periareolară, verticală și la nivelul șanțului inframamar, dar oferă avantajul obținerii formei finale a sânului intraoperator și oferă chirurgului controlul asupra întregului ansamblu anatomic, prin incizia de mari dimensiuni”, explică doctorul Nițescu.

Toate aceste tehnici chirurgicale trebuie adaptate și individualizate pentru fiecare pacientă, putând asocia oricând, la nevoie, dacă este vorba și de dorința pacientei, augmentarea mamară cu implant siliconic sau reducția mamară în cazul sânilor hiperplazici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Nițescu - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Dr. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică și estetică, doctor în științe medicale și își desfășoară activitatea în cadrul Royal Hospital, fiind și director medical al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București, timp de zece ani. Are ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult