Cine se trezește de dimineață, departe ajunge. Vorba proverbului. Dar cine mai respectă astăzi proverbe ori practici din bătrâni? Însă trezitul înainte de răsăritul soarelui este una dintre cele mai recomandate practici din cele mai vechi timpuri și aproape toate religiile, culturile și credințele se respectă acest ritual.
Se crede că în natură imediat înainte de răsăritul soarelui este o energie puternică, vitală pentru sănătatea generală a organismului. Indienii numesc acest interval de timp cuprins între 4 AM și 5:30 AM Brahma Murat și este celebrat în textele indiene antice. În Ayurveda, se menționează că această energie se poate infiltra foarte ușor în corpul nostru dacă ne trezim dimineața devreme. Însă și știința modernă suștine beneficiile pe care corpul și spiritual uman le pot accesa dacă se respect ritmul circadian. Și ne culcăm după apusul soarelui și ne trezim înainte de răsăritul soarelui.
Dacă ai început ziua în jurul orei 5.am, cu siguranță la 8.00 am te vei bucura de un mic dejun ca la carte. Cine se trezește mai târziu, cel mai probabil este deja stresat că nu este sufiecient timp pentru a îndeplini sarcinile, iar micul dejun poate fi chiar o cafea luată în grabă pe drum.
Somnul de noapte are multiple beneficii. Se regenerează celulele, se activează hormonii de creștere –responsabili pentru tinerețea organelor. Odată ce cădem în cicluri mai profunde de somn sau tensiunea arterială scade, respirația devine mai lentă, mușchii se relaxează, temperatura corpului scade, iar alimentarea cu sânge a mușchilor noștri crește. Acest lucru duce la repararea țesuturilor și a oaselor, precum și la corecții celulare. Nivelul de energie crește dacă dormi bine noaptea și te trezești dimineața.
Ați observat cel mai probabil cum arată fața atunci când nu dormiți. Și cearcănele, și poate chiar iritații ori piele uscată. Însă, dacă beți suficientă apă și după o noapte de somn odihnitor, pielea este în cea mai bună formă dimineața. Asta să nu mai spunem că la orele răsăritului te poți bucura din plin de razele solare blânde.
Surse: The Statesman