Unghia este alcătuită, la fel ca firul de păr, din cheratină. Acesta îi conferă duritate şi soliditate. 20% dintre femei se plâng de unghii casante, prea fine, fragile, moi ori striate.
Principala cauză o reprezintă treburile casnice, dar de vină este şi îmbătrânirea unghiei: cu timpul, unghia se striază pe lungime, se deshidratează şi devine mai fragilă. Striaţiile încep să apară de la 35-40 de ani.
Unghiile nu au nevoie doar de un strat de ojă şi puţină cremă pentru cuticule, ca să fie sănătoase şi rezistente. De fapt, ele au nevoie de o îngrijire mai atentă, pentru a evita ruperea şi degradarea, atrage atenţia Dana Ciobotar, creator de cosmetice naturale (lebonton.ro).
Lacurile protectoare pe bază de siliciu pot ajuta la întărirea unghiei şi pot elimina striaţiile longitudinale. Lăcuirea uşoară a suprafeţei unghiei poate ascunde unele neregularităţi, iar unghia poate să fie rehidratată masându-i suprafaţa cu cremă. Atenţie! Indiferent de produsele alese pentru tratarea unghiilor, nu uita să porţi mănuşi de protecţie atunci când faci menajul.
Pentru a întări unghiile fragile, foloseşte un amestec dintr-o linguriţă de ulei de măsline şi câteva picături de suc de lămâie. Acesta trebuie masat pe suprafaţa unghiilor şi lăsat să fie absorbit în profunzime, după ce mâinile au fost introduse în mănuşi de bumbac.
Un alt tratament de întărire a unghiilor este următorul: amestecă 2 linguriţe de sare de mare cu 2 picături de suc de lămâie, câteva picături de ulei de tămâie, de smirnă sau de germeni de grâu. Acest amestec se toarnă într-un bol cu apă caldă, apoi degetele trebuie ţinute în apă între 10 şi 15 minute. Tratamentul se repetă de 2 ori pe săptămână.
Şi infuziile sunt benefice sănătăţii unghiilor: toarnă o cană de apă fiartă peste o linguriţă de frunze uscate de muşeţel şi mentă, lasă să se infuzeze, apoi înlătură frunzele. Apa se amestecă apoi cu o jumătate de ulei de măsline şi 2 linguri de faină de grâu. Masca astfel rezultată se aplică pe unghii şi se lasă să acţioneze pentru o jumătate de oră, apoi se clăteşte cu apă caldă.
Pentru a îndepărta oja, ar trebui evitate soluţiile care conţin acetonă sau formaldehidă, pentru că usucă excesiv unghiile. Alimentaţia este şi ea foarte importantă în intreţinerea lor: o dietă bogată în acizi graşi sănătoşi (precum cei găsiţi în peşte sau în uleiul de primule) ajută în acest sens. Dacă observi că au apărut pete albe pe unghii, acesta e un semn al lipsei de zinc, deficienţă care se poate corecta cu includerea nucilor, rădăcinoaselor, cerealelor integrale şi a crustaceelor în dietă.