Deşi există numeroase produse – şampoane, loţiuni, serumuri – care promit regenerarea podoabei capilare, adevărul este că singura metodă eficientă pentru recăpătarea părului este transplantul. Peste 70% dintre bărbaţi şi mai bine de jumătate dintre femei sunt nemulţumite de aspectul părului lor, fie că acesta este foarte rar sau cade pur şi simplu şi nu se mai regenerează.
Căderea părului sau alopecia, în termeni medicali, este adeseori o consecinţă a stresului, dietei dezechilibrate, a anumitor afecţiuni ori medicamente, a folosirii unor produse de styling (spumă, ceară, fixativ de păr etc.), a dezechilibrelor hormonale, dar poate fi moştenită şi pe cale genetică, de la unul dintre părinţi. De asemenea, există situaţii când pacienţii şi-au pierdut părul în urma unor arsuri sau traumatisme severe la nivelul scalpului.
Oricare ar fi cauza pierderii părului de pe cap, transplantul de păr poate fi soluţia salvatoare atât pentru îmbunătăţirea aspectului, prin creşterea firelor la loc, în zonele rămase goale, cât şi pentru îmbunătăţirea stimei de sine a unei persoane care se simte complexată de această problemă.
Transplantul de păr este ideal pentru bărbaţii cu alopecie androgenetică, femeile care au părul foarte rar în anumite zone ale scalpului, în special în zona din faţă (linia frunţii sau creştet, de exemplu) şi persoanele care au suferit arsuri sau alte traumatisme la nivelul scalpului.
În schimb, nu este recomandat celor care nu au deloc păr – pentru a beneficia de un transplant de păr, trebuie să aveţi suficient păr „donator”, pentru că transplantarea foliculilor de păr de la o altă persoană nu este posibilă, corpul respinge părul străin. De asemenea, transplantul de păr este contraindicat persoanelor care şi-au pierdut părul din cauza unor medicamente (cum sunt chimioterapicele) şi celor care prezintă risc crescut de apariţie a cicatricilor cheloide.
Implantul de păr poate fi de două tipuri: transplantare foliculară unitară sau prin fâşii (tehnica FUT – follicular unit transplantation) sau extracţie foliculară unitară (FUE – follicular unit extraction).
Ambele proceduri sunt eficiente, dar părul transplantat va creşte treptat, procesul putând dura chiar şi un an pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Reuşita intervenţiei depinde însă şi de experienţa medicului chirurg, de modul în care controlează unghiul şi adâncimea fiecărei grefe de păr, aşa că alegeţi-vă cu atenţia clinica unde doriţi să faceţi transplantul de păr pentru a beneficia de o podoabă capilară cu aspect natural şi pentru a vă feri de eventualele complicaţii.
Transplantarea foliculară unitară presupune extragerea foliculilor de păr prin îndepărtarea unei benzi de scalp din spatele capului, de aproximativ 15-20 de centimetri, care este apoi închisă prin cusături. Ulterior, foliculii de păr sunt recoltaţi şi transplantaţi individual în zonele cu probleme.
Printre dezavantajele acestei proceduri se numără cicatricile lăsate de incizie – acestea pot fi însă ascunse ulterior prin micropigmentare (machiaj semipermanent sau pigmentare dermică) sau se pot transplanta fire de păr pe suprafaţa lor –, durata de recuperare mai îndelungată, hemoragia din timpul intervenţiei şi complicaţiile de după (vânătăi, amorţeală, infecţii etc.). Ca avantaje, putem aminti timpul mai scurt al intervenţiei în comparaţie cu procedura FUE, lipsa necesităţii tunderii sau raderii părului şi faptul că este o metodă potrivită pentru pacienţii cu păr creţ.
Extracţia foliculară unitară constă în extragerea a 1-4 fire de păr cu ajutorul unui micro-instrument, fără incizie, şi relocarea acestora în regiunea cu probleme. Procedura poate fi realizată într-o singură sesiune mai lungă sau în mai multe sesiuni scurte, în funcţie de rezultatul dorit şi de preferinţele pacientului. Deşi timpul de execuţie este mai îndelungat, această metodă prezintă mai puţine dezavantaje: nu lasă cicatrici vizibile, recuperarea are loc mai rapid (mai puţin de 7 zile) şi costul este mai mic comparativ cu cel al procedurii FUT.
Reacţiile adverse ale transplantului de păr sunt, de obicei, minore şi dispar pe parcursul a 1-2 săptămâni de la intervenţie. Acestea pot consta în:
După intervenţie, medicul poate recomanda administrarea de analgezice (pentru reducerea durerii), antibiotice (pentru prevenirea infecţiilor) sau antiinflamatoare (pentru a preveni tumefierea scalpului). De asemenea, poate fi indicată şi folosirea unor produse pe bază de minoxidil sau finasteridă, care sprijină regenerarea părului şi stopează căderea părului.
Ţineţi cont că părul transplantat poate părea mai des sau mai puţin des, în funcţie de laxitatea pielii scalpului, densitatea foliculilor transplantaţi, calitatea sau tipul firului de păr (dacă este creţ sau drept).
Iată câteva sfaturi de îngrijire posttransplant de păr:
Dacă nu vă puteţi permite un transplant de păr sau pur şi simplu vă este teamă de această procedură, există câteva soluţii nonchirurgicale care ar putea avea efecte benefice, deşi nu sunt la fel de eficiente precum transplantul de păr. Acestea constau în administrarea de comprimate sau folosirea de şampoane ori soluţii care conţin minoxidil sau finasteridă. Ţine cont însă că astfel de produse prezintă şi reacţii adverse, precum iritaţii ale pielii, ameţeală, durere în piept, dureri de cap, bătăi neregulate ale inimii, umflarea mâinilor, a picioarelor sau a sânilor, disfuncţii sexuale etc.
O altă soluţie este terapia cu laser de joasă frecvenţă, o metodă de tratament noninvazivă şi nedureroasă care stimulează metabolismul celular, regenerarea celulară şi circulaţia sângelui la nivelul scalpului, accelerând totodată procesul de vindecare tisulară. Această metodă este contraindicată însă pacienţilor diagnosticaţi cu glaucom, cataractă, fotosensibilitate oculară, lupus, infecţii cu herpes, infecţii bacteriene sau tulburări neuropsihice.