Trateaza petele si mentine pielea sanatoasa

Pigmentarile anormale afecteaza atat frumusetea, cat si sanatatea pielii. Insa cele mai frecvente si suparatoare pete sunt cele care se instaleaza la nivelul fetei. Cauzele aparitiei pistruilor, lentiginelor, keratozelor sau melasmei pot fi multiple: gene
  • Publicat:
Trateaza petele si mentine pielea sanatoasa
Trateaza petele si mentine pielea sanatoasa

CLASIFICARE IN ORDINEA FRECVENTEI APARITIEI:

Pistruii mari sau mici (izolati sau confluati in insulite)
In general, pistruii au doua cauze de aparitie. Prima este genetica, mostenim tipul de piele si ca atare inclusiv tendinta de a face pistrui; cea de-a doua cauza este dobandita prin expuneri excesive la soare sau solar. Pistruii nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea pielii, dar sunt un semnal ca respectiva persoana are o rezistenta slaba la ultraviolete. Daca va exagera cu soarele, riscul de a face arsuri si leziuni periculoase este mai mare decat in cazul celor cu rezistenta buna. Se sterg rapid prin lumina inalt pulsata, dar daca nu dorim sa reapara vara urmatoare trebuie sa folosim fotoprotectie atat externa, cat si interna (de exemplu, betacaroten).

Lentiginele (popular „pete de batranete” sau „pete de ficat”) si keratozele actinice
Sunt pete inchise la culoare, intinse pe fata, pe dosul mainilor si mai rar pe decolteu si spate. Nu au nici o legatura cu afectiunile hepatice, ci doar cu expunerile masive la ultraviolete sau cu varsta, dar apar si la persoane tinere daca au imunitate scazuta. Lentiginele sunt doar inestetice, insa keratozele sunt leziuni precanceroase. Daca nu stim ce sunt sau daca seamana cu alunitele, o vizita la dermatolog ne poate lamuri printr-o dermatoscopie. Se indeparteaza prin lumina inalt pulsata, laser sau cauterizare in functie de leziune.

Melasma (cloasma sau popular „masca gravidica”)
Este o pigmentare care incepe de obicei in mustata si pometi, dar se poate intinde pe zone mai mari ale fetei. Apare dupa expunerea la soare si paleste peste iarna, dar cauza este hormonala. Se poate sterge prin peeling chimic sau lumina inalt pulsata, dar stergerea nu este si preventiva. Un melanocit o data activat este activ timp de 3 ani.
Metode de stergere:

1. Cremele depigmentante au un efect slab, dar prin stergerea petelor prin metode specifice se poate preveni reaparitia unora din tipurile de pete.
2. Microdermoabraziunea in sine, fiind o indepartare a stratului cornos, nu poate sterge petele ca atare, dar poate favoriza penetrarea agentilor depigmentanti. Asocierea repetata a celor doua metode poate face sa paleasca pistruii, lentiginele sau melasma. Daca se asociaza factori de regenerare se pot prelungi efectele pe luni de zile.
3. Peelingurile chimice medicale pot sterge o parte din pete. Au efect benefic de regenerare cutanata, dau un aspect curat si luminos intregii fete. Au dezavantajul ca implica zile in care fata arata rau, nu putem iesi din casa. Bine facute, peelingurile nu prezinta nici un pericol, daca se tine cont de sezon: cel mai devreme in octombrie, cel mai tarziu in martie, aprilie.
4. Lumina inalt pulsata are cea mai larga arie de aplicatii, este cea mai sigura si usor de suportat. Nu cojeste fata, nu ne tine in casa. Singurul pericol este folosirea unui echipament slab sau prost manuit – ne putem alege cu efecte adverse. Are acelasi sezon cu peelingurile.
5. Laserul, cauterizarea electrica sau chimica se fac numai pe anumite keratoze. Pot ramane semne, dar uneori reprezinta singurul mod de a le indeparta.

Atentie!
Cu timpul, anumite pete se pot transforma intr-un real pericol pentru sanatatea pielii, avand consecinte serioase.

Dr. VIVIANA IORDACHE, Centrul Medical Miko Palace
In primul rand, pacientul trebuie sa se informeze si sa consulte un medic. Cu cat vom trece mai repede pragul unui cabinet, cu atat cresc sansele de rezolvare a problemelor cu care ne confruntam. Diagnosticul corect, identificarea si eliminarea cauzelor sunt conditiile necesare reusitei.

Text: dr. VIVIANA IORDACHE  
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Make-up de seara
Make-up de seara