Tocurile pot cauza creşterea unghiilor încarnate

Pantofii cu tocuri înalte sau cu vârfurile ascuţite reprezintă unul dintre principalele motive ale creşterii unghiilor încarnate la femei.
  • Publicat:
Tocurile pot cauza creşterea unghiilor încarnate

Pantofii cu tocuri înalte sau cu vârfurile ascuţite reprezintă unul dintre principalele motive ale creşterii unghiilor încarnate la femei. Problemele apar în special la haluce, iar cauza este presiunea constantă pe care încălţămintea o exercită asupra degetelor.

Cu toate că le provoacă uneori un disconfrot enorm, femeile nu renunţă nici în ruptul capului la încălţămintea preferată. Cu tocuri halucinante sau cu vârful ascuţit, unii pantofi sunt adevărate ameninţări la adresa sănătăţii femeii.

Specialiştii de la Loyola University Health System, Statele Unite, atrag atenţia asupra acestui fenomen: “Unghiile încarnate sunt extrem de dureroase, dar cu toate acestea multe femei nu pot renunţa la pantofii incomozi care le creează probleme, în favoarea altora mai uşori. Ele sunt dispuse să poarte în continuare aceeaşi pereche, în ciuda disconfortului fără să-şi dea seama de complicaţiile ce pot să survină”.
 

De ce cresc unghiile încarnate?

Unghia încarnată este cauzată de creşterea marginilor laterale în ţesuturile moi din jur. De cele mai multe ori sunt afectate unghiile de la picioare, în special cele de la degetele mari (haluce). Pe lângă încălţămintea mult prea strânsă, mai există câţiva factori ce cresc riscul apariţiei unghiilor încarnate
– diabetul (persoanele având diabet au şi o circulaţie periferică defectuoasă)
– supraponderabilitatea
– problemele de circulaţie la nivelul extremităţilor, acestea îngreunând vindecarea
– marginile unghiilor sunt în mod natural curbate spre interior
– unghiile sunt tăiate din  carne ori sunt lăsate prea mult să crească
– ungiile sunt foarte groase

Pe lângă durerea pricinuită, unghiile încarnate pot genera şi infecţii. Dacă degetul devine dureros, se umflă, se înroşeşte şi începe să supureze, este semn de infecţie, drept pentru care se impune vizita la medic. În situaţia în care tratamentele locale nu dau rezultate, medicul va lua în considerare posibilitatea de a îndepărta unghia.

Prin urmare, iată câteva sfaturi pentru a avea unghii sănătoase:

1. nu vă cumpăraţi niciodată încălţăminte care este prea strâmtă, nici măcar dacă vânzătoarea încearcă să vă convingă că “pielea se mai lasă în timp”.
2. evitaţi şosetele mult prea strâmte.
3. nu purtaţi pantofi cu toc mai mult decât este necesar.
4. evitaţi drumurile lungi şi nu staţi în picioare perioade îndelungate dacă purtaţi tocuri.
5. tăiaţi-vă unghiile drept, nu insistaţi asupra colţurilor.
6. stergeţi-vă bine picioarele după ce vă spălaţi şi folosiţi sporadic un antiseptic uşor, local.

Atenţie! Afecţiunea se tratează uşor, într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Atunci când este neglijată însă, se poate ajunge şi la amputare!

Citeşte şi: Te chinuie unghiile incarnate?


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Salonul cosmetic – moft sau necesitate?
Salonul cosmetic – moft sau necesitate?