În ultimii ani, atenţia acordată posteriorului sexului feminin a crescut foarte mult. Datorită unor vedete precum Jennifer Lopez, Beyonce, Kim Kardashian sau Iggy Azalea, femeile au început să îşi dorească şi mărirea feselor, nu doar cea a sânilor.
Fesele sunt considerate, alături de sâni, un simbol al sexualităţii, mărimea lor contribuind la atingerea siluetei de tip clepsidră. Cu cât raportul dintre şolduri şi talie este mai accentuat, cu atât mai feminină este considerată persoană. Modelarea feselor se adresează însă atât femeilor, cât şi bărbaţilor care îşi doresc un fizic bine proporţionat.
De-a lungul timpului s-au injectat diverse substanţe cu titlul generic de „silicon”, însă „siliconul gel” nu are omologare medicală, în ciuda faptului că se injectează, dar mai ales în ţări cu nivel de dezvoltare şi educaţie redus. Acidul hialuronic e alternativă, însă fiind temporar că durată, trebuie repetat la 2-4 ani, iar costurile sunt destul de ridicate. Injectarea de grăsime proprie, în condiţiile noilor protocoale, are o durată de viaţă îndelungată, însă nu toată lumea dispune de această rezervă proprie, aşa încât, În aceste situaţii, implanturile devin soluţia de lungă durată, eficientă şi mai puţin costisitoare.
Implanturile de fese pot fi rotunde sau anatomice şi se găsesc în diferite dimensiuni, la fel ca şi în cazul implanturilor pentru sâni. Aplicarea lor se poate realiza peste muşchii fesieri sau intramuscular. Se creează o cavitate în care se introduce implantul cu gel siliconic, implant care va mări volumul fesei, îi va da rotunjime şi un aspect mai ridicat, de lifting.
„Este recomandat că aplicarea implanturilor să se realizeze intramuscular. Într-adevăr este o manoperă mai solicitanta pentru medici, însă asigura o durată mai mare în timp a rezultatului. Operaţia durează relativ puţin – în jur de o oră şi jumătate. Incizia se face în şanţul interfesier, în acest mod va rămâne ascunsă”, explica Dr. Calin Doboş.
Refacerea necesită câteva zile de atenţie, dar ideea că trebuie să dormiţi pe burtă timp de trei săptămâni nu este reală. Medicul chirurg ne asigura de faptul că, începând cu a doua zi, pacienta poate dormi inclusiv pe lateral sau pe spate. Este obligatorie purtarea unui corset care ajută la reducerea umflaturilor şi previne acumularea de lichid, odată cu susţinerea noilor contururi ale feselor.
În ceea ce priveşte termenul lor de valabilitate, „s-a ajuns la o tehnologie în care învelişul de implant poate rezista acţiunii enzimatice chiar şi o viaţă de om, însă depinde şi de firma producătoare. Un implant de o calitate slabă nu va avea această garanţie, chiar mai mult – prezintă riscul de a se rupe şi de a se scurge gelul din el. Implantul de bună calitate nu are acest risc”, menţionează chirurgul estetician.
Riscurile operaţiei sunt cele ce pot apărea în cazul oricărui tip de intervenţie chirurgicală: hemoragie, hematom, infecţie sau necroză. În cazul în care se desface operaţia, sutură se poate reface, iar implantul poate fi schimbat cu unul de dimensiuni mai mici. De asemenea, poate apărea deplasarea implantului sau vizibilitatea marginilor acestuia în cazurile în care operaţia nu este efectuată corect sau implantul este de o calitate slabă. Reacţii de respingere sunt citate de asemenea.
Costul unei astfel de operaţii de mărire a posteriorului este de aproximativ 3000 euro, operaţia fiind realizată cu implant de cea mai bună calitate. Rezultatul se vede imediat după intervenţie, dar forma finală se definitivează în câteva săptămâni, după ce dispar umflăturile.