Rozaceea sau cuperoza este numele dat unei afecţiuni ce se manifestă prin apariţia unor vinişoare roşii sau vinete pe nas şi pe pomeţi. Există mai multe stadii, iar în formele severe se ajunge chiar şi la desfigurare.
Din nefericire se tratează greoi, întrucât cauzele apariţiei nu au fost pe deplin înţelese până în momentul de faţă. În viitor însă, există cu adevărat speranţe pentru suferinzi, căci savanţii tocmai au identificat bacteria vinovată de declanşarea acestei dermatoze.
Cercetările au pornit de la o specie de căpuşe, Demodex folliculorum, care duce o existenţă paşnică la nivelul foliculilor piloşi de pe faţă. S-a observat că numărul acestor vieţuitoare este mult mai mare la persoanele suferind de cuperoză, comparativ cu celelalte persoane.
Însă nu căpuşele reprezintă cauza apariţiei cuperozei, ci – spun specialiştii – o bacterie ce trăieşte în interiorul intestinelor acestora, Bacillus oleronius, care distruge ţesuturile, generează inflamaţie şi eliberează o moleculă cu care sistemul nostru imunitar intră în conflict.
Aşadar, tratamentul rozaceei ar trebui să ţintească atât reducerea populaţiei de Demodex, cât şi distrugerea acestei bacterii cu ajutorul unui antibiotic ţintit.
Citeşte mai multe în ediţia tipărită a revistei Ce se întâmplă, Doctore?
Citeşte şi: Cum sa te pazesti de rozacee
Acneea rozacee – cum o invingi?