Cine s-ar fi gândit acum mulţi ani că grăsimea este foarte valoroasă?
Este adevărat că excesul ponderal îmbolnăveşte, dar la fel de adevărat, ţesutul adipos este sursă de tinereţe fără bătrâneţe.
Ne-a convins că este aşa prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.
CSÎD: În ce constă terapia antiaging pe care o veţi folosi în curând?
Prof. dr. Ioan Nedelcu: Toată lumea a auzit de performanţele celulelor stem: iniţial, s-au cercetat celulele stem embrionare, cu rezultate mai mult decât spectaculoase. Apoi, din raţiuni de ordin etic, politic, religios, moral, celulele stem embrionare nu s-au mai folosit. Şi atunci s-au făcut cercetări pe celulele stem din interiorul organismului: s-a descoperit că avem celule stem în măduva osoasă şi piele. Apoi, s-a constatat că avem celule stem la nivelul depozitelor de grăsime şi că acestea din grăsimea pielii ombilicale sunt multipotente, practic pot reconstitui orice structură din organism.
CSÎD: Însă grăsimea se foloseşte demult pentru augumentări mamare si reconstructive.
Prof. dr. Ioan Nedelcu: Grăsimea se folosea, dar peste 60% din grăsimea depusă se resorbea. La pasul următor, s-a constatat că, dacă se izolează celulele stem din grăsimea adipoasă şi se amestecă cu grăsimea care va fi refolosită pentru lipofilling, creşte stabilitatea până la 80%, adică rezultate reproductibile şi de lungă durată.
Prelucrând 50-60 de litri de grăsime obţinută din jurul ombilicului, avem la dispoziţie 30-60 de milioane de celule stem care ştiu să îşi găsească singure drumul în organism către structura bolnavă şi să o repare. S-a ajuns până acolo încât în acest moment, se injectează în miocard celule stem obţinute din grăsimea ombilicală. Se poate injecta acest amestec de celule stem în pancreas: s-a constatat că la pacienţii cu diabet reconstituie celulele, insulele cu celule beta care secretă insulină, deci am rezolvat problema pancreasului.
CSÎD: Deci este opţiunea fiecăruia în funcţie de preferinţe şi probleme!
Prof. dr. Ioan Nedelcu: Absolut. Pe de o parte, tratarea imperfecţiunilor, pe de altă parte eu gândesc că este corect ce fac americanii: să dubleze terapia locală cu terapie sistemică pentru că în ultimă instanţă speranţa de viaţă a unui individ ţine de organul cel mai slab dinăuntru şi atunci trebuie să fortific şi dinăuntru. Degeaba am eu piele frumoasă şi păr frumos dacă nu îmi merge inima, nu îmi merge pancreasul, nu merg arterele.
CSÎD: Sunt menţionate şi posibile riscuri ale acestor terapii?
Prof. dr. Ioan Nedelcu: Teoretic, nu există niciun risc pentru că folosesc celulele stem proprii, factorii de creştere proprii ai pacientului meu, nu folosesc nimic din exterior, se purifică în cel mai înalt grad tot ceea ce folosesc acolo. Sunt însă câteva contraindicaţii: cancerul, sarcina este o contraindicaţie, potenţialele alergii recunoscute la substanţele care se folosesc în timpul obţinerii şi izolării celulelor stem.
O hipertiroidie necompensată de asemenea poate să degenereze. Şi evident nu trebuie să am fenomene infecţioase în locul din care recoltez. Totul se lucrează în mediu steril, în sala de operaţie, ca o intervenţie chirurgicală. De obicei, se ia ombilical pentru că aici sunt cele mai multe celule stem concentrate, pentru că aici este ombilicul, a fost cordonul ombilical. Tehnica este laborioasă, scumpă, toate aparatele şi consumabilele sunt scumpe.