Cine nu viseză să aibă buze pline şi seducătoare? Mai ales când acest punct de atracţie completează aspectul feţei şi cântăreşte atât de mult în ochii celorlalţi. Dar cum facem să le obţinem, asta dacă natura s-a zgârcit la acest capitol? Iată ce spune specialistul!
„Pentru doamnele nemulţumite de aspectul buzelor lor, soluţiile disponibile în clinicile de chirurgie estetică diferă în funcţie de substanţa folosită, persistenţa în timp a rezultatului şi gradul de invazivitate a procedurii. O augmentare cu acid hialuronic va fi diferită şi ca procedură, dar şi ca rezultat, faţă de una cu silicon sau cu ţesut propriu. Indiferent de modalitatea aleasă, rezultatul obţinut de mâna esteticianului priceput ar trebui să fie în armonie cu restul feţei, astfel încât aspectul general să fie unul firesc”, spune dr. Iulia Muraru, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.
Mărirea buzelor cu acid hialuronic este cea mai frecventă metodă de augmentare temporară a buzelor, dar şi cea mai recomandată de specialişti.
Acidul hialuronic este o substanţă care se găseşte chiar în corpul nostru, dar în concentraţii mai mari în ţesuturile conjunctive, în fluidul sinovial, la nivelul ochilor, valvelor inimii, între discurile vertebrale şi, desigur, şi la nivelul pielii. Rolul acidului hialuronic este să transporte nutrienţii către celule, să le purifice de toxine, acţionează ca un lubrifiant, dar absoarbe şi şocurile. Mai mult, reţine cantităţi mari de apă, de 100 de ori volumul propriu, de aceea este considerat un ingredient premium pentru hidratarea tisulară. Mai mult, acidul hialuronic este folosit, sub formă injectabilă, în intervenţiile chirurgicale pentru tratamentul ochilor şi articulaţiilor dureroase.
„ Acidul hialuronic oferă un volum natural buzelor şi netezeşte ridurile fine. În cele mai multe cazuri, pentru intervenţie este suficientă crema anestezică, dar se poate apela şi la amorţirea zonei respective cu ajutorul unei injecţii, pentru pacientele mai sensibile. Pe lângă caracterul blând al procedurii, avantajul acidului hialuronic pentru augmentarea buzelor este că nu provoacă niciun fel de alergii, fiind extrem de bine tolerat de corp. Conturul natural al buzelor este accentuat, pentru că injectarea se face liniar, de jur împrejurul acestora, putând fi totodată corectate şi ridurile din jurul gurii.
Procedeul este reversibil, pentru că acidul se resoarbe fiziologic. Rezultatul durează în medie 6-9 luni, în funcţie de metabolismul fiecărei paciente şi de tipul de acid hialuronic utilizat. Dacă se doreşte o nouă injectare după această perioadă, se va interveni cu o cantitate mai mică decât la prima injectare. Dacă pacienta nu mai doreşte să repete intervenţia, buzele vor reveni la forma iniţială, fără alte efecte secundare pe termen lung”, explică Iulia Muraru, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, pentru Ce se întâmplă, doctore?
Lipofilling-ul este o procedură de mărire a buzelor prin injectarea cu propria grăsime recoltată din zone donatoare ale propriului corp. Rezultatul: buze accentuate, cu aspect natural.
„Principalul avantaj se referă la faptul că grăsimea proprie are o capacitate de integrare maximă la locul injectat, nefiind tratată de organism ca un corp străin. Zona din care este prelevat ţesutul adipos va fi tonifiată. Tehnica este minim invazivă, iar complicaţiile sunt rare. Efectul are o durată mai lungă decât cel obţinut cu acid hialuronic. În primele trei luni de la intervenţie se vor resorbi în jur de 10-50% din celulele trasplantate. După trecerea acestui interval, rezultatul poate fi considerat final”, explică dr. Iulia Muraru.
Dacă tehnica folosită presupune introducerea unui grefon dermo – grasos de la pacientă (o mică porţiune de derm de care este ataşat ţesutul gras, prelevat de obicei din zona abdominală), rezultatul poate dura peste 5 ani. Potrivit specialistului, augmentarea cu acest tip de grefon este cea mai versatilă metodă chirurgicală de mărire a buzelor, deoarece pot fi mărite atât uniform, cât şi pe anumite porţiuni, fără noduli palpabili.
„Efectele acestei intervenţii (căci da, este vorba despre o operaţie care se face sub anestezie) sunt neplăcute în zona de prelevare, unde poate apărea învineţire, edem, sensibilitate sporită. De asemenea, şi în zona tratată pot apărea efecte similare, care se pot intesifica până în a treia zi, însă vor descreşte treptat. Pentru aceste zone este recomandată utilizarea unei pungi cu apă şi gheaţă sau gel termic, în primele ore, pentru diminuarea echimozelor”, spune specialistul.
Dacă rezultatul urmărit este unul definitiv, atunci cea mai potrivită alegere este augmentarea cu proteză de silicon.
”Procedura constă în introducerea în buze a unor mici „proteze” de silicon, cu ajutorul cărora vom obţine buze moi şi catifelate, iar augmentarea este una permanentă. Acest lucru înseamnă că pacienta nu mai trebuie să revină periodic în clinică pentru augmentare, iar procedura nu este una complicată. Pe de altă parte, este posibil ca odată cu trecerea timpului musculatura buzei să se erodeze, iar implanturile să se deplaseze. În acest caz, ele vor fi evidente subcutanat şi ajung să se simtă la atingere. Un alt dezavantaj este faptul că nu se poate realiza o formă anume a buzei, implantul având o formă predefinită”, explică dr. Muraru.
Procedura durează în jur de o oră şi se aplică o anestezie locală.