Îţi cade părul? Regenerează-l!

Studiile arată că atât femeile, cât şi bărbaţii pun mare preţ pe podoaba capilară. Reprezentantele sexului frumos trăiesc însă adevărate drame atunci când din diverse motive (stres, afecţiuni hepatice, istoric familial, vârstă etc.) bogaţia pletelor pe care cu mândrie o afişează îşi pierde strălucirea. Iată cum trebuie acţionat pentru a stopa accelerarea căderii părului.
  • Publicat:
Îţi cade părul? Regenerează-l!

Studiile arată că atât femeile, cât şi bărbaţii pun mare preţ pe podoaba capilară.
Reprezentantele sexului frumos trăiesc însă adevărate drame atunci când din diverse motive (stres, afecţiuni hepatice, istoric familial, vârstă etc.) bogaţia pletelor pe care cu mândrie o afişează îşi pierde strălucirea. Iată cum trebuie acţionat pentru a stopa accelerarea căderii părului.

Estomparea căderii părului ţine în special de alegerea produselor de îngrijire. Specialiştii recomandă loţiunile din gama pentru scalp sensibil, cu rezultate sigure. Asta nu înseamnă însă că se produc minuni şi după câteva utilizări părul nu mai cade deloc. Dar se va simţi în timp o ameliorare. Părul se regenerează permanent şi la periaj tot se pierd fire, până într-o 100 pe zi e ceva firesc. Altfel am vorbi de “coamă” la propriu şi nu ar fi deloc un avantaj.

Ne naştem cu cantitatea maximă de foliculi piloşi, ce se diminuează odată ce înaintăm în vârstă (circulaţia capilară îşi pierde eficienţa, bulbul pilos este mai slab hrănit cu sânge şi automat scade producţia de fire). O atitudine pozitivă, o alimentaţie echilibrată, un somn odihnitor, precum şi intervenţiile prompte atunci când situaţia o impune menţin viguros firul de păr.

Îngrijire şi tratament

O îngrijire corectă a podoabei capilare presupune alegerea unor produse (şampon şi balsam) adecvate tipului de păr, susţin răspicat specialiştii. Extrem de eficiente sunt cele pe bază de proteine din grâu şi proteine din caşmir. Complexul fitoterapeutic bioactiv format din proteine din grâu şi proteine din caşmir pătrunde în fibra capilară şi îi reface structura, dând părului vigoare, strălucire şi volum. Regenerat în profunzime, părul devine mai puternic, mai sănătos şi mai uşor de coafat.

Cele mai recente studii ştiinţifice au demonstrat asemănarea dintre structura proteinelor din caşmir şi cea a firului de păr. Proteinele din caşmir sunt considerate “doctorii” părului fragil, casant, degradat. De asemenea, uleiul de ricin şi cel de măsline regenerează şi întăresc firul de păr. Pe cât de importantă este spălarea, pe atât de importantă este şi clătirea. Cu apă rece, la final! Uscătorul de păr trebuie setat la temperatură medie, iar produsele de styling doar în cantităţi reduse.

Lungime şi culoare

Iubim părul lung, foarte adevărat, însă e indicat ca la o anumită perioadă de timp să mai tai din lungime. Câţiva centimetri tăiaţi nici nu se observă însă îi permit părului să se regenereze (o dată la 6 luni, 1 an), recomandă specialiştii. E o metodă sigură de a-ţi purta părul sănătos. Un tuns sau chiar un permanent oferă un plus de volum, zonele cu păr rar fiind astfel mai puţin expuse. O altă soluţie imediată, la fel de sigură şi la îndemână ţine de tipul de vopsea ales.

Sunt situaţii când vopseaua poate degrada structura firului de păr şi accentua rărirea acestuia. În general, prin acest procedeu nu aducem nici un prejudiciu podoabei capilare, ci dimpotrivă. Substanţele chimice din vopselele de păr înăspresc suprafaţa firului şi oferă un plus de volum. {uviţele şi cele deschise la culoare, şi cele închise cu o nuanţă sau două decât culoarea naturală creează o iluzie optică –   fac ca părul să pară mai voluminos. Extensiile şi implantul sunt o alternativă ceva mai costisitoare.

Pentru că e vară (o aventură periculoasă în special pentru părul vopsit) culoarea vibrantă şi cu un filtru UV prezent în produsele de îngrijire adecvate se menţine. Strălucirea, prospeţimea şi intensitatea nuanţei se păstrează timp îndelungat. Printre ingredientele care protejează împotriva decolorării se numără extractul de frunze de măslin. O nuanţă foarte intensă ţine de extractele exotice şi din coajă de portocală. De asemenea, panthenolul şi ceara de albine sigilează pigmenţii vopselei în interiorul firului de păr pentru o îngrijire corespunzătoare.

Sănătoase pentru păr

Dieta echilibrată are legătură şi cu un păr bogat şi sănătos. Dacă aportul de nutrienţi al organismului este afectat de diete severe sau de tulburări de alimentaţie trebuie avut în vedere şi riscul unui fir subţiat, lipsit de strălucire. Să ne aşteptăm ca la fiecare periaj să se adune din ce în ce mai multe fire. De un real ajutor pentru un păr de reclamă sunt proteinele şi fierul.
Carnea slabă, leguminoasele, cerealele integrale sunt surse importante de proteine. De asemenea, un fir rezistent se poate menţine cu un pahar de lapte băut frecvent în care se adaugă o bucăţică de ghimbir. Prin urmare, înainte de a urma un program de slăbit, trebuie consultat un specialist pentru a nu dezechilibra aportul de principii nutritive esenţiale unui fir sănătos.

Atenţie! Sunt vizate în special amatoarele de dulciuri. Excesul de dulce trebuie evitat întrucât fragilizarea părului este consecinţa directă a ciocolăţilor, îngheţăţilor şi prăjituricilor de tot felul. Picanteriile însă sunt permise. Tot în categoria de evitat sau cu moderaţie intră băuturile alcoolice şi cafeaua.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult