Pilula care confera protectie solara

Daca va place soarele, nu insa si cremele anti-ultraviolete sau nu aveti la indemana un astfel de produs, puteti opta pentru un medicament care va protejeaza pielea de efectul distructiv.
  • Publicat:
Pilula care confera protectie solara
Pilula care confera protectie solara

Daca va place soarele, nu insa si cremele anti-ultraviolete sau nu aveti la indemana un astfel de produs, puteti opta pentru un medicament care va protejeaza pielea de efectul distructiv. Cercetatorii britanici sunt pe cale sa lanseze un medicament pe baza de alge care confera protectie timp de cateva saptamani.

Oamenii de stiinta britanici au scormonit fundul marii pentru a descoperi secretul protectiei solare si iata ca l-au gasit in recifele de corali. Pornind de la aceasta descoperire, ei spera sa realizeze o pilula cu ecran protector impotriva ultravioletelor. O singura pilula ar trebui sa aiba efect timp de cateva saptamani, reducand astfel riscul de arsuri solare sau cancer de piele si nemaifiind nevoie sa aplicam creme in strat generos pentru a preveni degradarea pielii si aparitia ridurilor.

Care este secretul coralilor?

Specialistii si-au focalizat atentia asupra Marii Bariere de Corali din Australia – una dintre marile minuni naturale ale lumii, alcatuita din mai mult de 2800 de recife si peste 400 tipuri de corali. Acestia, desi traiesc in ape superficiale, nu sunt afectati de ultraviolete. Britanicii au colectat coral pe timp de noapte, iar ziua l-au expus razelor solare pentru a observa cum functioneaza mecanism lor de protectie impotriva ultravioletelor.

Secretul? Algele care salasuiesc printre labirintele create de recifele de corali produc un ecran protector de care se bucura nu doar coralul, ci si pestii care se hranesc cu microorganismele de la suprafata acestuia. Este vorba despre un aminoacid pe care oamenii de stiinta l-au obtinut deja in laborator. Odata ingerat sub forma de pilula, acesta ajunge in structurile pielii si ale ochilor, protejandu-le de efectele ultravioletelor.

Se estimeaza ca in cinci ani vor incepe testele pe oameni, iar in zece ani pilula ar putea fi disponibila publicului, la un pret acceptabil.

Citeste si: Pe „crestele” bronzatului, fereste-te de „muntii” de ultraviolete!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult