Transpiri excesiv? Iată cauzele hiperhidrozei

Sfaturi de la medicul estitician Ana Crăciun Douglas pentru pacienții cu hiperhidroză.
  • Publicat:
Transpiri excesiv? Iată cauzele hiperhidrozei
Cauzele transpirației excesive sau hiperhidrozei, foto: Shutterstock

Vara, când este caniculă dar și în zilele cu temperaturi ridicate sunt foarte greu de suportat, hiperhidroza – transpirația excesivă – dă bătăi de cap. Pacienții cu hiperhidroză se plâng că nu pot purta hainele dorite, dar și că de dificultatea interacțiunilor sociale. Asta ca să nu mai vorbim despre practicarea unui sport sau chiar și simpla strângere de mână. Despre cauzele și soluțiile pentru hiperhidroză, am stat de vorbă cu dr. Ana Crăciun Douglas, medic chirurg cu specializare în medicină estetică.

 

,,Foarte mulți pacienți îmi spun cât de stresant este pentru ei să trăiască sub influența acestei probleme ,,nu mai pot să țin mâna pe mouse, nu îmi place să dau mâna cu cineva, a devenit deja foarte stresant, îmi este rușine, sunt jenat, am ajuns să îmi anulez întâlnirile de business din acest motiv. Evit să merg la sala de dans, pentru a evita să transpir mai rău”, am auzit aceste lucruri în repetate rânduri de la pacienții mei”, a declarat doctor Ana  Crăciun Douglas.

Transpirația excesivă se numește în termeni medicali hiperhidroză

Pentru a înțelege însă acest fenomen, trebuie analizate într-o primă fază și cauzele care conduc la acest disconfort. ,,Este vorba despre transpirația excesivă, cunoscută și sub denumirea de hiperhidroză. Atunci când nimic nu pare să funcționeze pentru oprirea transpirației excesive, intervine medicina și controlează acest fenomen care afectează: palmele, axilele, tălpile, pliurile inghinale, chiar și spatele genunchiului.

 

Cauzele transpirației excesive

Sunt foarte multe persoane care se confruntă cu această problemă, iar cauzele sunt multiple.

Dacă în cazul hiperhidrozei primare vorbim despre o afecțiune a sistemului cerebral, în ceea ce privește hiperhidroza secundară, aceasta se manifestă sub impulsul unor factori diverși. Emoțiile sau diverse boli cum ar fi: hipertiroidismul sau hipoglicemia se numără printre acești factori, cărora li se adaugă bineînțeles și reacțiile la anumite medicamente sau infecțiile din organism. Acest fenomen poate fi observat și în cazul femeilor aflate la menopauză, care trăiesc un real disconfort în lupta cu transpirația excesivă.”, a explicat Ana Crăciun Douglas, chirurg generalist, cu specializare în chirurgie estetică.

Ce soluții sunt? Una dintre cele mai populare este tratamentul cu toxina botulinică. Este o procedură non-invazivă, injectabilă, aproape deloc dureroasă, pentru că se efectuează după aplicarea unei creme anestezice. Practic se inhibă activitatea glandelor sudoripare.

Dr Ana Craciun Douglas
Dr. Ana Crăciun Douglas, chirurg cu specializare în estetică
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult