Lipoaspiraţia sau liposucţia cum mai este cunoscută reprezintă acea intervenţie chirurgicală menită a reduce în dimensiuni anumite zone corporale, prinextragerea grăsimii localizată în exces.
Astfel, pot fi remodelate braţele, toracele anterior şi posterior, abdomenul, coapsele, fesele şi şoldurile, gambele şi porţiunea internă a genunchilor sau regiunea submentonieră (guşa). Dacă dietele şi exerciţiile fizice nu dau rezultate, procedura de îndepărtare a grăsimii este o metodă care merită încercată de cei ce-şi doresc o schimbare a conturului corporal.
„Cei mai buni candidaţi pentru liposucţie sunt cei cu o greutate realtiv normală, care au depozite de grăsime în diferite regiuni ale corpului. Pacientul ideal trebuie să fie sănătos, fizic şi psihic, dar mai ales realist în aşteptările sale. Această procedură nu o să vă transforme peste noapte într-un fotomodel şi nici n-o să vă rezolve toate problemele fizice, liposucţia promite doar estomparea temporară a celulitei şi creşterea încrederii în sine”, afirmă specialistul în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, Dr. Silvia Stănculescu.
Înainte de liposucţie
Consultaţia pentru o operaţie de liposucţie se referă la evaluarea de către medic a stării pacientului de sănătate. Acum se determină zonele cu ţesut adipos, se verifică tonusul pielii şi, nu în ultimul rând, elasticitatea acesteia. Pacientul trebuie să-şi exprime dorinţele şi aşteptările reale, iar specialistul îl va îndruma în cea mai valabilă direcţie şi îi va trasa de asemena limitările şi pregătirile care preced intervenţia.
Medicul trebuie să fie informat asupra alimentaţiei şi stilului de viaţă ale pretendetului la liposucţie, menţionate fiind şi posibilele perioade în care au fost sesizate pierderi în greutate sau îngraşări. Intervenţia se amână în cazul unei răceli sau infecţii, iar înainte de operaţie dieta, fumatul, vitaminele cu fier şi medicamentele trebuiesc evitate.
După liposucţie
După ce intervenţia a fost efectuată durerea va fi moderată, timp de 1-3 luni pielea va prezenta edeme, vânătaile vor persista până la 3-4 săptămâni, iar amorţeala pe zona unde s-a efectuat liposucţia poate dura până la câteva luni. Pentru o perioadă de 7-14 zile se va purta un pansament compresiv care are rol în retragerea pielii.
În scopul unei recuperări rapide se recomandă evitarea băilor în cadă cel puţin 7 zile după operaţie, băuturile alcoolice şi tutunul sunt interzise şi înlocuite cu suficiente lichide menite să evite deshidratarea.
„Procesul de vindecare în urma liposucţiei necesită timp şi răbdare. Rezultatele se văd abia în 3-6 luni şi pot fi definitive, dacă pacientul va ţine o dietă normală şi va face regulat exerciţii fizice. Noul corp şi noile haine o să îi aducă acestuia mulţumire, ştiind că îngrăşarea se va face uniform pe viitor şi nu doar în anumite zone”, susţine Dr. Silvia Stănculescu.
Tehnologiile medicale au evoluat şi au descoperit o nouă modalitate mai eficientă şi rapidă de a îndepărta grăsimea nedorită. În anumite clinici chiar şi de la noi din ţară, specialiştii în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă practică atât lipoaspiraţia, cât şi vibro-aspiraţia.
Vibro-aspiraţia este o procedură definitvă de înlăturare a colăceilor de grăsime de pe oricare parte a corpului, indiferent de cantitatea de grăsime ce trebuie eliminată. Faţă de lipoaspiraţie, recuperarea este mai scurtă şi uşoară, pacientul fiind capabil să părăsească clinica doar peste câteva ore de la intervenţie.