Acum poti sa iti reintineresti pielea fara sa apelezi la chirurgia estetica. Fie ca iti doresti o simpla curatare a tenului de impuritatile care il impiedica sa respire, fie ca vrei sa stergi amprentele timpului asupra lui, peelingul este o optiune pe care trebuie sa o iei in considerare. Afla mai multe chiar acum!
Ce este peelingul?
Este un procedeu chimic care, intocmai ca si gomajul, iti elimina celulele moarte de la suprafata pielii, intr-o maniera insa mult mai intensa. In functie de rezultatul dorit, acesta actioneaza, din ce in ce mai profund, asupra straturilor superioare ale epidermei, pentru a obtine un ten mai luminos, mai uniform si mai curat.
In acelasi timp, acest procedeu te va scapa de micile imperfectiuni ale pielii precum cicatrice, pete, sau iti va estompa ridurile.
Spre deosebire de gomaj, a carui actiune este mecanica, peelingul actioneaza chimic, dizolvand straturile pielii si eliminand celulele moarte. Astfel, sunt stimulate reinoirea celulara si productia de colagen, iar pielea isi va redobandi sanatatea si fermitatea.
Care sunt contraindicatiile acestui procedeu?
Din cauza proprietatilor puternic-abrazive, peelingul nu poate fi efectuat pe o piele sensibila, iritata, sau predispusa afectiunilor cutanate precum eczema, psoriazis, herpes.
De asemenea, acest procedeu este nerecomandat persoanelor care au probleme de cicatrizare sau dereglari ale sistemului limfatic. Persoanele cu tenul inchis la culoare sau chiar negru ar trebuie si ele sa il evite intrucat in cazul unui peeling profund exista riscul de depigmentare.
Daca ai probleme cu inima, suferi de diabet sau de insuficienta renala, cel mai bine ar fi sa iti consulti medicul de familie inainte sa te supui unei curatari chimice, si bineinteles, daca esti insarcinata, este de preferat sa mai astepti putin timp.
Cui se adreseaza?
Fie ca ai 20, 30, 40 sau 50 de ani, peelingul este recomandat tuturor. Singura diferenta consta in concentratia produsului, in functie de care se vor vedea rezultatele: pentru o simpla curatare, este recomandat un peeling superficial, pentru estomparea primelor riduri – peeling mediu, iar pentru un adevarat tratament anti-rid, ideal este peelingul profund.
In cele mai multe cazuri, peelingul este realizat in cabinetul medical, cu exceptia peelingului profund care necesita spitalizare. Inainte de a incepe, trebuie sa te interesezi cum va decurge sedinta si, daca va fi nevoie, de modalitatile de cicatrizare.
Cicatrizarea de dupa peeling
Depinde bineinteles de intensitatea procedeului si a substantei chimice folosite.
Un peeling superficial va provoca o descuamare lejera a pielii. Pielea risca asadar sa se exfolieze in zilele imediat urmatoare. O simpla crema hidratanta este suficienta pentru ca pielea sa isi regaseasca textura.
Mai agresiv, peelingul mediu va avea consecinte mai vizibile asupra tenului. Drept urmare, s-ar putea ca pielea sa prinda o culoare maronie in saptamana care urmeaza. Din acest motiv, s-ar putea ca dermatologul sa iti sugereze un concediu medical de cateva zile si sa iti prescrie o crema cicatrizanta.
Dupa un peeling profund insa, urmeaza o perioada de convalescenta de minimum 15 zile si vor fi necesare aplicari de pansamente. Tenul va avea o nuanta rosiatica timp de mai multe saptamani, iar procesul de cicatrizare si regenerare va fi unul mai lung. Tocmai din acest motiv, rezultatele definitive nu vor aparea decat dupa aproximativ 6 luni.
Indiferent de tipul de peeling pentru care optezi, tine cont de faptul ca expunerea la razele UV este strict interzisa dupa tratament. Iar pentru a-ti proteja epiderma, va fi obligatoriu sa iti aplici zilnic un ecran solar total, timp de o luna dupa un peeling artificial si timp de minimum 6 luni dupa un peeling profund.
Citeste si Rezolvari inteligente pentru probleme estetice