Un adult care desfăşoară activităţi cotidiene normale elimină circa un litru de transpiraţie pe zi. În cazul unor activităţi fizice mai intense (mersul la sală, de exemplu), cantitatea de sudoare creşte.
Fenomenul transpiraţiei este aşadar un mecanism complet normal, care ajută organismul să-şi regleze temperatura corporală. Nu putem totuşi să nu ne gândim şi la momentele stânjenitoare, atunci când urmele vizibile de transpiraţie sau mirosurile neplăcute reprezintă o “carte de vizită” nedorită.
Este supărătoare strângerea de mână cu palmele transpirate, ne deranjează aspectul ud al cămăşii pe care tocmai am îmbrăcat-o sau mirosul neplăcut generat de transpiraţie. În zilele noastre nu ar trebui să existe astfel de probleme, pentru că antiperspirantele ne vin în ajutor.
Există 2 tipuri de produse eficiente împotriva transpiraţiei:
Ce spun specialiştii
Suntem activi emoţional, fizic şi tot ceea ce facem zi de zi presupune stres, care generează transpiraţie. Însă ţinuta noastră trebuie să fie perfectă pe tot parcursul zilei. Dermatologul Oana Spânu ne-a sfătuit cum putem scăpa de asemenea probleme nedorite.
CSÎD: Care sunt cele mai afectate zone ale corpului? Când apare transpiraţia abundentă?
Dr. Oana Spânu: Transpiraţia excesivă (hiperhidroza sau hipersudoraţia) se manifestă cu precădere în sezonul cald, dar la unele persoane poate fi prezentă pe tot parcursul anului. Afectează frecvent axilele, palmele şi tălpile, faţa şi toracele (hipersudoraţie localizată), însă vara şi la anumite persoane este prezentă pe suprafaţa întregului corp (generalizată). Apare la adulţi în special, dar poate crea disconfort uneori încă din adolescenţă.
Dacă fenomenul are o intensitate redusă, este idiopatic şi nu există boli asociate, putem apela cu succes la antiperspirante (inhibă secreţia glandei sudoripare), utile atât pentru zona axilelor, cât şi a palmelor şi tălpilor. Acestea acţionează pe termen scurt (pe parcursul unei zile), mecanismul fiind acela de a reduce activitatea glandelor sudoripare. Ingredientele active cu rol inhibitor al transpiraţiei sunt compuşii de aluminiu într-o concentraţie de maxin 10-25% (clorura de aluminiu, clorhidratul de aluminiu, hidroxibromura de aluminiu si zirconiu-triclorohidroglicina de aluminiu şi zirconiu).
CSÎD: Roll on, stick sau spray?
Dr. Oana Spânu: Se preferă aplicarea roll-on sau stick, spray-urile sunt de evitat de către persoanele cu istoric de alergii/ astm bronsic datorită inhalării şi riscului de a dezvolta manifestări respiratorii. Prin inhalare creşte de asemenea cantitatea de ingrediente ‘’nefaste’’ absorbite sistemic şi implicit, acumularea lor în organism.
CSÎD: Care este cea mai eficientă metodă pentru a scăpa rapid şi fără riscuri de transpiraţia din axile, palme sau tălpi, zonele care ne creează disconfort maxim în interacţiunile zilnice?
Dr. Oana Spânu: Transpiraţia zonei tratate poate fi combatută eficient cu ajutorul toxinei botulinice pentru 6 până la 9 luni, în funcţie de particularităţile individului şi cauza hiperhidrozei, iar reacţiile adverse sunt practic nule, dacă procedura este efectuată corect!
Injectarea de toxină botulinică inhibă activitatea moderată sau intensă a glandelor sudoripare din axile, palme şi tălpi, prin blocarea activităţii terminaţiilor nervoase simpatice asupra glandelor sudoripare. Manevra terapeutică este complet nedureroasă în axile, se efectuează prin microinjecţii pe zona afectată, cu ac fin, după aplicarea de gheaţă sau a unei creme anestezice. Pacientul poate simţi un uşor disconfort la tratamentul palmelor sau tălpilor.
Poate transpiraţia să fie semnul vreunei boli?
Transpiraţia este un fenomen normal prin care organismal uman îşi reglează temperatura (termoreglarea) şi cu ajutorul căreia o parte din toxine se elimină prin piele. Transpirăm mai intens în zonele în care există o densitate mai mare a glandelor sudoripare: axile, palme şi tălpi (plante).
Cauza transpiraţiei în exces poate fi necunoscută (idiopatică), dar hiperhidroza se poate asocia unor tulburări metabolice (diabet), endocrinologice (afecţiuni tiroidiene), însoţeşte modificările hormonale corelate cu ciclul menstrual sau perioada de menopauză la femeie.
La majoritatea oamenilor cauzele transpiraţiei sunt starea de stres, anxietatea, emoţiile puternice, efortul fizic susţinut sau episoadele febrile, precum şi consumul de cofeină, nicotină, alcool sau al anumitor medicamente. Obezitatea este un alt factor care determină hipersudoraţie. Dar, după un examen amănunţit, se pot depista şi alte cauze.