Coafuri în tendinţe şi trucuri pentru un păr sănătos!

Bucle, coc înnodat, coadă de cal sau împletituri. Iată doar câteva tendinţe ale primăverii pe care le poţi încerca rapid. Ai grijă, însă, şi de “tendinţa” părului de a cădea în acest sezon. Ţi-am pregătit şi un mic ghid de îngrijire.
  • Publicat:
Coafuri în tendinţe şi trucuri pentru un păr sănătos!

Bucle, coc înnodat, coadă de cal sau împletituri. Iată doar câteva tendinţe ale primăverii pe care le poţi încerca rapid. Ai grijă, însă, şi de “tendinţa” părului de a cădea în acest sezon.

Părul – mic ghid de îngrijire

Părul este una dintre cele mai vizibile şi definitorii trăsături ale noastre, probabil primul lucru pe care ceilalţi îl observă atunci când ne privesc. Cu siguranţă şi tu îţi doreşti o podoabă capilară demnă de toată admiraţia, dar ce te faci în această perioadă, când, din cauza schimbării de sezon, părul tinde să se rupă şi să cadă mai mult decât de obicei? Nu dispera, există soluţii!

Deşi odată cu venirea primăverii, firul de păr devine mai casant şi cade mai repede, acest  anotimp este totodată şi perioada propice pentru a-i asigura maximă vitalitate şi pentru a-l pregăti pentru sezonul estival. Te-ai întrebat vreodată de ce primăvara părul parcă îşi schimbă aspectul?

Această cădere mai semnificativă, denumită şi efluviu telogen în termeni medicali, are loc îndeosebi toamna şi primăvara, atunci când receptorii firului de păr sunt mai sensibili la acţiunea hormonilor care provoacă o cădere temporară a părului. Aşadar, dacă observi mai multe fire de păr decât de obicei pe pernă, în peria de păr, la duş, nu te îngrijora, este normal ca în această perioadă să pierzi în jur de 400 de fire de păr pe zi, dar care se vor regenera în lunile următoare. Căderea părului nu este singura problemă cu care probabil te confrunţi în apropierea sezonului estival. Creşterea temperaturii exterioare influenţează şi ea sănătatea şi aspectul general ale firului de păr şi este semnul clar că trebuie să-ţi schimbi rutina de îngrijire adoptată în perioada iernii.

Ce e de făcut?

Alimentaţia

Este important să acţionezi şi din interior, sănătatea pleacă în primul rând de acolo. Există alimente minune pentru vitalitatea şi forţa părului tău, bogate în fier, precum spanacul (aliment de sezon), carnea roşie, legumele, fructele, carnea de curcan, calamarul şi altele. Nu ar fi rău nici să faci o analiză de sânge, care să verifice nivelul fierului din corpul tău.

Rutina de îngrijire

  • Spală părul cu un şampon lejer pe bază de cheratină, ginko biloba şi biotină. Nu uita însă că rolul şamponului e acela de a curăţa, de a ”lua” ceva părului, de aceea este foarte important să hidratezi, pentru a restabili echilibrul. Este indicat totuşi să schimbi balsamul sau masca folosită pe timpul iernii cu una cu o formulă mai lejeră, care să nu încarce firul.
  • Respectă-ţi podoaba capilară: evită temperaturile foarte înalte (foehn, placă de îndreptat, ondulator etc) şi părul tău te va răsplăti! În caz de nevoie, foloseşte instrumentele de coafură la temperaturi cât mai joase.
  • Tratamentele chimice precum decolorarea părului, şuviţarea şi permanentul constituie un adevărat duşman al sănătăţii lui, ele afectând structura acestuia în profunzime. Evită-le pe cât posibil sau permite-i părului să se regenereze înainte de a apela la astfel de tehnici. Dacă totuşi ai apelat mai des decât ar fi trebuit la tratamente chimice, contribuie la regenerarea părului prin folosirea măştilor (din comerţ sau preparate de tine) sau mergi la salon şi apelează cu încredere la tratamentele de regenerare.
  • Odată cu creşterea temperaturii, părul tău poate deveni mai gras decât în mod normal. Secretul stă în aloe vera (amestecă o tabletă de aloe vera cu şamponul tău şi masează uşor scalpul), cunoscută pentru proprietăţile de curăţire a impurităţilor, ca să nu mai pomenim de faptul că este mult mai blândă cu podoaba ta capilară decât şampoanele speciale, care conţin chimicale.

Trucuri home made

Un aliat forte, prea puţin folosit, este uleiul din ficat de cod, care înmoaie firele de păr mai bine decât orice balsam sau mască. Menţine-l pe păr cel puţin o oră, pentru efect maxim. Secretul? Este plin de vitamina A, acizi graşi şi Omega 3. Un fel de ”vindecă tot” al bunicii.

Măştile de păr home made. Sunt uşor de preparat şi conţin ingrediente la îndemâna oricărei gospodine. Pentru păr, încearcă masca din gălbenuş de ou şi pulpă de măr (super eficient pentru vârfuri despicate). Lasă să acţioneze timp de 30 de minute şi bucură-te apoi de mirosul proaspăt oferit părului. Tot pentru vârfuri aspre sau despicate, o mască din banană pisată şi puţină smântână face minuni.

Ce zici de oţet? Conferă luminozitate şi lejeritate părului. Amestecă o parte oţet (cel de mere miroase mai bine) şi o parte apă. Clăteşte părul cu acest amestec, lasă să acţioneze câteva minute şi apoi clăteşte iar. Nu vei mai avea nevoie nici măcar de balsam după acest “tratament”! Părul astfel îngrijit, va arăta minunat în oricare dintre tendinţele din acest sezon.

Coafuri de primăvară

Bucle strălucitoare

Pentru a le obţine, ai nevoie de un produs care să potenţeze ondularea naturala a părului. Împarte părul în şuviţe şi ondulează-le cu un ondulator mediu. Apoi foloseşte un pieptăn cu dinţi rari, pentru a oferi buclelor un aspect natural.

Coadă de cal

Coafurile romantice sunt prezente pe podium, în acest sezon, mai mult decât oricând. O coadă de cal simplă şi feminină este uşor de realizat. Dacă foloseşti şi o fundiţă şic, ai un look în tendinţe garantat.

Coc… în nod

Jennifer Lawrence sau Elizabeth Olsen au consacrat acest look atât de uşor de realizat. Începe prin a pulveriza fixativ pe o perie plată cu care perii părul. Strânge-ţi părul într-o coadă în creştetul capului, răsuceşte-o în jurul bazei, prinde-o cu agrafe, iar vârfurile ascunde-le sub coc.

Împletituri

Este un alt sezon în care împletiturile de tot felul ne iau ochii. Dacă ai părul lung, aplică un spray de volum pe părul umed, apoi usucă părul cu uscătorul cu difuzor. Ondulează bretonul şi câteva şuviţe din creştet, apoi trece-ţi măinile prin păr. Tapează puţin în creştet, apoi împleteşte o coadă la ceafă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult