Unghiile fragile sunt o problema des intalnita, a carei frecventa creste cu varsta. Pot avea cauze variate, mergand de la proceduri cosmetice pana la afectiuni cutanate, boli sistemice care merg cu afectarea lamei unghiale.
Medicul primar dermatovenerolog Dr Ioana Silvia Simian de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr. Victor Babes ne explica cauzele fragilizarii unghiilor cat si masurile pe care le putem lua.
Se caracterizeaza prin lama unghiala subtiata, care se rupe usor, se despica la marginea libera distala, cu suprafata uneori aspra care se exfoliaza, cu modificari de culoare, neputand creste foarte mult in lungime ca urmare a “fracturarii”.
Fragilizarea unghiilor e determinata atat de factori interni cat si externi.
Factorii interni implicati sunt reprezentati de:
-
1. Varsta si sex. Femeile aflate la varsta menopauzei sufera cel mai mult de fragilitate unghiala. Cauza este reprezentata de deficitul de lipide, mai precis colesterol care face incapabila retentia apei in unghie.
-
2. Bolile inflamatorii pot afecta radacina unghiei ducand la formarea unei lame unghiale fragile, cu santuri in suprafata, rugoasa, cu modificari de culoare. Psoriazisul, dermatita atopica asociaza afectare unghiala.
-
3. Afectiunile interne precum cele tiroidiene, deficitul de fier, circulatia proasta periferica, diabetul zaharat duc la cresterea anormala a unghiei.
-
4. Medicamentele (retinoizii folositi in tratamentul acneei, psoriazisului, chimioterapicele) pot afecta unghia.
Factorii externi implicati sunt reprezentati de:
-
1. Expunerea excesiva la apa duce la fragilitate. In mod normal unghia contine 18% apa, iar ceea ce depaseste acest nivel o deterioreaza. La fel, scaderea sub 16% a continutului de apa, este un factor cu impact negativ.
-
2. Utilizarea unor substante agresive locale, incepand de la produsele de igiena, de curatare a locuintei si mergand pana la dizolvantul de unghii. Produsele pe baza de acizi sau alcool sunt agresive cu unghia.
-
3. Aplicarea gelului de unghii, a manichiurii semipermanente afecteaza lama unghiala.
-
4. Ticurile, manipularea cuticulei, “roaderea” unghiilor pot slabi lama unghiala.
Ce e de facut pentru a avea unghii sanatoase?
In primul rand trebuie identificata cauza. Daca e vorba de un deficit nutritional sau de o afectiune determinanta, fara corectarea acestor cauze cu ajutorul medicului, rezultatele vor fi dezamagitoare.
Exista insa cateva “solutii” la indemana care ne vor ajuta sa avem unghii frumoase.
-
Renuntati la folosirea ojei semipermanente; manichiura traditionala este mult mai sigura. Faceti pauze de manichiura de 1-2 saptamani la interval de 4-6 saptamani pentru a da timp lamei unghiale sa se refaca.
-
Aplicati creme pe baza de vaselina/petrolatum cat mai des la nivelul lamei unghiale. Cremele cu uree sunt foarte utile in cazul deshidratarii, ele refacand continutul de apa si elasticitatea lamei unghiale.
-
Taiati unghiile cat mai scurt, pentru a reduce riscul de fracturare. Momentul optim pentru taierea unghiilor este imediat dupa baie, pentru ca atunci lama unghiala este flexibila si se sparge mai greu. Purtati manusi cand intrati in contact cu substante agresive. Folositi un dizolvant de unghii cat mai bland. Aplicarea unor lacuri intaritoare pentru unghii poate fi de real folos.
-
Administrarea de suplimente pe baza de biotina, vitamina apartinand grupului vitaminelor B se pare ca ajuta la cresterea normala a unghiilor.