V-aţi îngrăşat sau aţi slăbit brusc? Aţi născut? Atunci veţi face vergeturi. Iată două dintre cele mai frecvente mituri în privinţa esteticii corporale. Dar cum explicaţi faptul că există reprezentante ale sexului frumos care slăbesc semnificativ fără vergeturi? Şi, mai mult, există mame care au pielea normală în ciuda întinderilor repetate din cele 9 luni?
Vergeturile pot apărea în cazul unei afecţiuni a glandei tiroide. Aşadar, dacă nu suferiţi schimbări radicale în privinţa kilogramelor, nu vă aflaţi în perioada adolescenţei şi nu sunteţi însărcinată, e utilă o consultaţie la medicul endocrinolog. Dacă însă analizele sunt absolut normale, vorbim despre vergeturi care apar din cauza lipsei elasticităţii pielii la nivel mai profund decât epiderma.
Mai exact, la nivelul reţelei de colagen care nu se află în stare optimă. Vă naşteţi cu această condiţie, aşadar nu schimbările mari ale greutăţii corporale sunt direct răspunzătoare de vergeturi. Există persoane cu o structură perfectă a pielii care pot să se îngraşe şi să slăbească cât vor şi de câte ori vor, fără ca pielea să se fi rupt.
De altfel, vergeturile sunt structuri de reparaţie. Pielea de calitate slabă se rupe sub influenţa diverşilor factori, încearcă să se refacă şi astfel apar vergeturile care nu sunt altceva decât nişte cicatrice. De altfel, în timpul adolescenţei, dacă genetic nu aveţi o piele de calitate, veţi observa vergeturi chiar dacă nu v-aţi îngrăşat şi nici nu aţi slăbit semnificativ.
Aşadar, dacă mama sau bunica se plâng de vergeturi, atunci aveţi “şanse” mari să vă plângeţi şi voi de la vârstă foarte tânără.
Şi toxinele au rolul lor
Un alt motiv important care determină aceste ruperi ale ţesutului elastic îl reprezintă cantitatea mare de radicali liberi care vi se plimbă prin corp. Aceştia acţionează direct asupra colagenului din piele. Iar structurile celulare cutanate la femei nu glisează perfect ca în cazul bărbaţilor, deci sunt predispuse ruperii mult mai frecvent.
Dacă mâncaţi preponderent alimente super industrializate veţi fi predispusă inclusiv vergeturilor. Radicalii liberi pot fi combătuţi cu legume şi fructe proaspete de sezon şi netratate cu substanţele de care abuzează agricultura intensivă. Iar iarna asiguraţi-vă că aveţi legume şi fructe congelate, dar curate, deci netratatre chimic ca să vă luaţi doza de antioxidanţi.
O altă perioadă asociată vergeturilor este sarcina. Dar nu veţi obţine vergeturi din cauza măririi în volum a abdomenului şi a sânilor, deci nu din cauza acţiunii mecanice. Placenta dezvoltă anumiţi hormoni care, în cantitate exagerată, cauzează vergeturile. Nu e un aspect controlabil. Placenta va genera oricum hormoni, dar cantitatea în care îi va produce diferă de la o femeie la alta şi nu poate fi controlată. Deci unele femei fac vergeturi în sarcină, altele nu, indiferent de numărul sarcinilor apărute şi de greutatea acumulată.
Există remedii?
În primul rând, dacă aveţi vergeturi corpul trage un semnal de alarmă că are nevoie de antioxidanţi. E vorba atât de cei din legume şi fructe proaspete, dar şi de vitaminele uleioase, de exemplu vitamina A sau E pe care le găsiţi în peşte, unt natural sau organe de animal tânăr. Aveţi grijă ca în alimentaţie să existe aceste produse din abundenţă.
În al doilea rând, terapia cu laser Fraxel ajută la îmbunătăţirea aspectului. Lumina determină un proces fiziologic de regenerare cutanată prin formarea de celule noi, care repară punct cu punct ţesutul cutanat deteriorat. Însă aşteptările trebuie să fie realiste. Un ţesut rupt nu va arăta niciodată din nou perfect.
Citeşte şi: Adio cicatrici, vergeturi şi riduri. Fă cunoştinţă cu DermaPen, stiloul care le şterge
Atentie la tratamentele anti-vergeturi din saloanele de frumusete! Iata ce a patit Laurette!