De fiecare data când zâmbim, râdem sau ne încruntăm, muşchii delicaţi de sub piele se contractă, dând naştere ridurilor şi pliurilor cutanate de expresie.
De-a lungul timpului, contracţia constantă şi susţinută a acestor muşchi poate duce la adâncirea pliurilor şi la permanentizarea acestora.
Efectele cremelor care susţin că „ameliorează” aspectul ridurilor nu există, ci sunt mai degrabă rezultatul efectului placebo. Tratamentul care oferă rezultate vizibile şi de durată pentru ridurile de expresie, în special pentru cele din jumătatea superioară a feţei, este toxina botulinică.
Înainte să fie folosită în medicina estetică, toxina botulinică a fost utilizată o bună perioadă de timp în medicină de recuperare. Este o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum, care se introduce prin injectare în zonele cu probleme şi blochează transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatură facială răspunzătoare de ridurile de expresie. Pielea rămâne astfel întinsă şi neridată, iar regiunea tratată este întinerită cu aproximativ 5-10 ani, în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal.
„Este vorba despre un tratament simplu, nechirurgical, ce se aplică persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani pentru a estompa şi elimina ridurile de pe frunte şi gât, dintre sprâncene, cele din colţul extern al ochiului precum şi ridurile fine de sub ochi.”, explică Dr. chirurg estetician Călin Doboş.
Efectul toxinei botulinice este vizibil în 2-14 zile de la injectare şi durează în medie 6 luni. Această schimbare se instalează diferenţiat de la caz la caz, în funcţie de vârstă, sex, dar şi calitatea pielii. Evaluarea corectă se realizează efectuând fotografii de control înainte şi după tratament, la 7 şi 14 zile. Pacientul îşi poate relua activitatea normală imediat după injectare, dar va trebui să evite în următoarele zile masajul local, expunerea la soare, sauna. Efortul fizic este permis, iar machierea şi demachierea trebuie realizate cu manevre precaute.
Injectarile cu toxină botulinica sunt foarte uşor tolerate de majoritatea pacienţilor, iar timpul acordat intervenţiei, cât şi raportul preţ-rezultat situează acest tratament în topul alegerilor pentru eliminarea ridurilor.
La 42 de ani, Monica Iagăr, multiplă campioană europeană la săritura în înălţime, a apelat la această operaţiune urgenţă de ştergere a ridurilor: „Injectările au durat doar 1 minut! Rezultatele au apărut treptat, iar ceea ce îmi place este faptul că nu îmi simt chipul imobil, ci mă pot exprimaîn continuare aşa cum vreau. Poate sună ca un clişeu, dar recomand această intervenţie oricărei persoane care vrea să arate şi să se simtă mai tânără.”
Dezavantajele sunt limitate la caracterul reversibil şi implicit la costurile de reinjectare. În cele mai multe dintre cazuri însă, caracterul temporar este de dorit, tocmai pentru ca aspectul să poată fi modelat în plus sau în minus de la o şedinţă la alta, în funcţie de dorinţele şi nevoile pacientului. Putem obţine efect de ridicare a sprâncenelor sau să tratăm doar zona de încruntare dintre sprâncene – individualizarea rezultatelor.
Efectele secundare sunt pasagere şi pot consta în umflarea discretă şi temporară (două zile) a zonei sau apariţia vânătăilor la locul de injectare. Efecte secundare mai serioase constau în căderea pleoapei sau diplopie (vedere dublă), dar ele nu necesită niciun tratament, deoarece dispar de la sine. Costul unei injectări cu toxină botulinica este de 125 euro/regiune şi/sau 250 euro pentru întreagă faţă.