Îngrijirea pielii este o parte importantă a ritualului de îngrijire a fiecărei femei. Cine nu îşi doreşte ca frumuseţea şi tinereţea să reziste cât mai mult timp? Datorită multor metode moderne, acest lucru este destul de posibil: o varietate de creme, diete şi injecţii fac ca îmbătrânirea să fie un proces ce poate fi întârziat.
Una dintre metodele populare de întinerire este microdermabraziunea, o procedură cosmetică care vizează întinerirea zonelor pielii folosind un dispozitiv special. Am stat de vorbă cu Vita Costenciuc, specialist în terapii faciale, care ne-a explicat beneficiile, dar şi contraindicaţiile acestei proceduri.
Această procedură este cea mai blândă tehnică de peeling mecanic al feţei. Folosind un aparat special, straturile de piele moartă sunt exfoliate. “Acest lucru nu numai că oferă stratului de piele nouă acces la oxigen, dar serveşte şi ca un impuls pentru demararea proceselor de regenerare în organism”, spune Vita Costenciuc.
Stimulează elastina şi colagenul
Exfolierea mecanică a pielii are ca beneficiu stimularea producerii de elastină şi colagen – atât de importante pentru tinereţea pielii noastre care, în urma acestei procedure devine mai fermă şi mai elastică.
Ameliorează petele pigmentare
Prin microdermabaraziune repetată, exfoliindu-se mai multe starturi de celule moarte, se poate reduce intesnsitatea anumitor pete pigmentare.
Încetineşte procesul de îmbătrânire
Această procedură – atunci când este făcută conform indicaţiilor specialistului în terapii faciale – va curăţa tenul de celulele moarte şi va reînnoi constant celulele epidermei. “Efectul? Pielea pur şi simplu radiază şi are un aspect mai tânăr”, a povestit Vita Costenciuc.
Ameliorează cicatricile
În cazul cicatricilor superficiale – cele rămase în urma muşcăturilor de insecte, post arsuri minore sau post acnee – această procedură are rezultate bune în ameliorarea aspectului lor.
Mai mult, în urma microdermabaraziunii se reduc semnificativ ridurile mici şi mijlocii, se micşorează porii, se reduce secreţia de sebum, pielea capătă un aspect uniform şi devine radiant.
Există două tipuri de microdermabaraziune:
Microdermabraziune prin cristale de aluminiu. Această metodă de curăţare a feţei este realizată cu ajutorul unui aparat special care furnizează microcristale de aluminiu sub presiune ridicată. Acestea exfoliază pielea, iar aparatul aspiră microcristale într-un rezervor special împreună cu particule de piele moartă.
Microdermabraziune cu diamante. Tehnica de realizare a acestei proceduri diferă de cea anterioară prin faptul că microdermabraziunea se realizează cu un dispozitiv al cărui vârf este acoperit cu un strat special de diamante. Lustruirea cu diamant a pielii se realizează prin contactul direct al dispozitivului cu pielea, curăţând-o delicat.
Este important să ştiţi că nu oricine poate face această procedură de înfrumuseţare. Microdermabraziunea cu diamante are anumite contraindicaţii. De exemplu, nu se poate face dacă o femeie are rozacee, procese inflamatorii acute (inclusiv leziuni pustulare ale pielii), dermatoze cronice în stadiul acut, infecţii virale (herpetice), neoplasme maligne sau formaţiuni benigne cu dinamică negativă de dezvoltare), boli genetice ale pielii, nevi multiple, telangiectazii multiple( vase sparte), tendinţa de formare sau prezenţa cicatricilor keloide, pielea predispusă la iritaţii, piele hipersensibilă, epilepsie, sarcina, boli sistemice severe (dispnee, edem periferic, boli coronariene cu simptome de angină pectorală şi aritmie, ateroscleroză severă).
Primele rezultate se observă după o sesiune de microdermabraziune: tenul devine mai uniform, apare o strălucire sănătoasă, pielea devine mai moale şi mai fină. “Pentru a obţine efectul dorit, ar trebui efectuate 4-6 şedinţe la un interval de 1-2 săptămâni”, recomandă specialistul în terapii faciale, Vita Costenciuc.
Pentru a menţine un efect pozitiv după dermoabraziune pentru o lungă perioadă de timp, trebuie respectate următoarele reguli:
Pentru a elimina senzaţia de uscăciune în prima săptămână este necesară utilizarea unui hidratant mai uleios.
În termen de trei zile de la procedură, nu folosiţi produse cosmetice care conţin acizi lactici şi glicolici.
În primele trei zile, abţineţi-vă de la a folosi scruburi exfoliante.
Timp de trei zile înainte şi după procedură, excludeţi fondurile care conţin Retin-A.
În prima zi după microdermabraziune, nu puteţi utiliza produse cosmetice (creme, pulbere, fard).