Zeama de lămâie este adesea promovată ca fiind o metodă naturală şi eficientă împotriva acneei, dar cât de sigură este aceasta pentru pielea noastră?
Înainte să ne chinuim tenul cu aşa-zise tratamente naturale, poate ar fi mai bine să aruncăm o privire asupra concluziilor oferite de specialişti, care ştiu cel mai bine ce este bine şi ce nu pentru pielea noastră.
Persoanele care se confruntă cu acnee, ten sensibil şi cicatrici nu ar trebui să folosească zeama de lămâie, spun medicii, deoarece lămâia este foarte acidă şi poate agrava simpomele.
Deşi are proprietăţi astringente şi antibacteriene, lămâia are un pH foarte acid, de 2, ceea ce înseamnă că poate usca excesiv pielea, favorizând apariţia iritaţiilor şi a arsurilor chimice.
De asemenea, zeama de lămâie poate creşte riscul de dermatită de contact, care se manifestă prin eczeme şi mâncărime.
Nu tot ce este natural este şi benefic pentru pielea noastră!
Ţine cont şi de faptul că zeama de lămâie poate creşte sensibilitatea pielii la soare, din cauza unui compus numit furocumarină, care declanşează deteriorarea ADN-ului. Altfel spus, dacă o aplici pe piele şi apoi te expui la razele ultraviolete, e foarte posibil să te confrunţi cu arsuri grave.
Pe de altă parte, lămâile sunt bogate în vitamina C (acid ascorbic), care se găseşte în multe produce cosmetice de îngrijire a pielii. Această vitamină are excelente proprietăţi anioxidante şi antiîmbătrânire, luptă cu radicalii liberi şi previne apariţia ridurilor.
Lămâia conţine şi acid citric, care este utilizat în produsele cosmetice pentru exfolierea pielii şi îndepărtarea celulor moarte. Grijă mare totuşi, pentru că folosirea excesivă a acestor produse poate cauza iritaţii sau uscăciune.
De asemenea, vitamina C are un rol important în formarea colagenului, o proteină care ajută la funcţionarea normală a oaselor şi asigură elasticitate pielii.
Cu toate acestea, nu este indicat să aplici direct pe piele zeamă de lămâie, ci să alegi cosmetice care conţin vitamina C şi alţi compuşi benefici care potenţează efectele antiaging şi diminuează procesul oxidativ al celulelor.
O altă metodă de a-i asigura organismului doza optimă de vitamina C este să bei în fiecare zi apă plată cu zeamă de lămâie. Dar nu te aştepta ca apa cu lămâie să îţi vindece acneea, pentru că momentan nu există niciun studiu care să confirme această teorie.
Dacă te hotărăşti să foloseşti zeama de lămâie, ţine cont de următoarele recomandări:
Ţine mine că cea mai bună cale de vindecare a acneei sunt medicamentele special concepute pentru aşa ceva, recomandate doar în urma unui consult dermatologic!